ZORAN KESIĆ i ekipa Njuz.neta - Vitaminska bombaZoran Кesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zadao je domaći zadatak svim influenserima u Srbiji, pa i šire. Napravio je najskuplji givavej u istoriji influenserstva i to ne samo na ovim prostorima, već možda i globalno! 

Srpska napredna stranka donela je zlatno doba ne samo u oblasti BDP-a i vakcinisanja, već i u oblasti influenserstva. Da odmah pojasnimo, za one koji ne znaju, givavej predstavlja poklanjanje stvari i usluga pratiocima na društvenim mrežama, što influenseri koriste kako bi privukli nove pratioce i povećali svoju popularnost. Ili u predsednikovom slučaju - rejting. Influenseri poklanjaju bukvalno sve i svašta, u zavisnosti od toga sa kim već imaju sponzorske ugovore. E, sad, sa predsednikom je situacija malo drugačija, on sa jedne strane ipak nema baš toliku influensersku slobodu, a sa druge strane ima državni budžet u koji može da „brkne“ rukom kad poželi da upriliči givavej. Negde izgubiš, negde dobiješ.

Neko bi rekao da to baš i nije lojalna influenserska konkurencija, donekle bi bio i u pravu, ali opet predsednik ne može da radi mnogo toga što rade drugi influenseri. Ne može, na primer, da se pući pred kamerama. U stvari... to može i to i radi. Ali eto, ne može da putuje, pije lepa vina, jede lepu hranu i to objavljuje na Instagramu. Okej, i to radi. Ali ne može, na primer, da dozvoli sebi da učestvuje u takozvanim dramama sa drugim influenserima. I to radi? Dobro, dobro, okej, možda ipak jeste malo nelojalna konkurencija.

Bilo kako bilo, predsednik Vučić je upravo pokrenuo givavej „težak“ čak 9,4 miliona evra. Osim što ima neograničen budžet, za razliku od većine influensera koji se obraćaju mladima, predsednik je odlučio da givavej ograniči na najstarije sugrađane, što možda donekle i ima smisla, jer ako se sećate, svojevremeno je njima priredio i jedan tejkavej, u narodu poznatiji kao oduzimanje dela penzija, pa je red da im sada nešto i vrati.

Predsednik će, naime, svim penzionerima dati poklon paket vitamina. On je, po svim pravilima influenserske struke, sve lepo prezentovao na Instagramu. Povadio je vitamine ih torbice, prokomentarisao ih kutiju po kutiju, a takođe je kasnije najavljeno i da će biti formirana radna grupa Vlade Srbije za podelu vitamina. Pa koji to influenser može? Ako zanemarimo Opru Vinfri, koja je onomad davno tokom emisije podelila po automobil svima u publici, ne dešava se baš često da neki influenser daruje nagrade koje se mere milionima.

Predsednik će, dakle, svim penzionerima pokloniti vrećicu sa nekoliko kutija vitamina, a zauzvrat ne traži ništa. Ne zato što ništa ne želi, već se neke stvari nekako i podrazumevaju, prosto ne moraju da se traže. Кad dobiješ vitamine, pa 30 evra pomoći, pa još 30 evra pomoći, znaš šta ti je činiti kad za to dođe vreme. A ako ne znaš, nije problem. Doći će čike u crnim džipovima da te podsete.