DRAGAN VELIKIĆ - Belovučić



Dragan Velikić, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Jako sam zabrinut za Srbiju. Ona je danas talac jednog opasnog autokrata lišenog ideologije koji je zarobio sve, od urbanizma do medija i od lokalne samouprave do telekoma i energetike. Problem je s Vučićem što je on Zelig koji usisava sve: jedan dan je Slobo, drugi dan Đinđić, treći dan je monarhist, peti dan modernizator, pa prorus, pa proeuropejac, a to može biti jer je zapravo ništa, prazni idejni skup, goli skelet moći i vlasti oko kojeg se vešaju ekonomski i ovisni sateliti.

Кakav portret! Naslikao ga je nedavno Jurica Pavičić, hrvatski pisac i novinar u intervjuu Nedeljniku. Nakon što je Boris Dežulović uporedio srpsku prestonicu sa kasabom - „blatnjava tužna selendra, Dubai za siromašne ili Jagodina za bogate“ - još jedan Hrvat daje dijagnozu o nama.

Ali, uzalud nas dobronamerni susjedi vakcinišu. Odavno smo postali rezistentni na cjepivo istine. Jer, Vučić to smo mi! Nema nikog drugog. I ne može se biti malo Vučić, a u većem delu sebe normalan i častan. Isuviše nas je pristalo da ne vidi i ne čuje šta nam se dešava. Do kada ćemo da se divimo carevom novom odelu? Car ne samo što je go, već je i dobrano krvav. Stigli smo dotle da nam je procenat razuma na nivou statističke greške. I zato je vrlo verovatno da će i najnoviji zahvat lobotomije, koji vlast trenutno primenjuje, u potpunosti uspeti. Da će i ovaj put laži, koje šire korumpirani mediji u službi režima, narod progutati. Кažem narod, jer dug je put od beslovesnosti do inokosnog pojedinca koji poseduje atribute građanina.

A šta imamo na tapetu? Pokušaj da se vladajući kartel oslobodi vlastitog krila koje se odmetnulo. Pa, neće biti da su Belivuka, i slični nakot, stvorile demokrate. Zna se dobro ko u Srbiji baca u kreč. Ne postoje žute navijačke horde. Samo crno-bele, crveno-bele i plavo-crne. Dakle, jedan lojalni član SNS-a, čiji stranački staž iznosi čitavu deceniju, pao je u nemilost vlasti za koju je godinama agitovao, pretio, prebijao, a bogami, i ubijao. Ono što su nepobitne činjenice - a koje bi režim da nekako utuli i prebriše - jeste da je Belivukova grupa nastala za Vučićevog vakta i da je bila pod patronatom visokih dužnosnika policije i Bezbednosno-informativne agencije. I zato nije važno šta je na saslušanju u policiji Belivuk rekao. To je koska bačena narodu da ima šta da glođe i da se zabavlja. Pravo pitanje je ko su odgovorna lica u policiji i BIA-i koja su pored svih prisluškivanja i praćenja dozvolila da Belivuk i njegovi izvrše toliko ubistava? Umesto odgovora, svedoci smo prenemaganja naprednjačke vrhuške, od Vučića pa naniže, koji za Belivukove saradnike označavaju КRIК i one malobrojne slobodne medije, koji godinama ukazuju na spregu države i mafije.

Aport je dat iz samog vrha - braniti Vučića žestoko na svim frekvencijama! Nevolja je došla po svoje. Niko nije nedodirljiv, čak ni dugogodišnji saradnik, član SNS-a od 2011. godine, čija kriminalna grupa je verno čuvala Aleksandra Vučića na njegovoj predsedničkoj inauguraciji, a prošlog leta učestvovala u razbijanju građanskog protesta. Belivuk je imao status pridruženog koalicionog partnera bez portfelja, zaduženog za prljave poslove. Mada, zar ima u okruženju naprednjačke vlasti nekih drugačijih poslova i ljudi? Sve sami lopovi, dileri, ubice u ulogama investitora, predsednika opština, kontroverznih biznismena, lidera kojekakvih mafijaških lista, okupljenih pod tendom „srpski svet“. Slučaj Belivuk je, ipak, priča iz porodičnog ciklusa naprednjaka. Belivuka je ovaj režim stvorio. A vlast bi da nekako svi u toj priči učestvujemo.

Izvesni Institut za političko umrežavanje - još jedna fantomska organizacija koja se predstavlja kao patriotska, a služi za izvlačenje novca iz budžeta - pokrenula je nedavno onlajn peticiju podrške predsedniku Vučiću u borbi protiv medijskog rata koji se vodi protiv njega. Na stranu što imena potpisnika imaju moralnu težinu Vulinove tetke iz Кanade. Ali, zašto braniti osobu koja ne silazi sa ekrana svih televizija sa nacionalnom frekvencijom, i čije prisustvo u medijima je neograničeno? Osobu čije lik i delo štite tabloidi?

Zadivljujuće je Vučićevo poznavanje situacije u srpskom podzemlju. Umesto peticije podrške trebalo bi mu dati status zaštićenog svedoka.