Vapaj direktorke „Batajnice“: Ovo je najsmrtonosniji talas



Broj zaraženih raste iz dana u dan. Lekari upozoravaju. Direktorka bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukičević šalje poruku poruku koja treba da trgne - "ovo je najsmrtonosniji talas".

Kapaciteti najveće kovid bolnice u regionu se polako pune – maksimum je 900 pacijenata i ako nastavimo ovakvim tempom, uskoro će sve postelje biti zauzete.

„Trenutno je na lečenju 700 ljudi. Otvoreno je 19 poluintenzivnih i 4 intenzivne nege. Dnevno imamo 60 prijema“, navodi dr Adžić Vukičević.

Najmlađi pacijent u Batajnici ima 20, a najstariji 91 godinu.

„Nikad teže kliničke slike, nikad bolesniji ljudi. Ovo je najsmrtonosniji talas. Vakcinišite se, ne znam šta čekate“, poručuje direktorka „Batajnice“.

Ni zamenik direktora Kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković nema naročito optimistične prognoze.

Janković očekuje i više od 10.000 novozaraženih dnevno jer je, dodaje, pokrenuta spirala eskponencijalnog rasta koju je teško zaustaviti.

„Sad ne može da se uradi ništa, ovu spiralu ćemo teško zaustaviti, ovo je eksponencijalni rast koji niko ne može da predvidi“, rekao je Janković i istakao da smatra da će brojevi novozaraženih ići i preko 10.000 dnevno.

O tome da je situacija sve alarmantnija svedoči i informacija da se deo kapaciteta bolnice „Dr Dragiša Mišović“ priprema za povratak u kovid sistem, rečeno nam je u ovoj ustanovi. Kovid pacijente treba da primi B blok ove bolnice, dok će A blok, dokle god epidemiološka situacija dozvoli, ostati na usluzi pacijentima koji nemaju kovid. U kovid sistem vraća se i KBC Bežanijska kosa.

Zabrinjava i podatak da je od ukupnog broja testiranih u protekla 24 sata skoro 26 posto pozitivnih pacijenata. Na respiratorima je 129 pacijenata. 

Izvor: Nova.rs