ZORAN KESIĆ i ekipa Njuz.neta - Nova sezona



Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN'', 9.9.2021. 

Кrajem svakog leta, pa i ovog, mediji su krenuli sa novim sadržajima za jesenju sezonu. Gledaoci su već počeli da uživaju u novoj sezoni Zadruge, kažu poslednjoj, a kako tabloidi najavljuju, uskoro počinje i nova sezona jednog drugog, takođe vrlo gledanog, rijalitija poznatog pod raznim nazivima, ali možda je najpoznatiji „Rušenje Vučića“. I ovo verovatno neće biti poslednja sezona tog rijalitija, biće toga još.

Za razliku od Zadruge koja se nekako uvek zove isto, samo se u naziv doda novi redni broj, novi nastavak ovog drugog rijalitija se zove „Operacija grom“. Ovog puta naziv je dosta inventivniji za sada već tradicionalni rijaliti, u kojem su glavni protagonisti mračne sile stranih službi, domaći izdajnici i Đilas sa jedne i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, potpuno sam, sa druge strane.

Ranija izdanja zvala su se, između ostalog, „Rušenje Vučića“, „Državni udar“, „Vučiću, ne idi u Кinu!“ i „100 ubica iz Jajinaca“, a ovog puta naziv upućuje na to da je zaplet nešto manje bombastičan, ali nešto više konspirativan i misteriozan. U nastavku, za koji se pretpostavlja da će trajati bar do 3. aprila sledeće godine, bezbednosne službe otkrivaju zaveru u kojoj učestvuju strane ambasade i političari, domaći opozicionari, nezavisni intelektualci i mediji, a čiji je cilj da slome predsednika, samim tim i Srbiju, tako što će mu napadati porodicu.

U novoj sezoni rijalitija vidimo da su bezbednosne službe značajno napredovale. Dok ranije nisu mogle da otkriju i spreče ni da im Veljko Belivuk sa svojom bandom mesecima ubija i kasapi ljude usred Beograda, službe ovog puta promptno otkrivaju zaveru svetskih razmera protiv predsednika, alarmiraju medije koji sarađuju sa Vladom Srbije i sprečavaju urušavanje zemlje koja je prva u Evropi u bukvalno svemu, zbog čega, između ostalog, i žele da je sruše.

Takođe, zapaženu rolu ponovo ima predsednikov sin Danilo Vučić, koji je od sezone do sezone veoma napredovao. Tako je od lika koji ne zna šta je vodomer preko lika kojem kriminalci i huligani stalno upadaju u kadar kad se fotografiše, dogurao do lika koji kod italijanskih kuvara uči da uparuje ukuse vina sa ukusima ekskluzivne hrane. Ono što se nije promenilo jeste da ga zle sile mraka konstantno napadaju zato što je predsednikov sin, pa ćemo takvu radnju gledati i u novoj sezoni.

Ostaje da se vidi koji će od dva spektakularna rijalitija biti gledaniji, ali činjenica je da se jedan emituje samo na Pinku, a jedan na svih pet nacionalnih frekvencija plus svi tabloidi, pardon, mediji koji sarađuju sa Vladom Srbije. Da li će Željko Mitrović uspeti da se izbori sa takvim kvalitetom, veliko je pitanje. Jeste da na svojoj strani ima gomilu silikona, mišića i Mikija Đuričića, ali nema uzbudljivu radnju i iskusnog glumca kakvim raspolaže ovaj drugi rijaliti. I još nešto. Željko novi rijaliti može da napravi već sledeće godine, bez obzira na to kakav će rejting imati ovogodišnja Zadruga. Кod ovog drugog rijalitija, ako se sada podbaci sa rejtingom, naredne sezone teško da će ga biti.