Održan protest ispred RTS zbog neemitovanja spota protiv Rio Tinta



Ispred zgrade RTS u Takovskoj ulici, održan je protest jer je javni servis odbio da emituje spot "Srbija nije na prodaju" protiv kompanije Rio Tinto. Demonstranti su se zatim uputili ka Vladi Srbije, gde je protest završen. Kako javlja reporter N1, okupile su se stotine građana, a i sami organizatori naveli su da su iznenađeni brojem učesnika. RTS je ranije danas u saopštenju naveo da ima dobru volju da emituje spot, ali "uz ispunjavanje svih uslova" i uz "dostavljanje uredno popunjene oglasne deklaracije" i prateće dokumentacije "koja potvrđuje navode koji čine sadržinu oglasne poruke".

Spot su, uz podršku više glumaca, snimili su predstavnici udruženja „Kreni promeni“.

Radio-televizija Srbije saopštila je da spot protiv kompanije Rio Tinto nije emitovan na RTS jer uz oglasnu poruku nije dostavljena oglasna deklaracija, kako je predviđeno Zakonom o oglašavanju.

Kako navodi reporter N1, udruženje Kreni – Promeni je sa ekološkim organizovalo protest. Oni tvrde da nije reč o birokratskom problemu, već da RTS ne želi da emituje taj spot.

Naveli su da su u utorak dobili črvrsto obećanje rukovodstva RTS da će biti emitovan, a da su onda u sredu prestali da se javljaju, preneo je predstavnik udruženja Savo Manojlović.

Kako javlja reporter N1, ispred RTS je postavljena jedna improvizovana bina sa video bimom i nekoliko stolica –  improvizovani bioskop. Tu je emitovana reklama, koja je nastala kao reakcija na reklamu Rio Tinta koja je emitovana na javnom servisu i na drugim medijima. Spot je snimljen prilozima građana i prikupljen je novac, kako su rekli, popriličan, za emitovanje na javnom servisu, navodi reporter N1.

Govornici su poručili „Rio Tinto, marš sa Drine“, „Rio Tinto marš iz Srbije“, „Srbija nije na prodaju“…

Okupljeni građani su se, nakon pola sata koliko je trajao protest ispred RTS, uputili ka Vladi, gde je protestna šetnja i završena.

RTS je u saopštenju istakao da ima dobru volju da emituje spot – oglasnu poruku, ali “ uz ispunjavanje svih uslova“. I uz „dostavljanje uredno popunjene oglasne deklaracije, u skladu sa Zakonom o oglašavanju, kao i Cenovnikom emitovanja EPP broj 1027 od 3.3.2021. godine, čiji su sastavni deo Opšti uslovi pružanja marektinških usluga, kao i dostavljanje prateće dokumentacije koja potvrđuje navode koji čine sadržinu predmetne oglasne poruke, a kako bi oglasna poruka bila u skladu sa članom 6. Zakona o oglašavanju“, naveli su iz RTS ranije danas.

Glumci Jelena Stupljanin i Viktor Savić koji su učestvovali u snimanju reklame protiv Rio Tinta rekli su u Danu uživo da „ovo nije politička borba“. „Mnogo je važno da mi svi shvatimo da ovo nije politička borba, ovo je iznad politike. Ovo je kao kad reprezentacija igra – nije bitno da li navijaš za Zvezdu ili Partizan„, kaže Savić. Stupljanin je dodala da je podneta tužba protiv RTS.

Izvor: N1 Beograd