DRAŽA PETROVIĆ - Samo Sautempton Srbina Spasava



Draža Petrović, kolumna za portal N1

Kada je Titanik pre 110 godine isplovio iz luke u Sautemptonu, južna Engleska, Informer, ugledni srpski časopis za paranormalne pojave nije postojao, mada bi, da je postojao, garantovano preko cele naslovnice udario senzacionalnu vest: „Ovo je brod koji ne može da potone!“

Koji dan kasnije, naravno, Informer bi preko cele naslovnice udario još senzacionalniju vest: „Potonuo brod koji ne može da potone“, ali Informer, kao što rekosmo, nije izlazio 1912. godine, što je bila sreća za čovečanstvo u toj nesrećnoj godini kada je potonuo Titanik.

Zamislimo, međutim, da Titanik iz Sautemptona isplovi ka Njujorku sto deset godina kasnije, baš ove godine kada Informer slavi 10 godina postojanja, a godišnjica se sasvim slučajno poklapa sa deset godina postojanja Vučića na vlasti…

Isplovi dakle 10. aprila 2022. godine Titanik iz luke u Sautemptonu, plovi, tako, plovi, udari posle četiri dana u ledeni breg i potone.

Informer sutradan preko cele naslovnice, naravno, ne bi objavio senzacionalnu vest: „Potonuo brod koji ne može da potone“, nego bi, ajd se kladimo, objavio najsenzacionalnuju vest u istoriji pomorskih nesreća: „Šolak potopio Titanik!“

I ispod tog naslova objavili bi i pripadajući podnaslov: „Bahata tajkunčina kupila 80 posto Sautemptona, iz kog je isplovio Titanik, pa Titaniku nije bilo spasa na istorijskom putovanju. Morao je da potone!“

Poetika Informera 10 godina je baš ta – redovno objavljuju na naslovnoj slike predsednika uz naslove tipa „Ovo je čovek koji ne može da potone“, i možda je blizu dan kada će objaviti i vest „Potonuo čovek koji ne može da potone“.

Ali je veća verovatnoća da će Informer, ako onaj čovek koji ne može da potone ipak potone, što mu se redovnim putem može desiti, gle ironije, baš u aprilu, mesecu u kom je pre 110 godina potonuo Titanik, objaviti vest da je Šolak potopio onog čoveka koji ne može da potone.

Dragan Šolak je, elem, postao vlasnik Fudbalskog kluba Sautempton, momčadi koja je ponos grada iz kog je isplovio Titanik, u aprilu, mesecu u kom se 110 godina kasnije održavaju sveobuhvatni srpski izbori. Simbolika je jasna, te je vest o kupovini Sautemptona iz sata u sat praćena originalnim naslovima na portalu Informera.

„JADNI SRPSKI NARODE, POGLEDAJ ŠTA SE RADI SA TVOJIM PARAMA! Iz FK Sautempton potvrdili da ih je kupio Dragan Šolak!” – bio je prvi naslov Informerove kukumavke nad srpskim narodom, gde je Informer ustvari tvrdio da nije Šolak postao vlasnik Sautemptona, nego je vlasnik Sautemptona postao srpski narod, dok je Šolak samo uknjižen. Bolji naslov bio bi “Srpski narod postao većinski vlasnik Sautemptona”, a još bolji “Šolak da vrati Sautempton srpskom narodu”.

Drugi naslov sa portala Informera bio je ovakav: “I U NOVOJ GODINI BAHATE TAJKUNČINE TERAJU PO STAROM! Orlić: Imaju koju stotinu miliona evra, pa rešili da se igraju fubala! Za čije pare?” Taj naslov je, naravno, bio razrada mudrosti Vladimira Orlića, potpredsednika SNS, velikana naprednjačke misli, u kojoj se zapitao – oklen pare, frajeri, da kupite Sautempton, mada bi Orlić trebalo da bude veseo, jerbo je lepa vest da će se Šolak u izbornoj godini više posvetiti rušenju Mančestera, Liverpula, Vest Hema i Čelzija, nego rušenju Vučića.

Treći naslov sa portala Informera bio je: “Za čije pare, bando tajkunska? Vest koja je digla Srbiju na noge!” U tom originalnom informerovskom naslovu nastavila se kukumavka nad sudbinom srpskog naroda koji je skupljao crkavicu u slamarici da bi kupio Sautempton, jer srpski narod ima davnašnju želju da kupi Sautempton, pošto je Sautempton južna srpska pokrajina, važnija i od najvažnije južne srpske pokrajine….

Ali je onda crkavicu iz slamarice ukrao Šolak i sam postao vlasnik, umesto da srpski narod postane kolektivni vlasnik Sautemptona. Sve što je SOUTH iliti južno, od južne srpske pokrajine do Sautemptona, srpskom narodu neko na kraju otme!

“Na sledećim protestima se borite da Šolak kupi Liverpul, što da ne uzme bolji klub!” – četvrti je Informerov naslov, baziran na izjavi Aleksandra Vulina, ministra za unutrašnje poslove i unutarnje dileme, koji je otkrio da se protesti širom Srbije zapravo održavaju kako bi Šolak kupio celu Premijer ligu, pa onda rušio Vučića od para koje je Telekom platio Premijer ligi za šest godina. Opet će Šolak živeti od para srpskog naroda i rušiti Vučića od para srpskog naroda, tako da će se Vučić, kako je bilo i predviđeno, sam urušiti, a glavni finansijer rušenja biće Telekom Srbija, preko Sautemptona, Liverpula i Mančester junajteda!

"Šolak hoće da kupi Mančester junajted da bi ime ovog drevnog kluba promenio u Mančester junajted grupa", fali još sam ovaj naslov u slobodarskom Informeru.

Građani, dakle, po Vulinu, blokiraju puteve sa transparentima na kojima su ona čuvena četiri S, što znači, “Samo Sautempton Srbina Spasava”, i ne bore se protiv kopanja litijuma, već za kupovinu Liverpula.

Ne litijum, da Liverpul! – glavna je parola građanskih protesta, po Vulinu.

Sve ovo ukazuje da je april blizu, a u aprilu je, ko što rekosmo, čak i nepotopivi Titanik potonuo.

Isplovio je iz Sautemptona…