Nikada lakši izborRastislav Dinić, tekst za Peščanik.net, 26.3.2022.

Pre tačno šest meseci, usred jednog od najgorih i najmasovnijih pandemijskih talasa, na ovom mestu smo zaključili da „umesto da krene u snažnu i odlučnu kampanju vakcinacije, režim flertuje sa antivakserima, stvara svoje marionetske antivakserske pokrete i generalno se bavi stvarima koje jedino i zna da radi – predizbornim marifetlucima i propagandnim smicalicama.“

Danas nema nikakve sumnje da je ovaj zaključak bio ispravan. Na čelu liste „Aleksandar Vučić – zajedno možemo sve“ ne nalazi se ni dr Predrag Kon, ni dr Branislav Tiodorović – dakle, niko od članova Kriznog štaba koji su se (šta god im se inače moglo prebaciti) jasno i nedvosmisleno zalagali za vakcinaciju, ali i za uvođenje strožih protivpandemijskih mera i vakcinalnih pasoša. Ove figure poslužile su samo kao žrtveni jarci – na njih je prebačena sva „krivica“ i negativan publicitet zbog nepopularnih mera, a u jednom trenutku su čak svesno ostavljeni na milost i nemilost bezumnoj antivakserskoj rulji.

Na čelu Vučićeve liste nije se našla čak ni „poslušna“ Darija Kisić Tepavčević, autorka besmrtnog bisera o svakoj porodici kao sopstvenom kriznom štabu. Iako se u međuvremenu otvoreno stranački opredelila i usvojila mnoge manire svojih iskusnijih stranačkih kolega, Kisić Tepavčević se ipak, nesumnjivo, dosledno zalagala za vakcinaciju, a to joj je u predizbornoj situaciji zapravo neoprostiv minus.

Umesto toga, na čelu Vučićeve liste, našla se dr Danica Grujičić, osoba koja je od početka pandemijske krize ponosno širila najgore antivakserske budalaštine, izmišljotine i laži, i koja to još uvek čini. Njen pajtos, dr Branimir Nestorović, poznati antivakserski šarlatan, koji je na početku pandemije pričao o „najsmešnijem virusu“, samo da bi se kasnije ispostavilo da je to najmanje luda stvar u koju veruje, u poslednjem trenutku je prekomandovan u koaliciju naprednjačkih monarhista i očajne ekstremno desne partije koja je očigledno spremna da učini sve samo da ponovo uđe u parlament. Manje je bitno šta ova prekomanda govori o ovoj koaliciji i njenom opozicionom statusu; mnogo je bitnije šta ona govori o činjenici da je vlast tokom čitave pandemije negovala i popularizovala „svoje“ antivaksere, koje sada može strateški da rasporedi na punktove na kojima joj je to iz taktičkih razloga zgodno.

Kada vam sutra budu rekli kako nemaju za koga da glasaju, da su svi isti, da je svejedno ko će pobediti – podsetite ih na činjenicu da je režim sve vreme promovisao najgore antivakserske šarlatane i da je na kraju iza njih eksplicitno i stao. Podsetite ih na činjenicu da je između ostalog i zbog ovih štetočina, ali i zbog režimske nespremnosti da se preduzmu neophodne mere, Srbija u vrhu po broju viška umrlih tokom pandemije. Podsetite ih da je u pitanju masovni zločin za koji će jednog dana odgovorni morati da polože račune. Konačno, podsetite ih da mogu da glasaju za predsedničku kandidatkinju koja se sve vreme, dosledno i nedvosmisleno zalagala za vakcinaciju, za ozbiljnije i promišljenije protivpandemijske mere, za uvažavanje nauke, razuma i stručnosti, a iznad svega za brigu o ljudskom zdravlju i dobrobiti.

Izbor nikada nije bio lakši.