SVETISLAV BASARA - Rusodupeljublje



Piše: Svetislav Basara

Bilo je samo pitanje dana kad će famozne „javne ličnosti“ - ovoga puta njih „više od 70“ na broju, predvođene gama-mužjakom Galimatijom Bećkovićem, „uputiti apel“ u kome će oštro kritikovati odluku Srbije da na glasanju u Generalnoj skupštini OUN osudi agresiju Rusije na Ukrajinu.

„Najoštrije osuđujemo“ - kažu javne ličnosti - „ovaj sramotni gest koji je suprotan najvažnijim tradicijama i životnim interesima srpskog naroda. Ono što je zvanična Srbija, uprkos masovnom raspoloženju srpskog naroda, uradila u Ujedinjenim nacijama 2. marta 2022. ostaće ljaga na obrazu našeg pokoljenja“.

Bilo je, rekoh, predvidivo da će pomenute javne ličnosti uputiti apel, makar progovorile na dupe, ali su ipak, umesto na dupe, progovorile kroz Politikinu Rotopalanku. Što se u izvesnom svodi na istu stvar. E sad, da vlast u „zvaničnoj Srbiji“ obnaša Bećkovićev intimus i pajtaš iz kozaračkog kola pred Kozačkom skupštinom Koštunica, „zvanična Srbija“ ne bi imala druge nego da podvije rep i povuče glas.

Kao što je „zvanična Srbija“ podvila onomad, kad je pod pritiskom peticije manje-više istih javnih ličnosti Koštunicu stavila iznad zakona, umesto da ga stražarno privede „tamo gde treba“ na razgovor u svojstvu građanina.

Ne dovodeći u pitanje ustavno pravo javnih ličnosti - umal’, grešna mi duša, ne napisah žena - da „upućuju apele“ i potpisuju peticije kad god im se prohte, ne mogu a da se ne zapitam u skladu sa kakvim bi to „najvažnijim tradicijama“ - manje važne ostavimo po strani - i kakvim „životnim interesima srpskog naroda“ bili povlačenje investicija, EU donacija i - na kraju - uvođenje sankcija, što bi neminovno usledilo da „zvanična Srbija“, zajedno sa 98% država, nije osudila rusku agresiju na Ukrajinu.

Za razliku od eurofanatika iz krugova dvojke, ja nemam ništa protiv rusofilije - što se tiče ruske kulture, književnosti, religizone filozofije i nevladajućih Rusa, i sam sam popriličan rusofil - ali nemam ni trunke razumevanja za rusodupeljublje, tj. slugansko-idoltarijski odnos prema ruskom establišmentu. Jer, pazite, kad javne ličnosti kažu „Rusija“, one - za tačnost informacije garantujem - ne misle „Solovjov, Berđajev, Bulgakov“, nego se foliraju da misle „Putin“. Kažem „foliraju“ zato što je ljubav prema Putinu motivisana koristoljubljem, tj. beslovesnim nadanjem da će „nam“ Putin vratiti Kosovo. Što Putinu, naravno, ne pada na pamet, imaće on sila muke da „vrati“ i Ukrajinu, koja mu je pod nosom.

Putin & Co vrlo dobro znaju da je ljubav rusodupeljubaca isfolirana i zato je uzvraća istom takvom, isfoliranom ljubavlju. S tim što od te ljubavi ima mnogo više vajde nego rusodupeljupci. Kane tu poneki NIS, bude tu regionalnih nestabilnosti koje navrate vodu na njegovu vodenicu. A i podrška Ivice Dačića ima određenu geopolitičku težinu.