Vladika Grigorije: Mase su radije birale autokrate ili ratne zločince umesto Isusa Hrista



Događaje zapisane u Svetom Pismu vernici često tumače i u stvarnom životu. Na jedan detalj podsetio je i vladika Grigorije.

Važan momenat u događaju Hristovog stradanja i raspeća predstavlja upravo izbor koji je Pilat dao okupljenoj masi, podsetio je vladika diseldorfsko-nemački.

„Oni su mogli da biraju koji će zatvorenik živeti, Isus ili Varava, a koji će od njih dvojice biti ubijen. Rulja je ipak izabrala Varavu umesto Isusa. Varavu koji je bio ubica. Izabrali su, dakle, ubicu umesto darodavca života. Varava je bio politički aktivista koji je ubijao jer je bio protivnik rimske vlasti“, ukazao je vladika.

Rulja je, najverovatnije, Varavu posmatrala kao svog spasitelja – „mesiju“, objasnio je vladika, dodajući da neka od ranih rukopisnih svedočanstava Matejevog jevanđelja to dokazuju.

Ova klasična priča može poslužiti kao predložak za mnoge istorijske događaje, naglasio je.

„U mnogim situacijama mase su radije birale autokrate, ponekad čak i ratne zločince, umesto Isusa Hrista, ljubitelja mira. Tako je Varava nastavio da živi, ali da li je zaista oslobodio Judeju? Nije, naravno. Zašto se onda ljudi neretko i dalje oslanjaju na Varave?“ – zapitao se vladika Grigorije.

Izvor: KoSSev, Danas