ZORAN KESIĆ i ekipa Njuz.neta - Promene su stigle!



Zoran Kesić i ekipa Njuz.neta, kolumna za ''NIN''

Znamo, mnogi ste razočarani rezultatima izbora. Aleksandar Vučić je ponovo predsednik, Srpska napredna stranka opet najjača u parlamentu, bez apsolutne većine doduše, a izgleda da dobismo i Aleksandra Šapića za gradonačelnika prestonice.

Znamo, čekali ste u redovima duže nego za noževe u Maksiju da biste uživali u svom demokratskom pravu glasanja i onda na kraju ipak imate utisak da se nekako desilo jedno veliko ništa, ali ljudi, zastanimo za trenutak i razmislimo o sledećoj činjenici - ponovo imamo opoziciju u parlamentu! I to kakvu!

Ali pre nego što se upustimo u analizu kako će izgledati parlament u naredne četiri godine, red je da spomenemo i one koji su na ovim izborima epski propali, a ipak bismo pomalo perverzno želeli da vidimo kako bi izgledala Skupština sa njima. Radikali i Suverenisti ostaće van parlamenta, a dobro znamo kakvog potencijala imaju i na šta su sve spremni. Vojislava Šešelja, istina, danas niko ne bi mogao da iznese iz skupštinske sale kao nekada, ali bi svakako mogao da počupa mikrofone još koji put, u ime starih dobrih vremena. Radule bi, sa druge strane, mogao da na akustari odsvira suverenističku verziju Led Cepelin klasika koji bi se u njegovoj verziji zvala Anti-Immigrant Song, a takođe je propuštena i šansa da vidimo Suvereniste kako u holu skupštine otvaraju štand sa natalnim kartama, godišnjim horoskopima i gledanjem u dlan.

Ali dosta sada o onome što nećemo gledati u Skupštini, okrenimo se onome što ćemo videti ili što bar očekujemo da vidimo. Za početak, vladajuća stranka više neće morati konstantno da se obraća opoziciji koja nije tu. U prethodnom sazivu parlamenta to je već počelo da postaje pomalo mučno jer Bakarec, Кebara i ostale Langure nisu više znali šta i kako pričati o zloj opoziciji koja ne može da uzvrati, a da to već nije rečeno. Pribojavali smo se da će uskoro početi i pantomimu da igraju jedni s drugima kako bi ispunili beskrajno vreme skupštinskih zasedanja.

Za početak, tu će biti ujedinjena opozicija, bar onaj njen deo koji se ujedinio, pa poslanici vlasti više neće morati da se obraćaju zamišljenom protivniku ili da ga ogovaraju dok nije tu. Кoalicija Moramo će doneti u parlament preko potreban dašak hipsteraja, očekujemo u najmanju ruku da na sednice dolaze u patkomobilu, ali se malo i pribojavamo da bi Ćuta već prvog dana mogao da postroji i izviče se na sve koje zatekne u skupštinskoj zgradi. U Skupštinu je ušla i koalicija NADA, koju predvodi novi, mladi Кoštunica, poznat još i kao Miloš Jovanović, tako da ako mislite da je samo SPS besmrtan, razmislite još jednom. Кoštuničin duh hodiće parlamentom u naredne četiri godine i plašiće gospodu… dobro, gospodu… poslanike.

Ono što nam je posebno zanimljivo jeste ulazak u parlament Zavetnika i Dveri, sa kojima je i popularni doktor Branimir Nestorović i njegovi Vitezovi reda zmaja. Dakle, Zavetnici, Dveri i Vitezovi reda zmaja. Parlament kakvog se ne bi postideli ni u Igri prestola, mada bi i oni rekli: „Okej, ovo je možda malo preterano“. Dobro je što ovde neće biti odsecanja glava i ostalih gadosti, ali uzdamo se bar u Nestorovića da, ako bude u skupštinskom sastavu, na prvu scenu svečano doleti na svom zmaju i parkira ga kod skupštinskih konja. I posle recite da se na ovim izborima ništa nije promenilo. Promena je, dragi naši, u oku posmatrača.