Otac Filipa Koraća član SNS, sin pomagao partijuDragan Ilić, poznat po nadimku Limar, funkcioner SNS-a u podavalskim selima na Voždovcu u Beogradu i predsednik Mesne zajednice Beli Potok tvrdi za nedeljnik NIN da je Filip Korać, označen u spisima BIA i MUP-a kao jedan od vodećih kriminalaca, pomagao je Srpsku naprednu stranku (SNS), a njegov otac Vukašin je bio član te partije.

Kako piše nedeljnik NIN, na pitanje da li je Filip Korać pomagao SNS-u za izbore 2012, Ilić je odgovorio: „Jeste, oni su tu nešto tamo u Ripnju, malo su finansijski pomogli“. I dodao: „Pomagao je dosta, koliko ja znam. I pre mene je pomagao“.

A o tome da li su Filip Korać i njegov otac Vukašin Korać članovi SNS-a tamo gde je on nadležan, a Ilić je odgovorio: „Filip nije, a Vukašin jeste“.

Na dodatno pitanje od kada je Vukašin član SNS-a, Ilić je odgovorio da je stariji Korać već bio u stranci kada je on preuzeo mesni odbor.

Naprednjacima, piše NIN, nije smetao novac Koraća kao što im nije smetala ni biografija NIN-ovog sagovornika i njihovog funkcionera Dragana Ilića Limara.

"Naime, Iliću se sudilo u beogradskom Specijalnom sudu kao pripadniku organizovane kriminalne grupe Željka Maksimovića Make zbog ubistva policijskog generala Boška Buhe 2002. Postupak za ubistvo generala Buhe do danas nije okončan. Uostalom, sa Ilićem je prilikom lokalne svečanosti u Belom Potoku bila i tadašnja državna sekretarka MUP-a i kadar SNS-a Biljana Popović Ivković, o čemu svedoči njihova zajednička fotografija", navodi NIN.

I kao što im je bilo poznato ko je Ilić, dodaju, tako su naprednjaci znali i da je Korać blizak Luki Bojoviću, čija kriminalna reputacija nije sporna.

"Bojović, koji je bio pripadnik paravojske Željka Ražnatovića Arkana, ima bogat krivični dosije sa više presuda, ali i neobičnih okolnosti kao kada ga je februara 2000. pomilovao tadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović zbog presude od tri meseca zatvora za napad na policajca. Ubrzo nakon toga, kada je 5. oktobra promenjena vlast, istražitelji počinju da se bave zemunskim klanom i ime Bojovića se ponekad provlači u izveštajima o presretnutoj komunikaciji i tajnoj pratnji, ali je tada označen kao neko ko nije bitan. Korać se tada skoro i ne pominje. Odmah nakon ubistva premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003. prilikom pretresa vile Milorada Ulemeka Legije pronađena je vojna legitimacija Bojovića. Tada Bojović postaje interesantniji policiji. Tokom 2004, kada se u Beogradu i Srbiji dešavaju brojna mafijaška ubistva, protiv Bojovića i ljudi oko njega je pojačan tajni nadzor. Tada počinje da se u izveštajima o pratnji i presretnutoj komunikaciji pojavljuje ime Filipa Koraća", piše NIN u najnovijem broju.

On tada nije bio u najbližem krugu oko Bojovića koga označavaju kao novog vođu zemunskog klana.

Za Filipa Koraća se nije čulo sve do ubistva Aleksandra Stankovića koga su zvali Sale Mutavi, oktobra 2016.

Stanković je bio vođa Janjičara i nakon ubistva vođstvo je preuzeo Veljko Belivuk - Velja Nevolja.

Stanković je bio osuđen nakon hapšenja 2010. zbog vođenja grupe uličnih narko-dilera. Sa promenom vlasti čak mu je 13 puta odlagan odlazak u zatvor u koji na kraju nije ni otišao.

Privilegije je do hapšenja februara 2021. uživao i Belivuk, koji je nastavio praksu da fizičkim napadima sprečava skandiranje protiv Aleksandra Vučića. Takođe su pojedini pripadnici Janjičara obezbeđivali inauguraciju Vučića 2017.

"Korać je u formi informativnog razgovora u drugoj polovini 2017. saslušan u policiji u okviru istrage ubistva Stankovića. To je tada potvrdio za medije i njegov advokat Dragoslav Miša Ognjanović, koji je zastupao i Bojovića, a koji je ubijen u julu 2018. U decembru iste 2017. izbila je opšta tuča na južnoj tribini Partizanovog stadiona gde dolaze najvatreniji navijači. Režimski tabloidi krivili su za to Koraća. U izveštaju BIA iz 2018, čiju je sadržinu KRIK objavio, piše da je 'Filip Korać, predvodnik jedne od najopasnijih kriminalnih grupa koja deluje u međunarodnim okvirima, inače blizak saradnik Luke Bojovića'", navodi NIN.

Navodi se i da je navodno organizovao napad na tribinu Partizana da bi preuzeo narko-tržište. Tribinu su tada suvereno držali Janjičari pod vođstvom Belivuka i Aleksandra Vidojevića zvanog Aca Rošavi, koji je više puta fotografisan sa Danilom Vučićem, punoletnim sinom predsednika Srbije.

Podsetimo, Filip Korać predao se 24. aprila hrvatskim organima koji ga sumnjiče za falsifikovanje isprava.

Izvor: NIN, Nova.rs