DRAŽA PETROVIĆ - Srpska turistička inkvizicijaDraža Petrović, kolumna za portal N1

Evo, baš pre neki dan, iznervirao me konobar u Banji Vrujci, destinaciji koja nije Republika Hrvatska, već Republika Srbija, a i konobar je, kolko sam odokativno procenio čistokrvni Srbin, nikako čistokrvni Hrvat.

Ali nikada zbog jednog namćorastog konobara ne bih ljudima preporučio da ne letuju u Banji Vrujci, jer taj jedan konobar jeste neljubazan, donese vam dva jela, a treće zaboravi, zamolite ga za bokal vode, on vam donese dve čaše, dok su ostali konobari na koje sam naišao izrazito ljubazni.

Čak ni okolnost da sam dvaput za dve godine u Banji Vrujci natrčao na odvjetnika Đukanovića zvanog Đuka, koji tu valjda letuje po partijskoj direktivi i u koga je zadivljeno gledalo pola restorana, nije razlog da vam ne preporučim Banju Vrujci kao letnju destinaciju, mada mož da vam se desi, istina, da natrčite na jednog neljubaznog kelnera i jednog ljubaznog Đuku. I na pregršt gostiju koji zadivljeno gledaju u Đuku, ali o čudnovatim ukusima srpskog naroda, jelte, ne vredi raspravljati.

Dobra okolnost je da Đuka na odmor ne vodi svoje klijente tako da je sasvim izvesno da u Banji Vrujci nećete sresti Dijanu Hrkalović ili ovlašćenog dilera organskog povrća Koluviju Predraga. Već samo Đuku.

Htedoh reći: čak i usred Srbije može na letovanju da vam se desi neka neprijatnost, jednom mom su izduvali gume jer je uparkirao na ulazu u tuđe dvorište i to mu gume izduvao ortodoksni Srbin, vlasnik pomenutog ulaza u dvorište.

Neprijatnosti se dešavaju svuda oko nas, nevezano za destinaciju, mada, listajuću srpsku tabloidiotsku štampu poslednjih dana, imate utisak da će vam se najveća neprijatnost desiti ako letujete u Hrvatskoj, s tim što će vam se neprijatnost tim povodom desiti u Srbiji.

Letovanje u Hrvatskoj, kao što je opšte poznato, može vam presesti ako natrčite na nekog luđaka, iz kategorije Neka Budala, koji će, recimo, da razvali vašu registarsku tablicu ili vam počupa brisače ili vam polomi retrovizor, zato što ste Srbin.

U poslednje vreme dešava se jedan novi fenomen: ako letujete u Hrvatskoj, tamo vam se verovatno ništa naročito neće desiti, ali je veća verovatnoća da će vam letovanje presesti u Beogradu i da će vam zbog izbora letnje destinacije u Srbiji neko polomiti brisače, razvaliti tablicu ili ćete izaći u Informeru pod dražesnim naslovom „Hrvatska pudlica“.

Najveća, dakle, opasnost letovanja u Hrvatskoj je šta će neki luđak, iz kategorije Neka Budala, objaviti o vama u nekom srpskom tabloidu, posle čega će se svakako naći neko ko će vam razvaliti brisače razgnevljen posle čitanja tog patriotskog štiva i svestan vaše turističke izdaje. I to usred Srbije.

Ivan Ivanović tako pre neki dan napisao za NIN „Pismo iz Rovinja“ i kolegi Mići Ćulibrku koji je taj naslov sa Ivanovićevom slikom na čamcu u Istri raspucao preko cele naslovne strane, ne bi pomoglo ni da NIN ubuduće preimenuje u KNIN, jer se na njega i Ivanovića stuštila cela tabloidna turistička patriotska mašina. A srpski tabloidi osim što vas godinama predano ubeđuju za koga treba da glasate, sad su na sebe preuzeli ulogu turističke inkvizicije te vam savetuju i gde treba, a gde ne treba da letujete. Inače ćete goreti u tabloidnom paklu, što je daleko gore nego da od zločestog hratskog sunca izgorite u Rovinju.

Pa ako izaberete da letujete u Hrvatskoj, ne samo da ste ježa u leđa čak iako na moru ne naiđete na ježa, nego će vas srpska turistička inkvizicija danima spaljivati na svojoj maloj žutoj lomači.

Mada vi na to letovanje idete o svom trošku & o svom riziku da naiđete na kakvog neljubaznog konobara, ljubaznog Đuku ili vam neko tamo izbuši gume i iščupa levi brisač.

A sve to samo zato što je predsednik rekao „Neću u Rovinj, hoću u Jasenovac“, pa ako predsednk neće u Rovinj, onda to mora da je neko gadno more, smatra svaki srpski izrađivač tabloida, jerbo je predsednik prvo jurišao na Karlobag i izdajnicima nazivao sve koji nisu hteli da jurišaju na Karlobag opasani redenicima, a sada su izdajnici postali svi koji jurišaju na Rovinj opasani šlaufom.

U dirljivom tekstu od pre neki dan ugledni Informer piše: „Pokušajem da ismeju želju predsednika Vučića da zapali sveću i pokloni se srpskim žrtvama koje su stradale od ustaške ruke ne samo da su dotakli dno, već sada kopaju ispod sebe i tonu dublje. Jasna je poruka tajkunskih medija, iliti pudlica, Vučiću: ne razumes ti lepote Rovinja i Hrvatske, to je viši nivo za tebe! No, predsednik ni ne želi da razume, nema potrebe. Ima prelepu Srbiju, ima planine, šume, polja i jezera. Ima ravnicu i žitna polja, reke. Ima toliko lepote da nema potrebe za Rovinjom, tako da samo vi radite svoj posao, hrvatske pudlice”.

Ovaj tekst iz Informera sigurno bi briljirao na konkursu za najgluplji turistički vodič kroz Srbiju, a ubedljivo bi trijumfovao na takmičenju učenika trećeg razreda osnovne škole za najlepši pismeni sastav na temu „Zašto volim druga predsednika, žitna polja, reke, planine, šume i jezera. I nemam potrebu za Rovinjom“.

Nekada su paparaci tabloida lutali po plažama da bi uhvatili neku facu kako se sunča, po mogućstvu na nudističkoj plaži, a sada to nikome nije interesantno – dajte nam samo nekog Srbina koji letuje u Rovinju, pa ćemo ga mi svojeručno skinuti do gaća isključivo iz razloga što je predsednik rekao da neće u Rovinj.

Najbolje vam je zato da potražite po oglasima neki apartman u Srbiji sa pogledom na predsednika. I mirna Bačka, a mirna i Istra.