ZORAN KESIĆ i ekipa Njuz.neta - Kad je beg bio cicijaZoran Kesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Političari koji vode našu državu često vole da nam pričaju kako sustižemo u nečemu druge zemlje, inače mnogo uspešnije od nas. I ne samo da ih sustižemo, nego smo i tu negde barabar sa njima, a neretko ih i prestignemo.

Tako je predsednik Aleksandar Vučić često govorio kako gradimo više puteva od Nemačke, na šta su mnogi odmah potrčali da kažu – „pa Nemačka je već izgradila puteve i do najmanjeg sela, šta pa imaju još da grade!“, ali tehnički gledano, u nekom trenutku smo verovatno stvarno gradili više puteva od Nemačke. To što nama mnogo fali, a oni imaju i previše, to su sitnice za koje se hvataju samo cepidlake.

Takođe, tokom korone smo jedno vreme imali najmanji broj mrtvih u regionu, čime se predsednik takođe dičio i insistirao na tome da moramo da pobedimo ostale u tom neumiranju. Sada, u ovoj komplikovanoj, višedimenzionalnoj svetskoj krizi među retkima smo u Evropi koji će se zimus tuširati toplom vodom, dok će čak i Nemci morati ‘ladnom, ako budu imali i nju. Možda će pitanje higijene rešavati tako što se nasapunjaju na suvo, a onda izađu napolje i bace se u sneg. A Srbin za to vreme toplom vodicom ispod pazuha „trlj“!

Jedna od stvari koja je nekako prošla ispod radara i kojom se naše rukovodstvo nije preterano hvalilo, a po kojoj smo u poslednjih nekoliko nedelja, takođe, izbili na sam vrh u Evropi, jesu cene u marketima. Tu smo prešišali i Nemce i Holanđane i Fince, a bogami i Britance. O regionu nećemo ni da pričamo. Dok se recimo sirotinja po Nemačkoj, Finskoj i ostalim holandijama po smrdljivim pazusima maže i prska dezodoransima od po mizernih dva-tri evra, mi bahato - šest evra za dezodorans! Dok se oni kupaju onim ogromnim kupkama od 750 mililitara za 2,5 do tri evrića, mi lagano za istu grunemo 8,5 evra. Кad je beg bio cicija?! Što da ne damo kad možemo? Oni nemaju zlatno doba kao mi, a kad zagudi preko zime, pa ostanu i bez vode i bez struje, imaće samo smrdljivo doba.

Ali zašto se onda ćuti o ovome? Ako su nam cene toliko jače nego u Evropi, onda to znači da možemo da ih platimo. Ako možemo da ih platimo, to znači da imamo ogromne plate. A ako imamo ogromne plate, zašto mi to ne znamo? Zašto se to krije od nas? Ili se možda ne krije od nas? Možda se krije od te bedne Evrope, da im ne stajemo na muku još i sa platama. Možda je srpsko rukovodstvo u fazonu „okej, kidamo ovu ekonomiju, ali ne moramo baš Evropljanima toliko da sipamo so na ranu, ne moraju baš da znaju koliko bahato plaćamo dezodoranse i kupku, ne bismo dodatno da ljutimo naše evropske prijatelje i da frustriramo njihove siromašne građane.“

Zato ako u narednom periodu primetite nova ogromna poskupljenja i cene koje vam izgledaju preterano, samo tiću. Nemojte previše da talasate, jer to je samo odraz vašeg visokog standarda i zlatnog doba u kojem živite. Ne moraju svi da znaju za to. Još nam samo fali na ovu krizu da nam nagrnu siromasi iz Zapadne Evrope.