Željka Markić izgubila na sudu: Danka Derifaj nije ju klevetala kad je rekla da zarađuje na kontracepcijskim pilulamaOpćinski kazneni sud u Zagrebu odbacio je tužbu Željke Markić protiv novinarke Danke Derifaj. Tužila ju je zbog klevete, tvrdeći da je u svibnju 2016. u emisiji RTL Direkt objavila neistinite informacije kako tvrtka Željke Markić zarađuje na prodaji kontracepcijskih pilula te abortivnih sredstava, javlja Telegram.

Novinarka je još u svibnju 2021. prvi put oslobođena krivnje u ovom postupku, no nakon što je Željka Markić uložila žalbu, Županijski sud u Zagrebu tu je presudu ukinuo te slučaj vratio na ponovljeno suđenje.

Sada stiže nova oslobađajuća presuda, na koju se Markić ponovno može žaliti. U svibnju 2024. nastupa zastara kaznenog progona.

Markić: Nemam ništa s kontracepcijskim sredstvima

Markić je tijekom cijelog procesa tvrdila kako njezina tvrtka nije imala nikakve veze s kontracepcijskim i abortivnim sredstvima. Zbog toga drži da je prilog na RTL-u bio klevetnički.

"Kada je netko protiv pobačaja, onda je vrlo neobično da zarađuje od tableta koje sprječavaju začeće?"…"Hrvatska je trenutno po upotrebi kontracepcije među zadnjima u Europi. Kada bi došlo do zabrane pobačaja, porasla bi i potražnja za kontracepcijom. Siguran prihod za one koji je prodaju, zar ne?" navela je to Danka Derifaj u članku koji je napisala nakon objave televizijskog priloga.

Markić je, pak, uvjeravala da njezina tvrtka, koja se bavi kliničkim ispitivanjem lijekova, nije bila vezana za kontraceptive. Iako je, tvrdila je, to i rekla Danki Derifaj, njezine izjave nisu adekvatno prenesene.

"Prikazana sam upravo suprotno od stavova koje sam zagovarala u javnosti", istaknula je.

Odvjetnica: Na službenoj stranici piše da surađuje s tim tvrtkama

Telegram piše da je novinarka u svojoj obrani objašnjavala kako nije imala namjeru klevetati Željku Markić, dok je njezina odvjetnica Jadranka Sloković istaknula kako tužiteljica uopće nije dokazala da nema veze s farmaceutskim tvrtkama koje prodaju kontraceptive. Naime, te su tvrtke njezini sponzori, odnosno s njima je u poslovnom odnosu. Zato se, posredno, njihov novac slijeva na njezine račune, objasnila je Sloković.

Upozorila je još kako u kaznenom postupku zbog klevete nije cilj jedino dokazati istinitost ili neistinitost nekih tvrdnji već i svijest počinitelja, u ovom slučaju novinara, da je neka tvrdnja neistinita.

"Kazneno djelo klevete može biti počinjeno isključivo s izravnom namjerom, odnosno željom da se o nekome objavi neistina. Uvjerenje da je neka činjenica točna na temelju određenih izvora ekskulpira počinitelja. U ovom slučaju Danka Derifaj je na službenoj stranici tvrtke u vlasništvu Željke Markić utvrdila da se među sponzorima nalaze firme koje proizvode kontracepcijska i abortivna sredstva te da ona s njima surađuje", navela je odvjetnica Sloković.

"Javnost ima pravo znati od čega Željka Markić živi"

Sama novinarka ukazala je da bi osuđujućom presudom sud poslao poruku medijima da nemaju pravo propitivati rad javnih osoba koje utječu na živote članova cijelog društva. "Javnost ima pravo znati od čega Željka Markić živi", dodala je.

Općinski kazneni sud u Zagrebu ponovno je donio oslobađajuću presudu. Zaključeno je da je za izvještavanje o tvrtkama s kojima Željka Markić surađuje doista postojao javni interes te da pri tome novinarka Derifaj nije imala namjeru klevetanja. Kako je namjera jedan od elemenata kaznenog djela klevete, sud nije prihvatio tužbu čelnice udruge U ime obitelji.

Izvor: Telegram, Index.hr