DRAŽA PETROVIĆ - Zozovača u Takovskoj 10Draža Petrović, kolumna za portal N1

Bilo je to pre 25 godina kada je neki Miroslav Živadinović zvani Zoza kupio 46 buradi sa 2.300 litara otrovnog metil-alkohola i onda od tog metil alkohola u svojoj destileriji proizveo 7400 litara rakije, od koje je kasnije umrlo 43 ljudi.

Rakija je bila jeftina, na etiketi te lozovače bio je nacrtan guslar, Zoza je odležao u zatvoru 12 godina, ali se od tada za svaku rakiju koja liči na otrov govori da je – zozovača.

I tako je jedan osuđeni trovač postao nacionalna institucija.

Dugo je trebalo da se opet pojavi neki Zoza, ali ovaj put dobar Zoza.

Bilo je to pre neki dan kada je neki Zoran Stanojević, zvani Zoza, u emisiji “Takovska 10” pravio intervju sa našim renomiranim trovačem javnog prostora, predsednikom Vučićem.

Od svih dosad viđenih intervjuera predsednika Vučića, Zoza je pronašao najbolji recept za komunikaciju sa čovekom sa kojim niko u novijoj istoriji nije uspeo da komunicira. Tokom tih sat i po Zoza je namestio onaj svoj čuveni pogled, pogled zvani “zozovača”, od kojeg je predsednik 43 puta tokom emisije bio na ivici nervnog sloma, a 42 puta na ivici stolice. Namestio je i onu svoju čuvenu facu, takođe zvanu “zozovača”, od koje je predsednik 43 puta tokom emisije mislio da ima neku fleku od majoneza na reveru, jer Zoza ga je baš tako gledao.

Sve u svemu, tokom cele emisije, Zoza je predsednika posmatrao kao čoveka kome se usred prajm tajm termina na javnom servisu upravo pofekalizirao golub na glavu. Al Zozi je neprijatno da mu to kaže, pa napravi tu facu, facu marke zozovača, jer je predsednik valjda tolko inteligentan, da će shvatiti da mu se upravo stuštio produkt goluba na glavu.

Ali predsednik ništa nije shvatao. Emisija je išla ovako:

Predsednik je prvo pričao kako on neće nikada priznati Kosovo, iako je pre tri nedelje priznao da će ga priznati, ali je izgledao ko da će ga priznati mada to nikada neće priznati, pa ga je Zoza gledao s onom facom i onim pogledom: “Ajd ne sviraj, keve ti, znamo se, druže”.

Posle je predsednik pričao da kad god ode u Brisel, niko u Briselu ne sme ni da zucne.

-Ja uđem, svi ćute. Onda Kurtiju zviznem šamarčinu, Boreljija šutnem u jaja, Lajčaku kažem da ne laje, oni ćute, ni da beknu. I onda ih ja pritisnem da me ne pritiskaju jer mnogo sam gadan kad me pritiskaju – pričao je predsednik Vučić, dok je Zoza napravio facu zvanu: “Jes ti, sinko, drogiraš?”

Onda je predsednik pričao kako je natčovečanskim naporima uspeo da izdejstvuje da na Kosovu Srbi dobiju Zajednicu srpskih opština, dok će Albanci zauzvrat da dobiju Kosovo, što je, pričao je predsednik, odlična stvar, jer ionako ne znaju šta da rade sa Kosovom, ali će već smisliti šta da rade sa Zajednicom srpskih opština. Makar se ona zvala Zajebnica srpskih opština, našta najviše i liči.

Zoza ga je onda gledao pogledom: “Brateee, al’ je tebi doooobroooo!”

Predsednik je onda, kao veliki ljubitelj košarke, želeo da napravi ono što uglavnom redovno polazi za rukom Nikolu Jokiću. Da napravi takozvani tripl-dabl. To je izraz koji označava postignuće kad igrač u utakmici ostvari dvocifren učinak (deset ili više) u tri kategorije od pet mogućih. Kategorije su: poeni, skokovi, asistencije, ukradene, lopte i blokade. I tako recimo neki igrač ubaci 23 poena, ostvari 11 skokova i 12 asistencija, pa za njega kažu da je napravio tripl-dabl.

Ali pošto Zoza u studiju nije imao košarkašku loptu, a predsednik je u studio doneo neku ogromnu kinesku tablu, predsednik je postao prvi Srbin koji je umesto tripl-dabla napravio tripl-tabl.

Tripl-tabl je postignuće kada gost neke emisije triput tokom emsije izađe na tablu da crta i piše. Dosad to niko nije uspeo, jer koji ludak na TV gostovanja nosi ogromne kineske table i izgleda ko nastavnica matematike u klimakterijumu dok upisuje neke cifre iz kojih na kraju ispadne da Srbi žive ko bubreg u loju.

A i koji bi voditelj dopustio da mu gost malo-malo ustaje sa stolice, crta po tabli kao klimakterična matematičarka, dere se na tablu, priča sa tablom… Naravno, to bio dopustio samo Zoza, jerbo je Zoza napravio strategiju – kad god predsednik ustane da crta po tabli, kako bi ostvario tripl-tabl, Zoza bi složio facu tipa: “Druže, ti si prso ko lajsna!”

Na kraju je predsednik pričao Zozi samo o toj kinsekoj tabli, na kojoj je ostvario tripl-tabl.

- Ovo je moja tabla, Kinezi su mi je kupili, ne preporučujem je zbog cene, veoma je skupa, inače je izvanredna, meni služi mnogo – objasnio je predsednik da Kosovo možda neće više biti najskuplja srpska reč, jer je od Kosova mnogo skuplja ta tabla, kineska. Koju nosi svuda sa sobom, dok Kosovo ne može da ponese sa sobom, zato je Kosovu i pala cena.

Zoza ga je gledao onim pogledom: “E, sine, ako si ti normalan, j…š mi sve na svetu”.

Živeo Zoza! Car!