Podsmeh Duleta Savića i njegove supruge žrtvi na suđenju Aleksiću poražavajući



Urednik i novinar portala "Nova" Vojislav Milovančević izjavio je da je za njega poražavajuće to što se dogodilo da se bivši fudbaler Dušan Savić i njegova supruga novinarka Marina Rajević podsmehuju žrtvi na suđenju profesoru glume Miroslavu Aleksiću, koji je optužen za silovanje i polno uznemiravanje sedam polaznica škole glume.

Naime, na suđenju je došlo do sekundarne viktimizacije žrtve silovanja, kao i podsmeha Savića i njegove supruge.

„Ja se osećam poraženo dok to čitam. Pitam se kako smo dospeli do toga da taj čovek koji je optužen za tako nešto dolazi sa slobode na suđenje i drugo, toliki vid arogantnosti i sloboda da se podsmevate žrtvama, pa još dovodite prijatelje da se podsmehuju žrtvama je ono što mene poražava“, rekao je Milovančević u Novom danu N1 i dodao:

„Jel’ moguće da da neko nema toliko samosvesti i sažaljenja prema ljudima, prema ženama koje su preživele to što su preživele i na taj način se ponaša prema njima… Pa i ako lažu, a ne verujem da lažu, pustite ih da iznesu svoju stranu priče“, rekao je urednik „Nove“.

Ističe da je on apsolutno na strani devojaka koje su izašle u javnost i na suđenje. „Ne možemo da razumemo koliko je to hrabar istup, koliko je potrebno snage, volje i koliko nose teret te svoje odluke“, kaže.

„Ovaj podsmeh je čist primer toga. Možemo samo da zamislimo kakvu osudu imaju u svom okruženju. Mi smo društvo koje se vodi time da kada se desi nešto tako, da je opravdanje – ona je njega nečim izazvala, šta li mu je rekla. Uvek tražimo opravdanje za nasilnika, a nemamo mnogo saosećanja sa žrtvom“, istakao je Milovančević.

Podržava ideju da treba da postoji inicijativa koja bi drugacije regulisala sudske procese za žrtve seksualnog nasilja ili porodičnog nasilja.

„To je ono što ste pomenuli, sekundarna viktimizacija. Bilo bi neophodno zbog devojaka koje prolaze emotivni pakao, koje vraćaju na traumu koju ne mogu da prevaziđu i žive s tim…Kopate po nečijoj jami i suočavate ga sa čovekom od kog ima strah“, rekao je novinar.

„Podržavam to da ako postoji način da se drugačije reguliše, da žrtve mogu bez ovakvih stvari da iznesu svoju stranu priče i ne budu izložene podsmehu, apsolutno sam za“, dodaje.

Ukazuje na činjenicu da je tek sredina sudskog postupka protiv Aleksića. Zamislite još ovoliko priča i stvari…Pretpostavljam da postoji način da se procedura ubrza i devojke ne prolaze kroz to što prolaze“, zaključuje.

Izvor: N1 Beograd