Festival olupina - Ljubodrag Stojadinović - Peščanik



Ljubodrag Stojadinović, tekst za Peščanik.net, 26.5.2023.
Foto: Miloševićev kontramiting u Beogradu 24.12.1996, foto: Goranka Matić

Ana Brnabić je pozvala narod na miting u subotu. Biće da je to greška, samo jedan od njenih težih gafova. Ili gruba omaška izazvana višegodišnjom torturom Šefa, posle koje je dresirana premijerka bila zbunjena nečim što nije uspela da razume. Poziv za subotu je možda najava katarze i kakvog-takvog izbavljenja. Kad ovaj crni petak prođe, subota je jedini izlaz.

Traume Ane Brnabić su neotklonjive i ostaju zauvek. Čak i pri pokušajima da dostigne nivo bahatosti i neobuzdane agresivnosti svog učitelja. To je proizvod udobnog robovanja neuke Pepeljuge pod drilom manijaka.

Iz sekte je bukvalno utekla Stanislava Pak. Još uvek članica glavnog odbora SNS-a, došla je pravo na N1, „jedinu slobodnu televiziju u Srbiji“, kako je rekla,  da kaže kako u Vučićevoj distopiji vlada dopunski pakao, i da se sprema rasulo. Niko ne zna koliko će ono da traje, ali je neizbežno. Ona je živi svedok pometnje koja će svakako biti nastavljena opštom bežanijom, dok još ima vremena. Ma koliko Pak zakasnila sa svojim trkom iz kaljuge i ima u svom rodoslovu neprijatne mrlje, vredan je pomena njen poziv da podanici i privedeni ne idu na današnji skup, jer je pobesneli vladar zanemoćao i dodatno izvan kontrole.

Poziva građane da ne izlaze u petak, nego u subotu, sa slobodnim ljudima. Za razliku od Ane, poziv Stanislave Pak upućen je iz prilično čiste pameti, ma koliko ta žena bila uzrujana i uplašena zbog svoje iznenadne hrabrosti. Raskinula je ugovor sa đavolom. Bolje kasno nego nikad, valja je ohrabriti da govori o mračnim tajnama dvora i vladara, koje su izgleda nepojmljive.

Pak nam svedoči i o onome što već znamo, ali pakao je vreliji iznutra, pa su njeni iznenadni memoari o Vučiću važni zbog boljeg razumevanja mehanizma svevlašća. Samoljubivi poglavica je centar stvari i svoju samovolju iskazuje stalnim napadima besa, kaže Pak. Ali šta onda biva sa njegovim servilnim podanicima, seizima, slugama i ulizicama? Da nisu u stanju sve to da podnesu ne bi ih bilo. Bez njih ne bi bilo njega, a takvu simbiozu opasnih štetočina stvorila je potpuna negacija vrednosnog sistema. U poništavanju svega što vredi i ima smisla, talog je došao na sam vrh, uništio kulturu, opljačkao sve što se moglo dostići, poništio moral kao vrednost, i pronašao Mesiju.

U letećem startu za bežanje je i Dragan Šormaz, iz šireg vrha stranke. Njegove neprijatne opaske na račun Vučića još nisu izazvale odgovor, ali same po sebi su otvoreno izazivanje sveca.

Juče mi se posle desetak godina ćutanja javio poznanik iz osamdesetih, običan član. Kaže da je pre tri godine pristupio SNS-u iz čiste radoznalosti, da vidi kako je unutra. Video je, ali ništa dobro. Tamo se događaju strašne stvari, nisam uspeo da ga ubedim da ih opiše.

U logičnom rasulu nečega čiji bi opstanak bio neprirodan, ima apsurda koji upravo predskazuju njegovu bolnu agoniju. Sekta je dobila tri dijabolična pojačanja: Janka Tipsarevića, Dejana Tomaševića i Ratka Radovanovića. Sva trojica su neka verzija potrošenih sportskih lica koji jedva nose ostatke usahle slave. Snagu kulta od gipsa razumeli su sa ogromnim zakašnjenjem, pa je njihovo slikanje sa Darkom Glišićem ličilo na susret utopljenika. Dobro došle legende u veliku porodicu SNS. Idemo u nove pobede!

Tako je Glišić, istim javnim govorom dočekao svu trojicu u tužnom raspletu njihovih sportskih karijera. Svako ima prava na svoj izbor, makar izbor bio potresno glup i u zao čas.

Danas se održava miting protiv svih za spas jednoga, ali ljudi koji će biti privedeni ne pokazuju dovoljno elana za slavljenje samoljubivog čobanina. Biće to više sabor autobusa i drugih olupina nego ljudi, neiskreno slavljenje skarednog boga uz treš koji donose Karleuša, Lukas, Ceca i druge ikone naprednjačke estetike. U govoru i posle njega, kao i obično, neće biti ničega. Ne bih osuđivao ali ni amnestirao dovedeno roblje. Nije tačno da će im biti ugrožen opstanak ako pruže otpor. To se ima dogoditi samo ako ćute. Svi koji dođu pristali su na sve i tu nema opstanka.

Dok se spremao miting protiv Beograda, Dačić i Vulin su bili u Moskvi. Vulin je podneo raport Nikolaju Patruševu – Putinovim Beriji – o tome šta se događa u Srbiji, šta ko misli i priča o ratu i Putinu, šta ovde rade ruske izbeglice i dezerteri. Sprema se obojena revolucija kod nas, kaži nam šta da radimo?

Nema Majdana u Beogradu, rekao je Vučić, sluteći čega će sve biti. Srpske vojnike je Porfirije vozdigao u nosioce moštiju. Vrhovni se sprema da pobegne iz stranke, možda već u subotu i ostaviće je samu, kako bi formirao narodni pokret za državu, ili državni pokret za narod. Srpski svet, daleko od sveta i izvan njega.

Svejedno je besmisleno, ali bi moglo da bude bolna zabluda o spasu. Iz krša i loma koji se stropoštava u bezdan zajedno sa njim.