Otvorili stadion vredan 2,5 milijardi u gradu sa najnižom prosečnom platomLeskovački stadion ima 8.136 mesta i zvanično košta 2,5 milijardi dinara, a novac obezbeđuje Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima koja se finansira iz budžeta Srbije. Dakle, izgradnju stadiona plaćaju građani, piše JUGpress.

Prema podacima Zavoda za statistiku Leskovac je mesecima unazad poslednji u kategoriji gradova u Srbiji po prosečnim isplaćenim zaradama, navodi JUGpress.

Leskovac ima Fudbalski klub „Dubočicu“ koji je bio u Srpskoj ligi kada je počela izgradnja stadiona, sada je ušao u Prvu ligu, drugi rang.

Kada je obilazio radove onomad predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je da će ovaj stadion u Leskovcu biti najlepši u okruženju, navodi JUGpress.

Građani nisu baš impresionirani zbog te lepote, sudeći po komentarima na društvenim mrežama, prvo pomisle na to koliko je plaćen, a koliko stvarno košta stadion u Leskovcu ali i na nezavidne plate, uglavnom oko minimalca, kao i šta je sve moglo da se uradi za taj novac.

Stadion se svečano otvorio na dan početka Roštiljijade, 21. avgusta 2023. godine ali ga, kako je najavljivano, ipak nije otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Otvorila ga je utakmica između GFK Dubočica Leskovac i RFK Novi Sad 1921 koja odigrana u okviru 3. kola Prve lige Srbije.

„Na stadionu se mogu videti radnici koji ispravljaju neke stvari, s obzirom da su bili iz UEFA-e i rekli šta se još mora otkloniti. Tu su i radnici koji čiste teren i koji itekako uređuju travnatu površinu“, rekao je Aleksandar Pejčić, član Gradskog veća u čijoj je nadležnosti ovaj stadion.

„Inače, svi radovi su završeni, ovo je stadion 4. kategorije po UEFA standardima. Tu kategoriju imaju još samo stadion „Rajko Mitić“, odnosno stadion „Crvene zvezde“ i stadion „Partizana“, što znači da na samo ova tri stadiona mogu da se igraju međunarodne utakmice poput Lige Evrope, Lige konferencija ili Lige šampiona”, dodao je Pejčić.

Na pitanje da li postoji nekakav plan igranja utakmica Pejčić nam je rekao da očekuju novu zvaničnu posetu predstavnika FK „Čukarički“, kako bi se dogovorili oko dinamike odigravanja njihovih utakmica.

„Oni su odabrali Leskovac jer naš stadion zadovoljava sve uslove i ima određene kapacitete i resurse. Njima odgovara blizina aerodroma, na koridru smo puta E75. Zadovoljavamo i uslove po pitanju infrastrukture, a imali smo pre četiri dana i kontrolnu utakmicu, gde je pre svega kontrolisan VAR sistem koji pomaže sudijama pri donošenju određenih odluka. Na teren su izašli omladinci, koji su praktično odigrali prvu utakmicu. Inače, očekujem da 31. avgusta ovde dođe grčki „Olimpijakos“ koji će igrati sa „Čukaričkim“ utakmicu u okviru kvalifikacija za Ligu Evrope. Imaćemo ovde još tri međunarodne utakmice „Čukaričkog“, jer će oni, ukoliko se ne plasiraju u grupnu fazu Ligu Evrope, igrati grupnu fazu Lige konferencija. Očekujemo i da se neko iz Fudbalskog saveza Srbije javi i da reprezentacija Srbije ovde odigra jednu utakmicu na čelu sa selektorom Draganom Stojkovićem Piksijem”, iznosi planove i želje Pejčić.

Više građana je pitalo našu redakciju zašto su sedišta crveno-bordo kad to nije boja FK „Dubočice“ i ko je odlučivao o tome a Pejčić kaže da je tradicionalna boja FK „Dubočica“ crvena i da je investitor na osnovu toga ugradio sedišta crvene boje.

„Neka sedišta su svetlije, neka tamnije boje, ali je dominantna crvena“, kaže on.

Na pitanje ko je finansirao izgradnju stadiona i pratećih sadržaja Pejčić kaže da „finansira Republika Srbija preko Ministarstva za javan ulaganja i Grad Leskovac. Investicije Grada Leskovca se ogledaju u pravljenju ulice Radoša Cerovića pored stadiona, koji je praktično i požarni put i uz koji se nalazi i 132 parking mesta“.

Građane Leskovca zanima i ko će da održava stadion a ko će sve to da plaća.

U ovom gradu među građanima postoji ozbiljna bojazan da će troškovi biti plaćani iz gradskog budžeta, što će reći da će „najlepši stadion“ plaćati oni koji imaju naniže plate u Srbiji u kategoriji gradova. 

Izvor: JUGpress, N1 Beograd