U Hrvatskoj eutanazirano više od 12.000 svinja. Posao dobila firma Grlić-RadmanaPrema podacima Ministarstva poljoprivrede, do prošlog tjedna na području Vukovarsko-srijemske županije zbog afričke svinjske kuge eutanazirano je oko 12.200 svinja, a k tome je evidentirano i oko 800 uginuća. Eutanazirane životinje vlasnici poljoprivrednih gospodarstva nisu morali sami zbrinjavati već za njih to radi tvrtka koju je angažiralo samo resorno ministarstvo, javlja portal Vinkulja.hr.

"Zbrinjavanje usmrćenih svinja provodi tvrtka Agroproteinka d.d. iz Sesvetskog Kraljevca, Strojarska cesta 11, koja jedina u RH ima odobreni objekt za preradu nusproizvoda životinjskog podrijetla za materijal kategorije 1 i 2. To znači da se usmrćene svinje prerađuju metodom sterilizacije pod tlakom (temperatura 133°C, apsolutni tlak od 3 bara, minimalno 20 minuta bez prekida). Nastalo mesno-koštano brašno naknadno se spaljuje, a dobivena mast se koristi u tehničke svrhe ili u obnovljivim izvorima energije", odgovorili su iz Ministarstva poljoprivrede na upit tog portala.

Država angažirala firmu u vlasništvu ministra vanjskih poslova

Prema informacijama Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, tvrtka Agroproteinka u suvlasništvu je aktualnog ministra vanjskih poslova Gordana Grlić-Radmana, odnosno u većinskom vlasništvu njegove obitelji.

Naime, osim Plenkovićevog ministra vanjskih poslova, na popisu dioničara u ovoj tvrtki su i njegov brat Ivica Grlić-Radman (20.57 posto) te sestra Irena Bubalo koja ima 20.56 posto vlasništva, a i članica je Nadzornog odbora.

Ministrova firma dobila koncesiju na 10 godina

U Ministarstvu poljoprivrede, koje vodi stranačka kolegica Grlić-Radmana Marija Vučković, navode da su proveli otvoreni postupak dodjele koncesija za eutanaziju svinja. 

"Dana 25. rujna 2017. godine, u skladu sa Zakonom o koncesijama, Ministarstvo poljoprivrede provelo je otvoreni postupak dodjele koncesije za obavljanje predmetnih gore navedenih poslova, objavom Obavijesti o namjeri davanja koncesije u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske", stoji u odgovoru Ministarstva poljoprivrede.

"Po provedenom postupku utvrđeno je da je ponuda ponuditelja Agroproteinka d.d. iz Sesvetskog Kraljevca, Strojarska cesta 11, u skladu s uvjetima iz dokumentacije za nadmetanje i prema kriterijima za odabir ponude ocijenjena prihvatljivom. S obzirom na navedeno Ministarstvo poljoprivrede je u prosincu 2017. g. sklopilo ugovor o koncesiji za obavljanje poslova sakupljanja, prerade i uklanjanja nusproizvoda životinjskog podrijetla koji nisu za prehranu ljudi kategorije 1 i kategorije 2, s tvrtkom Agroproteinka d.d., na rok od 10 godina", navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Sve skupa je na Facebooku komentirao i sinjski gradonačelnik Miro Bulj. 

Bulj: Veseljak sa slike dodatno napunio prepune džepove

"Agroproteinka iz Sesveta je firma koja ima dozvole za zbrinjavanje mrtvih svinja, a u vlasništvu je veseljaka sa slike. Narodu pobijene svinje, uništavaju se naši stočari, uvozni lobi trlja ruke, a veseljak sa slike dodatno napunio ionako prepune džepove.

Sve naravno uz blagoslov briselskog potrčka koji zahvaljujući narodu koji ne izlazi na izbore ostaje na vlasti i nastavlja uništavati Hrvatsku. Podijeli da cijela Hrvatska vidi tko zarađuje na patnji naše Slavonije koja je toliko pretrpjela za slobodu naše Hrvatske", objavio je Bulj uz fotografiju Andreja Plenkovića i njegovog ministra vanjskih poslova.

Izvor: Index.hr