Srbija šampion: U kriminalu, broju radnih sati, zagađenju vazduha i zašećerenom meduU Srbiji se u prethodnom periodu desilo i dešava mnogo toga što nije trebalo. Jedan takav događaj zatrpavao je drugi, pa se danas malo ko seća koliko puta su vozovi iskliznuli iz šina na srpskim prugama, kao i da građani Srbije dišu skoro najzagađeniji vazduh u Evropi.

Istinomer na kraju svakog meseca podseća na važne događaje koji nisu smeli da se dese.

Toliko puta čujemo da smo prvi u regionu, lideri u ovome i onome, pa smo na sreću (ili žalost) i rekorderi u broju radnih sati provedenih na poslu. Naime, evropska služba za statistiku Eurostat je 20. septembra objavila da su radnici u Srbiji tokom prošle godine u proseku radili 43,3 sata nedeljno, što je za skoro šest sati više od proseka u Evropskoj uniji.

Možda život u Srbiji nije sladak, ali je zato med koji jedemo presladak. Od 25 uzoraka meda na našem tržištu, koji su testirani po novoj akreditovanoj metodi za utvrđivanje flasifikata hrane i pića, 22 nisu prošla testove. Utvrđeno je da je u tih 88 odsto uzoraka medu dodavana neka vrsta šećera u različitim procentima.

Prednjačimo i u zagađenju vazduha. Britanski Gardijan je nedavno objavio da je vazduh u Beogradu lošiji nego u bilo kom drugom evropskom gradu. Po zagađenju vazduha, Srbije je zauzela neslavno drugo mesto posle Severne Makedonije, pisao je Gardijan.

Kada je u pitanju broj železničkih kompozicija koje su iskočile iz šina, nadmašili smo sve zemlje Evropske unije – zajedno. Od 2020. do kraja 2022. ukupan broj iskliznuća vozova na srpskim prugama bio je 195, dok je u istom periodu u 18 država EU taj broj iznosio 180.

Još jedno dostignuće, kojim ne treba da se dičimo, je broj SLAPP tužbi. U Evropi je u proteklih godinu dana zabeleženo više od 250 SLAPP tužbi, a u Srbiji 35 – što nas stavlja na 10. mesto u ovoj kategoriji.

Još bolje od SLAPP tužbi nam ide kriminal, a prema Globalnom indeksu organizovanog kriminala za 2023. godinu u Evropi zauzimamo – treće mesto. Visoko stojimo i kada se poredimo sa ostatkom sveta – od 193 države mi smo 40.

Izvor: Istinomer, N1 Beograd