Uspela prva transplantacija oka na svetuHirurzi u Njujorku objavili su da su izvršili prvu potpunu transplantaciju oka, iako još uvek nije sigurno da će novo oko pacijentu vratiti vid, prenosi BBC.

Aron Džejms, koji je preživeo strujni udar, podvrgnut je operaciji dugoj 21 sat, tokom koje je zamenjena polovina njegovog lica.

Hirurzi već godinama uspešno transplantiraju rožnjaču.

Međutim, stručnjaci su ovu operaciju nazvali ključnim momentom u potrazi za vraćanjem vida milionima slepih ljudi širom sveta.

Džejms, radnik visokonaponske mreže iz Arkanzasa, izgubio je veći deo lica kada je slučajno dodirnuo žicu pod naponom od 7.200 volti 2021. godine.

On je 27. maja ove godine, pored transplantacije oka, podvrgnut retkoj delimičnoj transplantaciji lica – u kojoj je učestvovalo više od 140 zdravstvenih radnika.

Hirurzi iz njujorške univerzitetske bolnice Langon Helt rekli su da se 46-godišnji Džejms dobro oporavlja od dvostruke transplantacije i da donirano oko izgleda izuzetno zdravo. Njegovo desno oko i dalje radi.

„Sama činjenica da smo izvršili prvu uspešnu transplantaciju celog oka sa licem je ogroman podvig za koji su mnogi dugo mislili da nije moguć“, rekao je dr Eduardo Rodrigez, jedan od vodećih hirurga u timu.

On je dodao:

„Napravili smo veliki korak napred i utrli put za sledeće poglavlje za vraćanje vida pacijentima koji su ga izgubili.“

Doktori kažu da ova operacija naučnicima sada prvi put pruža uvid u to kako ljudsko oko pokušava da se izleči.

„Ne tvrdimo da ćemo mu vratiti vid. Ali nema sumnje da smo korak bliže“, rekao je dr Rodrigez za ABC News.

Lekari su rekli da postoji direktan protok krvi do mrežnjače – dela oka koji šalje slike u mozak.

Iako nema sigurnosti da će Džejms ponovo videti kroz svoje novo oko, lekari ne isključuju ni tu mogućnost.

„Ako mogu da vidim, to je sjajno- Ali ako će to utrti novi put u oblasti medicine, ja sam za to“, rekao je Džejms u intervjuu.

Džejmsa, vojnog veterana, lekari će i dalje pratiti, ali napredak koji su videli na oku je „izuzetan“, kaže Brus I. Gelb, doktor medicine, hirurg za transplantaciju na Univerzitetu u Njujorku.

Donirano lice i oko došli su od jednog jedinog donatora u 30-im godinama.

Tokom operacije, lekari su ubrizgali odrasle matične ćelije iz koštane srži donora u optički nerv kako bi podstakli njegov oporavak.

Džejms je tek 19. osoba u SAD koja je podvrgnuta transplantaciji lica.

Njegova 20-godišnja supruga Megan Džejms rekla je za CNN da ga je videla posle operacije i da je to „bio lud, sjajan, čudan, ekstatičan, srećan osećaj“.

„Bila sam srećna što je uspeo, i sve je bilo dobro u ovom trenutku“, kazala je ona.

Nakon nesreće, Džejmsu je zbog bola uklonjeno levo oko i podvrgnut je brojnim operacijama, uključujući i jednu protezu ruke.

On je transplantaciju oka nazvao „promenom života“ i kaže da je „neopisivo zahvalan“ donatoru i njihovoj porodici što su omogućili operaciju.

Izvor: BBC, N1 Beograd