Pravoslavno žitije prepodobne Jovane



Draža Petrović, kolumna za portal N1

Sve važno u životu dešava mi se na neki praznik. Na Svete Vrače sam završila fakultet, udala sam se na Đurđevdan, rođena sam uoči Svete Petke, nevinost sam izgubila na Vidovdan, a razvela sam se na prvi dan velikog posta. Zamislite šta će se desiti na Vaskrs ove godine?

Ovako će verovatno početi “Žitije prepodobne Jovane Jeremić”, čudotvorne voditeljke s Pinka, čudotvorne dovoditeljke raznih čudnovatih likova u svoj jutarnji program poznatiji kao “Zornjak”, koja je doslovno ovo izjavila jednom prilikom želeći valjda da dokaže da neko ko je na Svete Vrače završio fakultet, ko se udao na Đurđevdan, ko je rođen uoči Svete Petke, nevinost izgubio na Vidovdan, a razveo se na prvi dan velikog posta, jeste zapravo hodajući crkveni kalendar i već sledećeg Vaskrsa će valjda vaskrsnuti, što će biti drugi takav slučaj zabeležen u istoriji.

I takva specifična osoba koja se drži crkvenog kalendara ko pijan plota, nema šanse da učini kakav greh jer sve važne stvari obavlja isključivo na velike verske praznike, pa joj zato tako dobro ide, zato je postala kraljica šera, takozvane gledanosti, kupila stan od dvesta soma, našla novog dečka, a bogami je, sem šera, postala i kraljica šege, jer ne mož da se ponekad ne šegačiš sa ovom ikonom savremenog srpskog voditeljstva, kojoj ne mogu da odole ni predsednik države, ni kobajagi predsednica vlade, ni semenkari, šibicari, nadrilekari, parateolozi, privatni detetktivi a bogami ni beli magovi koji se u njenom studiju smenjuju svakog vikenda kao u čekaonici psihijatrijske ili kakve druge ordinacije.

Pa će u crkvenom kalendaru ubuduće pisati:

14. novembar: Sveti Vrači Kozma i Damjan i dipl. Jovana. Prema hrišćanskom verovanju, Kozma & Damjan su bili braća, vračevi, lekari, koji su svoj dar za isceljenje dobili od Boga. Ljude su lečili besplatno i od ljudi su zauzvrat tražili samo da veruju u Isusa Hrista. Dipl. Jovana se ovom dvojcu pridružila tek mnogo vekova kasnije, kada je baš na taj praznik diplomirala, pa se veruje da na ovaj dan nepokretni prohodaju, slepi progledaju, nemi progovore i tupavi diplomiraju.

6. maj: Đurđevdan. Hrišćanski praznik posvećen Svetom Đorđu, popularnom Svetom Đoki, koji je mučenički stradao tokom progona hrišćana. Praznik je posvećen i prvom suprugu Jovane Jeremić koji je mučenički na taj dan stradao, ali se junački izvukao koju godinu kasnije, na drugi dan velikog posta.

27. oktobar – Sveta Petka ili Prepodobna mati Paraskeva, hrišćanska podvižnica iz 11. veka, obeležava se nekoliko dana posle rođendana Pinkove podvižnice iz 21. veka. Veruje se da Sveta Petka ima čudotvorne moći da od svakog nesrećnika napravi srećnika, a Pinkova podvižnica takođe ima čudotvorne moći da od svake neperspektivne budale napravi slavno TV lice koje će u njenoj emisiji gostovati dok god gledaoci ne pocrkaju od miline.

28. jun – Vidovdan, obeležava se u spomen na Kosovski boj kada je srpska vojska slavno izgubila bitku protiv Turaka i kada je Jovana Jeremić po sopstvenom javnom priznanju takođe izgubila, doduše ne od Turaka.

Veliki post, drugi dan – praznik koji pravoslavni vernici obeleževaju kao Razvod prepodobne mati Jovane.

Bilo je i nekih drugih slova u crkvenom kalendaru gde je Jovana Jeremić takođe činila pobožne i hrišćanske stvari na radost cele pravoslavne zajednice. Recimo prvog decembra ove godine u jutarnjem programu emitovala je blurovani pornić, a tog dana, 1.12, Srpska pravoslavna crkva obeležava Svetog mučenika Platona, sveca koji je ostao upamćen po tome što je 18 dana uspeo da živi bez hrane i vode.

Al’ izgleda jedino nije mogao bez da 18 dana gleda jutarnji program Pinka sa veoma (m)oralnim sadržajima kakvi i priliče nacionalnoj frekvenciji sa hrišćanskim vrlinama.

- Šta vi imate protiv blurovanja, što je jedna vrsta totalnog oprosta grehova po pravoslavnim običajima – pitala je verovatno voditeljka kada je tog dana, na Svetog velikomučenika Platona, emitovala svoj prvi pornić na nacionalnoj frekvenciji, što valja ubeležiti u njene podvige po crkvenom kalendaru.

Potom je osmog decembra, na praznik Svetog sveštenomučenika Klimenta, u studio dovela svoju ćerkicu, i onda je emisiju vodila sa detetom u krilu, pri čemu je dete šminkalo voditeljku-majku dok je voditeljka-majka govorila o detaljima ubistava devojčice iz Severne Makedonije. I tako je voditeljka postavljala pitanja tipa: “Da li je devojčica ubijena tako što je ugušena u gepeku ili prostrelnom ranom u grudi“, dok je ćerkica šminkala, gledala po studiju, pa je onda voditeljka-majka razgovarala je sa gostima, koji su, između ostalog, govorili o morbidnim detaljima, „motivima ubistva“, „overavanju od narkotika“, „skidanju skalpa“, „lokaciji leša“ i „pucanju u mrtvo telo“, uz poziv osumnjičenom da „izvrši samoubistvo“.

Jedan od gostiju je rekao: “Palčo i njegova ekipa j*bivetara, da izvini ovo dete, i svi gledaoci, i sva deca koja prate jutarnji program…“ – dok je dete šminkalo majku, ali tek tada smo shvatili izuzetni uticaj Prepodobne Jovane na razvoj pobožnosti, jer su svi ispred televizora krstili i govorili: “O moj Bože!” A neki i „Je*ote Bog!“

Tako da će Prepodobna Jovana sigurno dobiti gramatu Srpske pravoslavne crkve za izuzetan doprinos razvoju pravoslavlja i hrišćanskih vrednosti, istu onu koju je već dobio Dragan J. Vučićević.

I to će biti apsolutno zasluženo.