Nestorović i Vulin na slavi kod VanZemljakaDraža Petrović, kolumna za ''Danas''

Fotografija koja je obišla svet nije iskrcavanje vanzemaljaca na Mars nego nešto mnogo spektakularnije – iskrcavanje dva VanZemljaka, Nestorovića i Vulina, u Banjaluku. Gde im je domaćin bio VanZemljak Mile, prezimena Dodik.

VanZemljaci se, ko ne zna, sasvim razlikuju od vanzemaljaca – oni zaista postoje i pritom misle da su svi Srbi ovog sveta zemljaci, iako ne žive u istoj zemlji, pa su tako i njih dvojica došli tog dana da podrže svoje VanZemljake u jednoj dalekoj galaksiji, Banjaluci.

Kao što su VanZemljaci iz Banjaluke 17. decembra došli da podrže svog VanZemljaka Aleksandra Vučića, iskrcali se letećim autobusima u Beograd i glasali na izborima gde nemaju pravo da glasaju jer žive u drugoj zemlji, takoreći u drugoj galaksiji, ali i Vučić je pobornik teorije da svi Srbi jesu VanZemljaci, i dobro su došli uvek kada treba da se glasa za Vučića, to jest njega.

Elem, sede dva VanZemljaka, profesor dr Branimir Nestorović i bivši šef BIA Aleksandar Vulin u banjalučkoj Hali “Borik” čekajući početak svečane akademije povodom dana Republike Srpske.

Što je najgore, sede jedan pored drugog, pa su organizatori zabrinuti da li taj kvadratni metar Hale “Borik” može da izdrži koncentraciju dva tako velika uma.

Njih dvojica, međutim, ćute i razmišljaju.

– Ko me stavi da sedim pored ovog smarača!? – pomisli Vulin glasno u sebi, a odmah potom isto pomisli i profesor doktor Nestorović.

Svetska iskustva govore da svaki smarač misli da je neki drugi smarač mnogo gori smarač od njega.

I svaki smarač moli Boga da ga ne stave da sedi na nekoj svečanoj akademiji baš pored onog mnogo goreg smarača. Pošto će da ga udavi.

Vulin se potom zadovoljno smeškao, jer je odnedavno dobio prestižnu titulu – senator Republike Srpske – a profesor Nestorović se nezadovoljno smeškao, jer on još nije dobio prestižnu titulu senator Republike Srpske, pa povremeno namigne Miletu Dodiku kad ovaj prođe pored njih dvojice, nadajući se da će Mile Dodik shvatiti poruku pa i njega proglasiti senatorom.

Kada su u pitanju teorije zavere, ipak, obojica su odavno dobila prestižnu titulu – serator Republike Srbije – koju dodeljuje televizija Pink za sve goste u svojim programima koji se bave serioznom analizom srpske stvarnosti.

Zbog te seriozne analize su i dobili tu prestižnu titulu, serator Republike Srbije, pa ako uskoro i profesor Nestorović dobije titulu senator Republike Srpske, neće se znati ko je od njih dvojice veći senator, kao što se neće znati ni ko je od njih dvojice veći serator.

Idealna, dakle, ekipa, za svečanu vanzemljačku akademiju povodom dana Republike Srpske.

Posle nekoliko minuta ćutanja – prvi je led probio profesor doktor Nestorović.

– Je l’ vi, gospodine Vulin, znate da su svi ljudi plavih očiju nastali od vanzemaljaca? – upita profesor doktor Nestorović.

Vulin ga pogleda onim svojim pogledom vanzemaljca koji nema plave oči.

– Ne verujem u vanzemaljce i druge stvari koje ne postoje! – odgovori odlučno Vulin.

– Pa u šta verujete? – nastavi da ga propituje profesor doktor Nestorović.

– Verujem u tetke iz Kanade! – kaže Vulin.

– Aha – uzdahne Nestorović – ali koliko se ja razumem u paranormalne pojave, samo vi verujete da tetke iz Kanade postoje, dok to niko drugi ne veruje. Kod vanzemaljaca je sasvim druga stvar – bar trećina čovečanstva veruje u postojanje vanzemaljaca i oni su mnogo opipljiviji fenomen od tetaka iz Kanade u koje verujete samo vi od celog čovečanstva – ljutito nastavi profesor doktor Nestorović braneći svoju teoriju da vanzemaljci postoje, kao što uostalom postoje i VanZemljaci, u koje veruju obojica.

Vulin se onda nakašlje, pa uzvrati: “Ali, profesore, vi širite teorije da je Zemlja ravna ploča. Iako Zemlja nije ravna ploča!”

– Zašto to mislite? – upita profesor.

– Pa vidite – nastavi Vulin – ako bismo recimo tvrdili da je Milorad Dodik ravna ploča, moglo bi se odokativno utvrditi da on nije ravna ploča jer je i previše okrugao! Tako je i za Zemlju – svi mi koji smo videli Zemlju znamo da je ona okrugla, skoro ko Mile, te da nije ravna ploča! – objasni Vulin.

Onda se profesor Nestorović malo štrecne: “Ti, dečko, ko da si pao s Marsa. Slušaj, da ti kažem, ako hoćete vlast u Beogradu, u koalicionom sporazumu će stajati da svi vi naprednjaci ima da priznate da je Zemlja ravna ploča i da su plavooki nastali od vanzemaljaca! Pa ću te onda vidim…”

– Nemojte se žestiti. Ako predsednik Vučić odluči da je Zemlja ravna ploča i pritom odluči da su i plavooki nastali od vanzemaljaca, ja ću to svakako podržati i početi u to da verujem, zato što ako nešto kaže predsednik Vučić, to mora da je tako i ja mu verujem. Voleo bih samo da u koalicioni sporazum uđe i da vi, profesore, priznate da postoje tetke iz Kanade – odgovori Vulin.

– Majstore, evo ruka, javi Vučiću da smo rešili Beograd! – uzvrati profesor dr Nestorović.

I onda su nastavili da sede jedan pored drugog. Zadovoljni.