Filharmoničari u dresovima reprezentacije uz novi apel: „Jedan od najlošije plaćenih orkestara u Evropi“


"Beogradska filharmonija je muzička reprezentacija Srbije", to je bila poruka muzičara, koji su svoj koncert Za toleranciju u petak započeli svirajući u specijalnim dresovima.

Maestro Hauard Grifits otvorio je nastup obraćanjem publici: “Hvala što podržavate ovaj izuzetan orkestar. Znate, oni su jedni od najlošije plaćenih orkestara u Evropi – a to ne zaslužuju. Oni zaslužuju mnogo više. Ne bi trebalo da brinu odakle im stiže sledeći dinar.“

„Niko od nas nije postao muzičar zato što je želeo da se obogati. Niko od nas nije želeo da bude Stiv Džobs, ili Ilon Mask – mi smo želeli da pravimo muziku. Prosečan orkestarski muzičar počinje da uči muziku sa 5, 6, 8 godina, i nastavlja obrazovanje sve do svoje 25. ili 28. godine. Morate raditi više od advokata ili lekara, da biste postali profesionalan muzičar. Molim vas, podržite ih koliko god da ste u mogućnosti – to je veoma važno“, dodao je dirigent.

„Naravno da žele novu koncertnu dvoranu! I vi želite novu koncertnu dvoranu – bilo bi vam divno u njoj! Siguran sam, jer sam tome svedočio u mnogo navrata širom Evrope – u Kelnu, Birmingemu, Lucernu… Kada se izgradi nova koncertna dvorana, ona postaje velika atrakcija za ceo grad. Imaćete odlične akustične uslove, i prostor za raznovrsna dešavanja. Za sve vas u Srbiji, ova koncertna dvorana bi bila divna – kao svetionik vaše kulture.“

„Nadam se da će se ona obistiniti, nadam se da ću je i ja videti – nisam više toliko mlad, tako da morate malo da požurite… Molim vas, nastavite da nam pružate podršku. Hvala vam što ste ovde, i hvala što nas podržavate – hvala”, zaključio je dirigent.

Izvor: N1