Nismo dežurni: Devojčicu povređenu u saobraćajnoj nesreći kod Obrenovca 10 sati šetali od bolnice do bolniceBilans jučerašnje nesreće u sudaru autobusa i kamiona kod Obrenovca je jedan poginuli i više od 20 povređenih ljudi. Jedna od njih je i petnaestogodišnja Anđela Glišić. Ona je praktično ostala bez medicinske pomoći – nadležni iz gotovo svih medicinskih ustanova u Beogradu su je „šetali“. Njen otac za N1 kaže da je ljut na sistem jer, jednostavno, ne funkcioniše.

„Ja sam bila ušla na prva vrata u autobus, ali nešto nisam sela tu napred nego ajde da odem ka gore – hvala Bogu da kažem sve se završilo tako kako jeste“, započinje svoju priču Anđela Glišić,  devojčica koja je povređena u saobraćajnoj nesreći.

Završilo se tako da je ova petnaestogodišnja devojčica zadobila povrede, ruke, vrata i leđa. Zato su je iz obrenovačkog doma zdravlja sa roditeljima uputili u Kliničko bolnički centar Bežanijska kosa.

„Kad smo došli tamo pitali su nas na prijemu – zbog čega ste došli ovde kad je Urgentni centar dežurni? Pa, rekoh, mi smo dobili uput, i pokazali smo uput. Oni su gledali u uput i rekli – ne možemo da vas primimo ovde, vi morate na Urgentni centar“, navodi otac povređene devojčice Aleksandar Glišić.

Tu su došli, ali su naišli na „zatvorena“ vrata.

„Majka me zove telefonom i kaže – neće da nas prime ovde, moramo da idemo u Tiršovu, uputili su nas tamo. Ja se onda vratim tu, uzmem njih, dolazimo u Tiršovu sa detetom – oni kažu zbog čega ste došli ovde kad mi nismo dežurni“, prepričava otac povređene devojčice.

U Tiršovoj devojčicu, ipak, zadržavaju. Na osnovu pregleda je utvđeno da treba da joj se stavi medicinska kragna. Zato porodicu vraćaju u Urgentni centar.

„Ajde sad će doktor da pogleda, pogledao je i rekao – ova meka kragna što treba detetu da se stavi, šta ćemo sa tim? Pa kaže – vratite se u Tiršovu. Kad smo došli tamo oni kažu – mi to ne možemo, nema ovde nikoga, svi su otišli kući, idite na Urgentni centar“, nastavlja da prepričava agoniju otac povređene devojčice Aleksandar Glišić.

Tamo devojčicu opet nisu primili. Ali su imali vremena da roditeljima kažu zbog čega ne mogu da joj stave kragnu.

„Pošto kaže ima 15 godina, ne možemo da joj ukažemo pomoć, ne možemo da joj stavimo tu kragnu, da ima 16 godina mi bi to uradili. I mi onda sa Urgentnog centra ne znamo gde dalje da idemo“, objašnjava otac povređene devojčice.

Odlučilii su da se vrate u Obrenovac. U lokalnom domu zdravlja dobijaju novi uput. Sada odlaze u Instutut za majku i dete.

„Kad smo ušli kod doktorke u ambulantu broj tri, mi smo rekli da smo došli zbog kragne jer su nas tu upitili. Ona nam je rekla da misli da to kod njih tu nema, kaže – sad ću da proverim. Posle nekog trenutka se vratila i kaže nam – mi to ovde nemamo. Pitam gde sad da idemo, a ona odgovara –  ne znam“, nastavalja da opisuje otac povređene devojčice.

Zbog tog „ne znam“ roditelji zovu lokalni dom zdravlja, odakle im kažu da idu na Banjicu.

Međutim, i odatle su ih vratili, jer nisu dežurni. Roditelji sa povređenom ćerkom ponovo kreću put Obrenovca.

„Javljali su nam se ljudi koji su hteli na neki način da nam pomognu, da li neko nekog zna da negde urgira i onda su nam rekli javite se u hitnu Obrenovac tu će detetu da stave tu neku kragnu. Kada smo došli, oni su tu nešto da kažem improvizovali, napravili od ovoga i kažu – može i to da posluži“, navodi otac povređene devojčice.

Posle gotovo 10 sati agonije, povređena devojčica je dobila improvizovanu kragnu. Sa njom, nosi i traume.

„Trauma mi je bila kada lekari nisu mogli da mi ukažu pomoć, više mi je to bila trauma, nego kad sam imala nesreću“, kaže Anđela, devojčica koja je povređena u saobraćajnoj nesreći.

Izvor: Danas