Bačena senka na donacije: Doktorka odbila odgovornost za nešto u šta nema uvid

Prenosimo sa portala N1
Piše: Petar Gajić

Zašto je direktorka gradskog Zavoda za javno zdravlje u Valjevu, doktorka Marija Gavrilović, odlučila da više ne bude šef tima za borbu protiv kovida 19 u tom gradu? O svojoj odluci pismom je obavestila premijerku Anu Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara, a u njemu navodi da je od nje, kao epidemiologa, traženo da odlučuje o nestručnim pitanjima kao što je raspodela novca u koju nije imala uvid. Gavrilovićeva o detaljima ne želi da govori, ali da li je njenim gestom bačena senka na raspodelu donacija?

Direktorka gradskog Zavoda za javno zdravlje u Valjevu, doktorka Marija Gavrilović uputila je pismo premijerki Ani Brnabić i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru u kome ih obaveštava zašto je odbila da bude ponovo imenovana za šefa stručno-operativnog tima za borbu protiv Kovida 19 u tom gradu.

Doktorka Gavrilović navodi da je od nje, kao epidemiologa, traženo da odlučuje o nestručnim pitanjima kao što je raspodela novca i da nije želela da snosi odgovornost za nešto što nije njen posao i u šta nije mogla da ima uvid.

Na početku epidemije, kada je Valjevo bilo jedan od najteže pogođenih gradova, epidemiolog Marija Gavrilović postavljena je na čelo stručno-operativnog tima. Pošto su ona i njeni saradnici podneli težak udarac u prijemu i testiranju obolelih od kovida 19, u jednom trenutku morala je u izolaciju jer su se neke njene kolege razbolele.

Iznenada, iz medija saznaje da je smenjena.

"Ne znam zašto, jer smo sve vreme, čak i u izolaciji, redovno dostavljali sve izveštaje štabu. Dakle, Zavod je maksimalno radio. Izveštaje smo prosleđivali i ministarstvu i Batutu i vojsci i policiji i svi su ga dobijali", kaže Gavrilovićeva.

Štab u Valjevu za svog novog šefa postavio je doktorku Branku Antić, međutim, ona ekspresno podnosi ostavku, kako je izjavila za Radio Slobodna Evropa, jer je mislila da treba samo da menja svoju koleginicu dok je ona u izolaciji.

Tada štab donosi još više zbunjujuću odluku - vraća doktorku Mariju Gavrilović. Još jednom - bez njenog znanja, što je ona odbila.

"Zato što su u nadležnosti tog stručnog tima još neke stvari u koje ja nemam uvida, nemam vremena da se bavim time i mislim da to nije moj posao. A da budem odgovorna za nešto u šta nemam kompletan uvid, zaista nemam nameru", navodi doktorka.

Doktorka Gavrilović kaže da su te druge stvari za koje nije htela da bude odgovorna raspodela sredstava od donacija, pošto su valjevski privrednici donirali više od 10 miliona dinara za borbu protiv virusa u tom gradu.

"Između ostalog i to. Ali i neke druge stvari sa kojima se ja sigurno ne bih složila. Svi imamo svoje odgovornosti", kaže doktorka Gavrilović.

U međuvremenu je na mesto rukovodioca Stručno operativnog tima postavljen dr Zoran Živković, zamenik gradonačelnika. A Marija Gavrilović je uputila pismo ministarstvu zdravlja u kome je izvestila nadležne o ekspresnim smenama u Valjevu i o tome da nije htela da odlučuje o pitanjima koja se ne tiču struke.