Ljutnja prema EU brzo prošla predsednika, sada zahvaljuje na solidarnosti

Prenosimo sa portala N1
Piše: Žaklina Tatalović

Solidarnost je nešto što bi trebalo da se neguje između Srbije i Evropske unije, čija Srbija želi da postane članica. A za pomoć Evrope u borbi protiv koronavirusa, građani su saznali tek juče, posle sastanka koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao sa ambasadorima zemalja Evropske unije.

Dugačak sastanak sa ambasadorima zemalja Evropske unije. Sve je prošlo u najboljem redu, izjavio je posle razgovora predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ljutnja od 15. marta na Evropu se stišala...

"Velika međunarodna solidarnost u stvari ne postoji. Evropska solidarnost ne postoji - to je bila bajka na papiru", rekao je tada predsednik Vučić i dodao: "Iz kože bih iskočio... A, verujte mi da ću znati da im se zahvalim. Ovo što sam pred vama govorio su reči jednog predsednika, pristojne i ljubazne".

Zvanično, predsednik Srbije je zahvalio danas Evropskoj uniji na, kako kaže pomoći, za Srbiju. "Pod jedan, Srbija je izuzetno zahvalna Evropskoj uniji na finansijskoj pomoći i svakoj drugoj vrsti podrške i solidarnosti koje je Evropska unija pokazala prema našoj zemlji u prethodnom periodu".

N1: Kako reaguje Evropska unija kada predsednik Srbije poruči da u Evropi nema solidarnosti i da je to bajka na papiru?

"Solidarnost sada znači biti deo evropskog mehanizma i to znači i za budućnost, jer ova kriza paradoksalno ima i pozitivne ishode - da Srbiju približi Evropskoj uniji. Zaista su brojni mehanizmi koje smo prepoznali i kao što smo rekli - put Srbije jeste ka Evropskoj uniji i treba da radimo na ovoj perspektivi", odgovorio je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Predsednik Srbije rekao je da stoji iza svake izgovorene reči prošlog meseca, ali da zahvalnost stiže onda kada je Unija odredila 93 miliona evra pomoći Srbiji, a plan je da se pomogne i sa još četiri miliona u opremi.

Osim što Evropa pomaže Srbiji i Srbija sada može da uzvrati.

Kako tvrdi predsednik Vučić, sada Srbija ima više medicinske opreme i više respiratora i može da pomogne bilo kojoj evropskoj zemlji koja to zatraži - i pomoć iz Srbije stiže u roku od 12 sati, obećava predsednik.