DRAŽA PETROVIĆ - Sto evra ili 100 AVra


Draža Petrović, kolumna za portal N1, 24.4.2020.

Mora da znate onaj vic, kad pita jedan Srbin drugog Srbina: “Šta radiš kad ostaneš bez para?”, a ovaj mu kaže: “Kad ostanem bez love razmenim 100 evra!”

Mit o 100 evra, novčanici koja rešava probleme besparice među srpskim narodom, prenosi se s kolena na koleno, pa se i predsednik Vučić jednog dana setio magičnih 100 evra uz pomoć kojih će svaki Srbin lakše zaboraviti koronu & morone, i setiti se da dolaze izbori, praznik demokratije i praznik evrokratije, kada prosečan Srbin i za 10 evra u kešu obično pristane da zaokruži broj 1, a za 100 evra će – veruje predsednik - zaokruživati broj 1 u narednih deset izbornih ciklusa.

Samo sve treba da izgleda tako, zamislio je predsednik, da svaki punoletni građanin ima utisak da je budžet specijalna vrsta Vučićevog džepa, takozvani budžep ili vudžep, odakle on deli svoje lične novce šakom i kapom.

Okej, šakom baš nije zgodno deliti pare u doba korone, ali 100 evra možete podeliti i samo kapom, a može i preko računa, što je najhigijenskije.

Da bi obećanih 100 evra bilo što jasnije personalizovano, Vlada Srbije je odlučila da se privremeno ustanovi nova novčanica, takozvanih 100 AVra, koja će građanima nesumnjivo ukazati ko je darodavac iz svog ličnog budžepa.

Odlučeno je da se naštampa dovoljan broj novčanica od 100 AVra, te da se dizajniraju po ugledu na 100 evra.

Kako banknote originalnog evra na sebi imaju motive arhitektonskih stilova iz sedam epoha evropske kulturne istorije, a na novčanici od 100 evra nalazi se slika kapije i mosta iz doba baroka i rokokoa, odlučeno je da na banknoti od 100 AVra budu arhitektonski stilovi iz epohe zlatnog doba.

Utvrđeno je da će se naštampati 10 vrsta novčanica od 100 AVra sa različitim arhitektonskim motivima zlatnog doba.

Najpre, 100 AVra sa motivom rekonstruisanog Trga republike, ali u fazi kada su na Trgu bile takozvane hrapave kocke osmišljene za izbacivanje kamena u bubregu metodom truckanja, dok nekim motornim vozilom prelazite preko trga.

Drugi motiv će biti takođe rekonstrusani Trg republike, ali u fazi kada su hrapave kocke obrnute na onu stranu koja nije hrapava.

Treći motiv će biti takođe Trg republike sa knezom Mihailom kako jaše “konja”, a četvrti će biti Trg republike bez “konja”, jerbo se “konj” rekonstruiše, i na njoj će biti arhitektonski motiv zamenika gradonačelnika Beograda kako jaše gradonačelnika.

Na petoj banknoti od 100 AVra biće Kalemgdan sa gondolom, ali bez Pobednika, dok će na šestoj novčanici biti isto Kalemegdan, sada sa picnutim Pobednikom, ali bez drveća, koje je posečeno zbog gondole, specijalne vrste takozvanog visećeg metroa.

Na sedmoj će biti motiv Žike Šarenice, takozvanog Žike Seljaka, kako se useljava u stan u Beogradu na vodi. Na osmoj će biti motiv noćnog raseljavanja Hercegovačke ulice, obavljenog radi hitnog useljavanja Žike Seljaka u Srpski Menhetn.

Na devetoj će biti motiv venecijanskih kanala u Ulici 27. marta napravljenih specijalnom metodom masovnog pucanja vodovodnih cevi tokom rekonstrukcije dotične ulice, a na desetoj će biti muzička fontana na Slaviji kojom diriguje maestro Ivan Tasovac, tako da pršti.

Sve je, dakle, bilo spremno za masovnu besplatnu raspodelu 100 AVra iz Vučićevog budžepa svim punoletnicima, ali je na sednici Vlade Srbije utvrđeno da postoji velika verovatnoća da neće baš svi koji dobiju 100 AVra glasati za listu broj 1, pa je odlučeno da se ipak ide samo na takozvane sigurne glasove. Jer, kao što postoje maloletni delinkventi, postoje i punoletni delinkventi, koji neće da te zaokruže ni izbornom listiću čak ni za 100 AVra.

Ministar Mali je, naime, saopštio da će od 15. maja 100 AVra biti podeljeno samo penzionerima & socijalno ugroženima, koji će valjda shvatiti da te pare dobijaju za 10 izbornih ciklusa unapred, jerbo su i do sad bili disciplinovani, dok će svi ostali totalno nesigurni glasovi morati da izađu na referendum gde će se zaokruživanjem DA ili NE izjasniti o referendumskom pitanju: “Da li ste za to da dobijete 100 AVra iz predsednikovog budžepa i na sledećih 10 zbora zaokružite broj 1?”

Svi građani koji na referendumsko pitanje odgovore pozitivno, dobiće 100 AVra, a oni koji se izjasne negativno, neće dobiti ništa, jer zaokruživanje opcije NE pretpostavlja da im ne trebaju te pare, pošto ih iovako ionako plaća Đilas. A garantovano i Šolak.