DRAŽA PETROVIĆ - Anasteziolog Ana i lupmolog Nestorović


Draža Petrović, kolumna za portal N1, 10.4.2020.

Reč "kara" u pojedinim slovenskim jezicima znači kazna ili grdnja, te su građani Srbije tek tokom pandemije spoznali da je karantin situacija u kojoj vi nedeljama sedite kod kuće, a sa televizora vas svakodnevno neko kara, to jest grdi.

U karantinu ste jednostavno primorani da gledate i one koje ne možete očima da gledate, pa im je to jedinstvena prilika da vas svakog dana grde.

Srpski rečeno - da se deru na vas - tako da se prošle nedelje na vas & nas najviše drala premijerka Ana Brnabić, naš poznati anasteziolog.

Anasteziologija i jeste nauka o Ani, nastala od prefiksa Ana i sufiksa steziolog, te je Ana i najvažniji promoter ove nauke, pa je njena uloga u prethodnoj nedelji bila da pokaže kako nam možda manjka anesteziologa po bolnicama, ali nam zato ne manjka Ana steziologa po televizorima.

- Mnogo je važnije imati Anu steziologa na televizoru, nego anesteziologa u bolnici - moto je po kojim smo ušli u četvrtu nedelju vanrednog stanja.

U ponedeljak uveče, naime, anasteziolog Ana spontano se okupila u "Ćirilici", emisiji za paranormalne pojave, i to u društvu sa našim poznatim pulmologom Nestorovićem, koji je u vreme korone razvio potpuno novu disciplinu pulmologije, takozvanu lupmologiju.

Lupmologija je medicinska grana kojom se za sada na celom svetu bavi samo pulmolog & lupmolog Nestorović, i njena osnovna karakteristika jeste da imate jednog pulmologa koji intenzivno lupa gluposti o nekoj bolesti, virusu ili pandemiji.

Pulmolog koji lupa gluposti automatski poznaje lupmolog, a ako mu date mogućnost da gluposti lupa po oficijelnim državnim konferencijama za štampu, po najvećim vladinim medijima, rame uz rame sa premijerkom i predsednikom, on za kratko vreme postaje - ovlašćeni državni lupmolog.

Što lupmolog više lupa gluposti, to ga više ima po srpskim medijima, tako da je lupmolog Nestorović, umesto da ga preventivno privežu za radijator ordinacije u Tiršovoj dok traje vanredno stanje, dobio priliku da nastavi svoju lupmološku misiju, te svakog dana možemo saznati neku novu lupmološku opservaciju.

To veče u "Ćirilici" Ana steziolog dala je svoj lični doprinos razvoju lupmologije, pa je najpre branila lupmologa Nestorovića od zločestih novinara, mahala na papiru odštampanim naslovnim stranama dnevnih listova i sajtova, naročito onih listova i sajtova koji ne shvataju ozbiljnost situacije.

Sve to vreme u studiju je sedeo i lupmolog Nestorović, koji je, dake, na vreme shvatio ozbiljnost situacije, ali je još više shvatio neozbiljnost situacije, pa je prava šteta što je emisija trajala samo tri sata, a ne šest sati, jerbo bismo verovatno saznali najnovija lupmološka & anasteziološka saznanja o koroni.

Pre svega, da je korona skoro bezopasna u odnosu na koru od banane, jer u svetu se, procentualno, više ljudi oklizne na kore od banana nego što ih ufasuje koronu.

Od korone, koliko smo shvatili premijerkino izaganje u "Ćirilici", mnogo je opasniji Koraks, zato što svetska istraživanja pokazuju da se Koraks pojavio jedno 30 godina pre korone, jako je otporan, i Svetska zdravstvena organizacija ne zna šta da radi s njim. Koraks je, elem, preteča korone.

Novinari N1, Nova.rs, Danasa & karikaturisti su mnogo gori od korone, shvatili smo iz izlaganja Ane steziologa, te smo to veče dobili konačnu definiciju anasteziologije.

Anasteziologija je grana medicine koja se ne bavi "ničim" posebno, dakle nema užu specijalnost, mada ima širu specijalnost. Prosečan anasteziolog u sve se odlično razume, i sve opservacije anasteziologa su jednostavne, jasne i pogrešne.

Anasteziolog najviše voli da steže, jer stezanje i jeste svrha Anine steziologije, pa građanstvo treba stegnuti što više da ne ide po samoposlugama svaki dan, nego da po samoposlugama masovno idu tek kad im kažeš da u subotu neće moći da idu po samoposlugama.

Anasteziologija ne proučava krvnu sliku, ali svaki anasteziolog će vam reći da je vam je medijska slika užasna, pa će vas priključiti na Presspirator, gde ćete naučiti da se bavite novinarstvom onako kako misle anasteziolog i njen "šef", a ne da se bavite novinarstvom onako kako vi mislite.

Presspirator je, naime, aparat koji može za pet minuta Jugoslava da pretvori u Sarapu, da NIN transformiše u Informer, te da od nedeljnika Vreme napravi nedeljnik Nevreme.

Rukovanje Presspiratorom uža je stručnost anasteziologa, i svrha te mašine jeste da onima koji slobodno dišu oteža disanje, jerbo dah slobode nije dobar u ovoj situaciji.

- Ne samo u ovoj, dah slobode u medijima i slobodno medijsko disanje ne valja ni u jednoj siruaciji! Zato je tu Presspirator da vam to oteža - objasnila je na kraju "Ćirilice" Ana Brnabić, naš najpoznatiji anasteziolog.