Tko je Hloverka Novak Srzić, žena kojoj se smijala cijela Hrvatska?


Pomalo zaboravljena bivša novinarka i urednica Hloverka Novak Srzić, koja umirovljeničke dane krati obavljanjem funkcije šefice Turističke zajednice Makarske, ovih je dana zapalila društvene mreže objavivši na Facebooku fotografiju plaže u Mozambiku uz poruku “Usprkos antifa kaosima i svim virusima… ljepote prirode ostaju trajne i ljekovite… Makarska rivijera”. 

Hloverka je tako implicirala da objavljena fotografija predstavlja makarsku rivijeru, no korisnici društvenih mreža su vrlo brzo primijetili da je riječ o plaži Quilalea u Mozambiku.

To da je Novak Srzić, svojedobno poznata pod nadimkom Čudnovata Hlo, objavila lažnu fotografiju Makarske zapravo i nije neko veliko iznenađenje ako se pogleda njena životna i profesionalna biografija, koju je dotična po potrebi frizirala.

Kako se Hloverka učlanila u Savez komunista Hrvatske: "Moja želja da postanem članom je ostvarena"

S obzirom na spominjanje “antifa” u Hloverkinoj objavi, prvo ćemo se pozabaviti njenim vratolomijama u vezi vlastite prošlosti u Komunističkoj partiji. Prije par godina je Hloverka (rođena 1956.) na svom Facebooku, na kojemu je vrlo aktivna, objavila svoju fotografiju s pionirskom kapom i maramom te napisala uz nju sljedeće: "Ništa nisam znala, obred se morao odraditi, nije bilo izbora, moralo se, jer smo živjeli u totalitarnom komunističkom jugoslavenskom sustavu, danas kad sam odrasla ne želim nikakve nove zakletve, ma kako se zvale nove ideologije, stombulske il’ istanbulske…"

Svoje navodne traume od "totalitarnog komunističkog jugoslovenskog sustava" mlada je Hloverka prilično brzo nadišla te se kao ambiciozna tinejdžerica, učenica lokalne gimnazije, učlanila u SKH. U lokalnom listu Makarska rivijera objavila je hvalospjev komunistima u kojemu piše: "Sigurno je da sva današnja dostignuća u tako kratkom vremenu ne bi bila ostvarena bez jedne tako čvrste organizacije kao što je SKJ. Moja želja da postanem njenim članom je ostvarena, nadam se, i duboko u sebi vjerujem, da ću pridonijeti njenom daljnjem radu, postati njen vrijedan član i da ću proširiti svoje vidike i nazore." 

Pisala je dvije molbe da je prime u SKH

O tome koliko je Hloverka uspjela proširiti svoje vidike i nazore moglo bi se raspravljati, ali nema sumnje da joj je članstvo u Partiji pomoglo u karijeri. Naknadno se Hloverka odricala svoje komunističke epizode izjavivši u jednom intervjuu da se "učlanila u partiju zbog ekipe" i da nije dugo bila članica.

"Nisu me iz prve primili, pa sam pisala dvije molbe. Bila je tamo moja ekipa iz razreda, pa sam i ja htjela ići. Na novinarski kolegij niste mogli ako niste bili u partiji", tvrdila je Hloverka kasnije farbajući vlastitu prošlost. Naravno, bilo je drugih novinara koji nisu nikad postali članovi partije pa je upitna i njena tvrdnja da ona nije mogla ići na novinarski kolegij ako nije bila članica. 

Hloverka je otišla studirati u Zagreb te je diplomirala na Fakultetu političkih znanosti, koji hrvatska desnica danas opisuje kao rasadnik pravovjernih komunističkih kadrova. Tijekom 1980-ih bila je novinarka na Omladinskom radiju (kasnije Radio 101), pa je prešla u Večernji list, da bi 1989. bila među osnivačima Otvorene televizije (OTV). Demokratske promjene Hloverka je dočekala spremna za pretrčavanje na stranu HDZ-a, kao uostalom i tisuće drugih članova SKH.

Nakon komunističke partije završila u HDZ-u

Uskoro se našla na HRT-u, tadašnjoj "katedrali duha" s koje je ravnatelj Antun Vrdoljak, mlađima poznat po trash filmu i seriji General, početkom 1990-ih počistio sve neposlušne kadrove, te je 1992. uređivala vijesti na Drugom programu. Nekad u to vrijeme je postala i članica HDZ-a, iako je teško točno utvrditi kada se to dogodilo jer i sama Hloverka ima nekoliko verzija te priče. Nema sumnje da je bila HDZ-u vjeran novinarski kadar pa je 1993. postavljena za glavnu urednicu tjednika Danas, jedne od najuglednijih tiskovina u Jugoslaviji koja je pod Hloverkinim vodstvom propala.

Naknadno je imala i zabavno objašnjenje za svoje članstvo u HDZ-u, za koje je tvrdila da joj je - naštetilo.

"Ja sam bila najbliža Savki Dabčević Kučar i Koaliciji narodnog sporazuma. HDZ nije bio stranka, nego sveopći hrvatski pokret i naravno da sam bliska pokretu koji je htio promjene, državu i demokraciju", izjavila je Hloverka.

S HTV-a na Novu TV pa brzo natrag na Prisavlje

Iako se Danas 1995. ugasio, Hloverkina karijera je samo napredovala: te godine je imenovana glavnom urednicom HTV-a, a njen je mandat obilježen nizom skandala, primjerice, potjernicom za kolumnistom Novog lista Romanom Latkovićem, koji je u središnjem Dnevniku prozvan nacionalnim izdajnikom. Bilo je to 10. siječnja 1996., a filipika protiv Latkovića, koji je prethodno objavio kritički tekst o Franji Tuđmanu, trajala je čak osam minuta. Latkoviću su razjareni domoljubi toliko prijetili da se iste godine zbog vlastite sigurnosti odselio iz Hrvatske i 1998. dobio politički azil u SAD-u.

Na HTV-u je Hloverka pustila duboke korijene vodeći emisije poput Otvorenog, a više puta se nalazila i na uredničkim pozicijama. Čak nije bio problem ni kada je 2007. godine u tada spektakularnom transferu prešla na Novu TV, na kojoj je ubrzo krahirala pa se brže-bolje vratila na HTV, gdje su je dočekali raširenih ruku. Odmah su je postavili za glavnu urednicu Informativnog programa, da bi nakon toga od 2010. postala vršiteljica dužnosti direktorice programa HRT-a.

Otkaz na HRT-u zbog javne svađe  

Nakon dolaska Kukuriku koalicije na vlast Hloverka je maknuta s uredničkih i direktorskih funkcija na HRT-u te je radila kao novinarka u emisiji svoje dugogodišnje prijateljice Branke Kamenski Pola ure kulture, u kojoj je pretežito proizvodila bizarne priloge o ugrozi nacionalnog bića. 

Otkaz je dobila zbog javne svađe koja je izbila nakon inauguracije Kolinde Grabar-Kitarović, koju je kritički intonirano prenosila Elizabeta Gojan, što je Hloverki zasmetalo. Obje su dobile otkaz; Gojan je na sudu pobijedila HRT te je vraćena na svoje radno mjesto, dok je Hloverka otišla u mirovinu.

Doveli su je 2015. u Mostar da uređuje marginalnu Našu TV, no ni to nije dugo trajalo pa se na kraju uspjela uhljebiti u makarskom HTZ-u. Prethodno je pokušala postati i gradonačelnica Makarske, kao svojedobno njezin otac. Prije dvije godine bila je i neko vrijeme kolumnistica opskurnog ekstremističkog portala Dnevno.hr, no konačno je došlo vrijeme kada skoro više nikoga nije bilo briga za Hloverku pa su tako i njene kolumne bile ignorirane.

Hloverkin vrhunac je vladavina Ive Sanadera

Vrhunac Hloverkine medijske moći nedvojbeno se poklopio s vladavinom Ive Sanadera, tepali su joj da je "kraljica televizije", a znakovito je da je i Hloverka bila umočena u korupcijski skandal oko tvrtke Core media i njene nekoć dobre prijateljice Dijane Čuljak, još jedne HDZ-ove propagandistice koja se, kao, bavila novinarstvom. Čuljak je završila na sudu, Hloverka je pak svjedočila, no za nju optužnice nije bilo iako su se spominjale isplate u kešu koje je navodno dobivala.

"Novinarstvo" koje je Hloverka godinama prakticirala najbolje se može ilustrirati s dva primjera (iako ih je, nažalost, pregršt). Prvi je njeno naknadno priznanje da je Franji Tuđmanu na režiranim konferencijama za medije, na koje su pozivani samo podobni novinari, postavljala naručena pitanja. Drugi je kada je u jednoj emisiji Otvorenog naprasno sjela u krilo tadašnjeg ministra financija Ivana Šukera, tako valjda prosvjedujući zbog estradizacije medija. To nije imalo smisla, ali je izgledalo zabavno, a Hloverka je voljela imati dobru gledanost.

Optužbe za cenzuru

Kolege su je redovito optuživali za cenzuru, čak su protiv nje na HRT-u organizirali prosvjede, ali njoj ništa od toga nije smetalo sve dok je imala zaleđe u vladajućem HDZ-u.

Hloverka je uvijek bila kombinacija režimskog novinara i natjecateljice reality showa pa njena vrlo uspješna karijera u medijima ponajprije svjedoči o općem stanju medija u Republici Hrvatskoj, napose javnih medija, s obzirom na to da je u njima provela većinu karijere. Pretužno je i što se Hloverku smatralo nekakvom novinarskom gromadom, kao i to što i dalje ima onih koji prihvaćaju tu famu.

Skandali na čelu Turističke zajednice u Makarskoj

Ni na čelu HTZ-a u Makarskoj Hloverka se nije baš proslavila. Kao svoju ključnu kvalifikaciju za tu poziciju navela je činjenicu da je "radila turističke emisije".

Zabilježeno je da je zabranila ribarske večeri i tako razbjesnila Makarane, a prozivala je i lokalne ugostitelje jer puštaju pjesme Jelene Karleuše. Balkanska folk zvijezda joj nije ostala dužna poručivši da je "jedna obična prosta malograđanka".

Naravno, Hloverka ne bi bila Hloverka da ni svoj najnoviji debakl s objavom fotografije plaže iz Mozambika nije pokušala opravdati.

Hloverka ne odustaje od farbanja svoje biografije

Unatoč općenarodnom ismijavanju, Hloverka se nije dala smesti pa je na svom Facebooku naknadno napisala: "Evo Makarske i u nacionalnim dnevnicima...to se zove promocija...hvala Mozambiku." Dakle, Hloverka pokušava prikazati kako je ona zapravo imala lukav plan, da je očekivala da će ljudi prepoznati da objavljena fotografija ne prikazuje Makarsku pa će to početi ismijavati i lansirati sve na nivo teme za nacionalne medije. Blago onima siromašnima IQ-om koji u takav spin mogu povjerovati.

Hloverka će, sudeći po svemu, nastaviti s farbanjem svoje prošlosti i postupaka, uvijek spremna da smisli opravdanje za svoja nedjela, promašaje i gafove. Nažalost, izgleda da joj nikad nije palo na pamet da ih ne počini, što bi za Hrvatsku ipak bila bolja opcija.