Krajnje je vreme da Biljana Popović Ivković ode



Državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković prekršila je zakon i počinila krivično delo odavanjem tajnih informacija iz policijske istrage i tako zabeležila još jedan ozbiljan faul, koji bi u pravno uređenoj državi logično vodio ka njenoj smeni.

Popović Ivković je, naime, u direktnom obraćanju javnosti pokazala službene policijske beleške o slučaju zverskog prebijanja mladića u Novom Sadu, tako da je okom kamere zabeleženo sve vezano za istragu: imena žrtve i svedoka, ko je i kad davao iskaz i šta se sve dešavalo tog dana. Ovo su, inače, strogo poverljivi podaci koje niko ne bi smeo da obelodani, sve do trenutka dok ne bude podignuta optužnica.

A nije.

Državna sekretarka je tako počinila krivično delo, zloupotrebila dokumenta i svoju poziciju za jeftinu dnevno političku borbu, pokušavajući na ovaj način demantuje optužbe potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić, koja je juče ispred Palate Srbija istakla da su povređenom mladiću konstatovane teške telesne povrede i da je iste večeri, kada je napadnut, dao iskaz policiji. U slučaju se, međutim, kako tvrdi Tepić ništa nije dešavalo sve do 12. septembra, kada je u javnosti objavljen video snimak prebijanja.

Pokušavajući da demantuje ove navode, državna sekretarka je u kameru okrenula policijske beleške, tako da je ceo slučaj sad postao javan i za rešavanje otežan.

Prikrivanje štete 

Politički analitičar Boban Stojanović kaže da detalje iz istrage javnost mora da zna ukoliko postoje razlozi za to, ali se svakako mora voditi računa o podacima, pre svega ličnosti koje su oštećene, kao i o podacima koji bi mogli da ugroze potencijalne svedoke ili dalju istragu.

“Zašto Biljana Popović Ivković to radi, pa vrlo verovatno jer sada pokušava da umanji političku štetu celog slučaja  i nije ovo prvi put da se na takav način pojavljuje na konferencijama za medije. S obzirom  na sve probleme u vezi sa ovim slučajem, deluje mi da je sada cilj političkih funkcionera iz MUP samo da smanje političku štetu”, kaže Stojanović.

Monstruozne uvrede

Tačno je da ovo nije prvi put da se Biljani Popović Ivković omakne manji ili veći gaf. Ona je poznata kao udarna pesnica SNS za vređanje političkih protivnika, kako na društvenim mrežama, tako i u javnim nastupima. Ova dama ne libi se teških reči, pa i uvreda na nivou uličnog i kafanskog rečnika, kojima često počasti lidere opozicije i sve ostale koji nešto javno kažu protiv režima.

Tako je Vuk Jeremić “moralna nakaza”, Dragan Đilas “ružan i spolja i iznutra”, Borko Stefanović “običan lažov”, Balša Božović “ološ”…

Sve to na stranu, ali jedan je događaj posebno pogodio celokupnu javnost i to onaj kada je u duelu sa Igorom Jurićem, oca ubijene Tijane bez ikakve zadrške pitala: “A gde ste vi bili tada”, misleći na trenutak kad je devojčica zverski ubijena.

Tada je vaskolika javnost tražila samo jedno – da zbog pokazane monstruoznosti Popović Ivković bude smenjena.

Ali nije…

Sprega sa kriminalcima

Reakcije su bile burne, a upravo je to bio trenutak podsećanja na sve afere koje se vezuju za ime jedne od najbližih saradnica ministra policije Nebojše Stefanovića.

Upravo se Marinka Tepić tada osvrnula na tekstove koji su se ranije pojavljivali u medijima i izjavu supruge Ljubiše Buhe Čumeta da je državna sekretarka preko svog muža Branislava Ivkovića odavala, kako je navela “šefu surčinske mafije tajne iz kabineta ministra unutrašnjih poslova”. Da se ove veze istraže tražili su i predstavnici Sindikata policije još 2017. godine.

Tepić je iznela i da se firma koja je formalno u vlasništvu ćerke Branislava Ivkovića javno hvali da uspešno sarađuje sa koridorima, sa Narodnom bankom i RTB Borom.

“Jasno je zašto se Biljana Popović Ivković kao pijan plota drži vlasti – zato što ovakvi ljudi samo dok su na vlasti biće na slobodi, to im je jedini garant. Ja obećavam da se u normalnoj državi kakvu ćemo stvoriti ona neće baviti policijom nego će se policija baviti njom”, rekla je tada Tepić.

Pritisak na sud

Idemo dalje…

Na nož je dočekana i izjava državne sekretarke da je uzbunjivač Aleksandar Obradović iz Valjeva – špijun. Usred sudskog postupka, što se tumačilo kao pritisak na pravosuđe.

Da podsetimo, Obradović je javnosti otkrio aferu “Krušik” i učešće Branka Stefanovića, oca ministra policije Nebojše Stefanovića, u trgovini oružjem.
Advokat Vladimir Gajić, Obradovićev branilac, tada je postavio pitanje predsedniku Vrhovnog Kasacionog suda (VKS) Dragomiru Milojeviću da li će se sud oglasiti povodom izjave državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Biljane Popović Ivković da je Obradović špijun.

“Nadam se da nije neophodno da detaljnije objašnjavam predsedniku VKS, koji je već 40 godina sudija, zašto je ovakva izjava visokog državnog činovnika MUP direktan pritisak na pravosuđe i atak na ljudska prava Aleksandra Obradovića”, rekao je tada Gajić.

I ovo je prošlo bez posledica po Ivković.

Upitno obrazovanje

Javnost nikada nije dobila odgovor odakle pomenutoj gospođi sredstva za kupovinu stana od 211 kvadrata na opštini Savski venac sa platom od 186.212 dinara, u kojoj kvadrat stana teško može da se kupi ispod 2.000 evra.

U otvorenom pismu ministru Nebojši Stefanoviću 15 oficira policije su, između ostalog, pitali i o sumnjivom stečenom obrazovanju državne sekretarke. U pismu se navodi je da Ivković Popović ponavljala razred u Drugoj ekonomskoj školi i da je zavšila neadekvatan privatni fakultet, zamaskiran takozvanim master radom iz bezbednosti.

Od 2016. godine Nezavisni policijski sindikat postavlja i zahtev za pristup informacijama od javnog značaja o školskoj spremi, primanjima i uslovima koji su potrebni da ispunjava osoba za radno mesto na kojem je Biljana Popović Ivković.

Pored toga, navodili su i da MUP ne poseduje sertifikat o njenom znanju engleskog jezika koji je jedan od uslova za rad na njenom radnom mestu, niti dokumentaciju u vezi sprovedenog konkursa prilikom njenog prijema u radni odnos.

Izvor: Nova.rs