Prelević i Gajić o prebijanju u Novom Sadu: Srbija živi u nasilju



Advokati Božo Prelević i Vladimir Gajić govoreći u emisiji 360 stepeni o slučaju brutalnog prebijanja u Novom Sadu, složili su se da je ovaj slučaj samo jedan od mnogih koji se dešavaju u našoj zemlji, ali se razlikuje od drugih po tome što je snimljen i objavljen u javnosti. Oni su istakli da je "Srbija zemlja nasilja", kao i da se građani svakog dana susreću sa ovakvim, ili sličnim slučajevima fizičkog obračunavanja.

"Ovo što se desilo 24. avgusta u Novom Sadu nije nikakav incident u Srbiji. Srbija živi u nasilju. Ovo je snimljeno, a takvog nasilja imate u svim delovima zemlje. Verujem da se protiv kriminalaca može izboriti policija i tužilaštvo. Verujem da ima dovoljno profesionalaca koji mogu da se izbore sa kriminalcima. Evropska unija je rekla da je ovo zemlja gde caruje kriminal i kleptokratija, i zemlja koja ne može da otvori nijedno poglavlje u pregovorima sa EU", rekao je Prelević.

On je pojasnio da je policija mogla da izda poternicu za osumnjičenim Ivanom Kontićem, i da on onda ne bi ni mogao da uđe u tužilaštvo, osam dana nakon incidenta. 

"Politički deo policije gura čitavu policiju u nekakav sukob, kao da gledate rijaliti, nekakvu "Farmu", gluposti kojima se zamajava pogled Srbije", naveo je on.

"U suštini, ovo je skandalazno, jer vidite da policija ima samo jedan razlog zašto ne bi jurila ovog što je pokušao da ubije, i uvek je taj razlog politički. Pa koji drugi postoji", upitao je on. Dodaje da taj politčki razlog postoji i u aferama kao što su "Jovanjica", prebijanje studenta, divljanja navijača i mnogih drugih.

"Ovde je potrebna ozbiljna akcija protiv kriminala, i to se ne radi samo zato što biste došli do "politike". I to nije prvi put, sve smo to gledali devedesetih godina. Mi živimo u nasilju", konstatovao je Prelević.

Gajić se složio sa konstatacijom da ovaj slučaj nije izolovan, već da je deo naših opštih društvenih problema.

"Taj fizički obračun meni liči da nema političku pozadinu. Međutim, ovo što nastaje iza toga, sukob između tužilaštva i policije, to je vrlo interesantno. Čini mi se da je više u pravu policija. Nesumnjivo je ovo što je rekao načelnik PU u Novom Sadu, da su oni obavestili iste večeri tužilaštvo. Ti događaji iz Urgentnih centara se vrlo brzo procesuiraju, i verujem da su oni obavestili tužilaštvo. Čini mi se da je iza scene sukob tužilaštva i policije", smatra Gajić.

On je ocenio da "sukob ministra policije i drugih moćnika u SNS-u traje barem dve godine".

"To je počelo kada je oterao državnu sekretarku Dijanu Hrkalović iz MUP-a. Tu je bilo uticaja i iz Vašingtona, kao i njena veza sa jednim od dva klana iz Crne Gore", rekao je on.

Gajić smatra da je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević eksponent rođenog brata predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i da je gradonačelnik u određenoj vrsti sukoba sa policijom.

"Najinteresantnija stvar koja će tek kasnije moći da se prepozna je Parović, koji je objavio snimak. Taj snimak može da ima služba, ili onaj ko može da vodi kontrolu nad video nadzorom. Parović je deo tog establišmenta u Novom Sadu. Ovde se koristi ovaj događaj da bi se dovela u red policija u Novom Sadu, koja u određenom segmentu ometa ozbiljan međunarodni kartel u radu u Vojvodini, i to je suština problema", istakao je Gajić.

Gajić: Žrtva zna da ovo nije pravna država i da nema nikakvu zašitu

Prelević je podvukao da je u ovom slučaju takođe važno da se utvrdi kada je policija obavestila tužioca o imenu učinioca, a Gajić podvlači da je evidentno da se žrtva boji iznošenja širih informacija o sukobu u javnost.

"I on i njegova porodica znaju da ovo nije pravna država i da nema nikakvu zaštitu. Računa, bolje da je izvukao živu glavu. Vi imate ozbiljan kriminal koji je van zakona i koji može da radi šta hoće", naveo je Gajić.

Govoreći o potezu državne ministarke MUP-a Biljane Popović koja je u javnosti pokazivala iskaze svedoka, sagovornici emisije 360 stepeni podvlače da je to zabranjeno kao i da to nije trebala da uradi.

Komentarišući nepostojanje informacija iz policije Crne Gore, Gajić objašnjava da postoji bilateralni sporazum dve zemlje, kao i da bi bio (Ivan Kontić) izručen ukoliko bi se utvrdilo da se on nalazi na njihovoj teritoriji.

"Razumljivo je ponašanje crnogorske policije, jer se od njih ne očekuje da izdaje saopštenja, već da ga liše slobode ako ga pronađu", kazao je Prelević.

Upozorio je i na mogućnost "zaboravljanja" ovog slučaja ukoliko mediji ne nastave da prate ovo prebijanje i podsetio na slučaj hapšenja Aleksandra Obradovića, uzbunjivača iz Krušika, od čijeg je hapšenja prošlo godinu dana, a takođe nije došlo do epiloga.

Prelević je govoreći o načinu na koji bi mogao da se zaustavi talas kriminala i nasilja u našoj zemlji podsetio na akciju "Sablja".

"Ovde vidim jačanje kriminala i kupovinu onih momaka koji bi mogli da sruše vlast na ulici sutra. Navijači su u našoj zemlji nedodirljivi i količina prebijanja u ovom gradu koja se događa ne može da se poredi sa novinarskim izveštajima koji se objavljuju. To se dešava svakog dana", upozorio je on.

"Ovo je zemlja u kojoj kvalifikovani kadar ne može da prođe stranačke naočare, koje su uvek bile vrlo važne, ali ove sadašnje naočare su zarobljene", naveo je Prelević.

Gajić je o mogućnosti da se promeni sistem i smani nasilje naveo da naša zemlja nikada nije imala nekog kao što sudija Falkone u Italiji, i precizirao da "vlast nepogrešivo bira ljude kao što je Zagorka Dolovac".

"Ovde režim nikada nije napravio grešku da na tom mestu dovede neku ličnost koja ima karakter, tako da se to neće dogoditi ni slučajno. Kada se promeni vlast, videćemo, ali se ovde to nije desilo ni u prethodnih 20 godina", rekao je on.

Izvor: N1 Beograd