Bivši i oni koji će to tek postati: Kraljica je mrtva, živio kralj!


Branko Mijić, kolumna za ''Novi list'', 5.6.2020.

A što se tiče slučaja Josipe Rimac, on je samo pokazao da se HDZ-ovci dijele na one koji su bivši i na one koji će to postati.

Bez suvišnih zašto Josipa Rimac, nekadašnja »kninska kraljica«, izbačena je iz HDZ-a, stranke kojoj je ova četrdesetogodišnjakinja pripadala od svoje šesnaeste.

– Odluka da se Rimac bezuvjetno isključi iz članstva donesena je zbog poznatih razloga koji su se dogodili prethodnih dana, šturo je objavio predsjednik šibensko-kninskog županijskog HDZ-a Nediljko Dujić.

»Poznati razlozi« naravno eufemizam su za Uskokovu istragu oko korupcije i kriminala koja je još jednom prekinuta poznatom metodom »kompromitiranja tajnosti«, čemu se sada čudi premijer Plenković, kao da ne zna da se tome u ovoj državi uvijek pribjegavalo kada bi počelo gorjeti pod prstima nedodirljivih. Predsjednik HDZ-a pravi se većim hlebincem od Generalića tražeći istragu o tome otkud su »procurile« informacije o praćenju Josipe Rimac kao da ne zna kako niti jedna od mnogih takvih nikada nije rezultirala niti jednim imenom i prezimenom, a kamo li sudskim progonom.

Afera Hotmail

– Ne znam kako DORH tako lakonski zna da nije do njih. Kako su oni to ispitali i utvrdili? Da onda vidimo tko je. Pa nije ovo prvi takav slučaj u ovom mandatu! Imali smo slučaj da netko fabricira SMS-ove mene kao predsjednika Vlada i potpredsjednice, i nikome ništa. Koji postupak traje protiv toga? Gdje su ti ljudi, što su napravili u vezi toga?, pokušao se premijer prikazati žrtvom, a ispao je magarac.

Jer, kada je izbila »afera Hotmail«, u jeku krize oko »Agrokora«, Plenković je napadao novinare, govorio o »hibridnom fabriciranju« i jedino se pitao zašto su mailovi izašli upravo u trenutku kada je on primio Nagradu za europski govor godine. Čak da je i DORH jedini, a nije, koji bi trebao reagirati u ovakvim slučajevima i voditi računa o sigurnosti države, sam Plenković je u ove tri i pol godine mandata sa svo troje državnih odvjetnika uspostavio odlične odnose. S Dinkom Cvitanom zajednički se obratio javnosti kada je u jeku bila afera zaostala iz Milanovićeve Vlade s fiktivnim putnim nalozima, pokušavši joj na taj način dati značaj prvorazredne državne ugroze. Plenkoićev blagoslov dobili su i njegov nasljednik Dražen Jelenić, ispostavilo se mason, i aktualna, prije neki dan u cajtnotu imenovana Zlata Hrvoj-Šipek, koju sada proziva.

Javnost nikad nije saznala tko je i zašto smrću prijetio Dinku Cvitanu i njegovoj obitelji koji su imali, a možda još uvijek imaju, danonoćnu policijsku zaštitu, što je za sigurnost države puno pogubnije od navodnog novinarskog »hibridnog ratovanja« protiv premijera koje nikada ničim nije dokazao. I sada kada je netko mjesec dana uoči izbora »šapnuo« Josipi Rimac da ima prislušnu »bubicu« u autu, premijer se iščuđava, a time priznaje da on i njegova vlast uopće ne kontroliraju sav onaj represivni aparat koji bi trebao djelovati preventivno i takve »kompromitacije tajnosti« u startu onemogućiti!

Sindrom majmuna

A što se tiče slučaja Josipe Rimac, on je samo pokazao da se HDZ-ovci dijele na one koji su bivši i na one koji će to postati. Jedan od rijetkih koji je u zatvoru završio zbog nekih tako minornih stvari kao što su reflektori na seoskom nogometnom igralištu, Damir Polančec, svjedočio je kako mu je Vladimir Šeks pokazivao brojem prstiju na ruci koliko bi mogao godina zatvora dobiti.

– Tebi se dogodio sindrom majmuna, poručio je Šeks Polančecu koji je tek kad je završio u zatvoru shvatio pouku priče o majmunima koje u nekim dalekim zemljama uzgajaju za hranu. Samo prvog kuhar izvlači sam iz kaveza, a svaki sljedeći put kad dođe, majmuni sami izguraju najslabijeg između sebe kao žrtvu.

Po tom principu svih ovih trideset godina funkcionira i HDZ. Zato se Josipa Rimac nema što ljutiti, morala je znati da svaka takva organizacija žrtvuje pojedinca kako bi mogla nastaviti poslovati. Ništa osobno, to je samo posao, kratko bi rekla ekipa iz »Kuma«. Kninska kraljica je out, samo još ne znamo tko je zauzeo njezino mjesto u hijerarhiji.