DRAŽA PETROVIĆ - Državni kućni ljubimci


Draža Petrović, kolumna za portal N1, 3.4.2020.

Svi se pitaju zašto se onaj kolega iz Informera čija je uža specijalnost da ide po televizijama i dere se ko sivonja, pojavio sinoć na konferenciji za štampu predsednika Vučića, i to baš u trenutku kada je predsednik Vučić kućnim ljubimcima predočio istorijsku odluku o šetanju kućnih ljubimaca od 23 do 01 sat.

- Otkud vi, kolega? – pitali su ga na ulazu u Vladu Srbije, jerbo nije običaj da glavni urednici & vlasnici medija dolaze na konferencije za novinare.

- Meni je javljeno da će se predsednik Vučić obratiti kućnim ljubimcima, i ja sam stigao! – kazao je ponosno onaj kolega iz Informera što se dere kad god mu se ukaže zgodna prilika.

Predsednikovo obraćanje svim kućnim ljubimcima Republike Srbije veoma je ozbiljno shvaćeno, pa je tu bila i Neizbežna Novinarka, i neizbežni visoki funkcioner Srpskog telegrafa, takoreći prva postava medi(j)okriteta, medijskih radnika koji kritikuju sve koji nisu ZA predsednika.

I onda je predsednik saopštio historijsku odluku da se kućni ljubimci imaju šetati od 23 do 01 čas, najviše 200 metara od adrese prebivališta vlasnika kućnog ljubimca, da vlasnici kućnih ljubimaca ne smeju da se okupljaju u grupama većim od dva vlasnika kućnog ljubimca, te da kućni ljubimci sem drveća mogu slobodno da zapišavaju i opoziciju, N1, Novu S, Danas, NIN, Nedeljnik i Vreme.

Imate, dakle, precizna uputstva, a sada svi na svoje radne zadatke – objasnio je predsednik na kraju konferencije.

Tako da ako ovih dana u Piniorskom parku između 23 i 01 vidite predsednika kako šeta sa onim kolegom što se dere, ili nekim sličnim primerkom srpskog medijskog radnika epohe zlatnog doba, budite ubeđeni da ćemo postati veća globalna atrakcija čak i od Španaca.

Svetske agencije će u rubrici Zanimljivosti o koroni izvestiti: “Posle građana Španije koji su u doba policijskog časa, u vreme predviđeno za šetanje kućnih ljubimaca, šetali sa plišanim dinosaurusima, kanarincima, kozama, svinjama i iguanama, Srbi su se setili bolje stvari – njihov predsednik svako veče od 23 do 01 šeta sa urednikom najtiražnijeg tabloida, ponekad i sa urednicima dve najgledanije privatne televizije, neretko i sa Neizbežnom Novinarkom, ponekad šeta sa mnogobrojnim članstvom svoje stranke, i niko mu ne može ništa, zato što je pojam kućnog ljubimca veoma rastegljiva kategorija”.

Izađete, recimo, u subotu uveče u Pionirski park, kad tamo ugledate predsednika, udaljenog 200 metara od prebivališta, sa onim kolegom što se dere.

-Što vam je slatka iguana! – kažete predsedniku, a on namesti naočare srednjim prstom, pa uzvikne: “Aman, bre, čoveče, kakva iguana!? U pitanju je najveći medijski genije epohe zlatnog doba!” Ili, sretnete predsednika sa Neizbežnom Novinarkom, šetaju po Pionirskom parku i ćaskaju o zapišavanju svih protivnika epohalnih reformi.

-Što vam je sladak državni papagaj? – kažete predsedniku, a on se ljutne, uzdahne, pa vam odbrusi: “Kakav, more, papagaj? Zar ne prepoznajete najbolju novinarku epohe zlatnog doba čija pitanja uvek znam unapred, toliko smo nas dvoje na istoj talasnoj dužini!”

Ili, šetetate Pionirskim parkom sa svojim bišonom, a iz suprotnog smera se pojavi predsednik sa istom onom Neizbežnom Novinarkom.

-Jao, što vam je sladak gnu – kažete misleći na veliku antilopu koja obično živi u Africi.

-Kakav crni gnu!? Vi se uopšte ne razumete u kućne ljubimce. Ovo nije gnu, ovo je novinarska vrsta koja se zove G.U. – brecne se predsednik.

Ili, šetate Pionirskim parkom i ugledate predsednika kako šeta sa predivnim plišanim dinosaurusom. To mu, naravno, i kažete, želeći da uspostavite kontakt, što je čest običaj među takozvanim kučkarima, šetačima pasa, i takozvanim dinosauručkarima, šetačima plišanih dinosaurusa.

-Da li ste vi normalni? Ovo uopšte nije plišani dinosaurus, ovo je naš eminentni narodni poslanik, voditelj šou programa “Na kafi sa Đukom”, gde svako jutro pravi intervju sa šoljicom kafe? – zaurlaće predsednik oko ponoći, što će celoj situaciji dati šarmantnu dozu horora.

Ili, sretnete predsednika kako šeta sa čuvenim voditeljem svih postojećih TV formata na Happy televiziji. Njega ćete naravno prepoznati…

-Jao, što vam je slatka čivava! – uzviknućete ushićeno.

-Jeste li vi normalni? Ovo nije čivava, ovo je autor & voditelj Ćirilice! – reći će predsednik.

-Dobro, predsedniče, u redu! Ćirilična čivava! – ispravićete se. I nastaviti da šetate.