Kad se direktorka „izoluje“ u odmaralištu

Piše: Ljiljana Stojanović za nedeljnik ''NIN'', 16.4.2020.

Iz Centra dečjih letovališta nema odgovora na pitanja NIN-a da li je direktorka Tanja Santrač imala dozvolu nadležnih za tronedeljni provod sa porodicom i prijateljima u Mitrovcu na Tari, zbog čega je u jeku vanrednog stanja angažovano skoro 15 zaposlenih. Ne zna se ni koliko je taj provod koštao, ni ko je platio troškove

Četiri dana posle proglašenja vanrednog stanja u Srbiji zbog virusa korona, 19. marta, direktorka Centra dečjih letovališta u Beogradu Tanja Santrač sa porodicom i prijateljima stigla je u odmaralište Mitrovac na Tari. Tu su se baškarili tri nedelje, sve do 9. aprila, kada su, zbog pritiska javnosti na društvenim mrežama, bili primorani da napuste objekat.

Najpre je na Fejsbuku tokom marta objavljeno da u Mitrovcu boravi Tanja Santrač sa svojim gostima, što je užasno razbesnelo direktorku koja je pretila zaposlenima da će im zbog toga smanjiti plate. Čak je 31. marta pozvala policiju iz Bajine Bašte da utvrdi ko je počinilac tog „krivičnog“ dela. O tome postoje svedoci, zaposleni u Mitrovcu, koji su o tome govorili i za NIN, a sve je zabeleženo i u zapisniku policije. Sedam dana kasnije ta se tema našla i na aranđelovačkom portalu eStvarnost, nakon čega je krenula lavina osuda na račun povlašćenih funkcionera, jer u vreme kada se lekari bore za živote obolelih, a država od građana zahteva da ne napuštaju svoje domove bez preke potrebe, neki od njih maltretiraju zaposlene da putuju svakodnevno od Bajine Bašte i okolnih naselja do Mitrovca, kako bi ih danonoćno služili. Pri tome, među zaposlenima ima i najrizičnijih grupa - dijabetičara i srčanih bolesnika.

Direktorka je sve to demantovala 10. aprila na Studiju B, previđajući pritom činjenicu da postoji neoboriv dokaz – policijski zapisnik u Bajinoj Bašti. Tom prilikom je javno zapretila i da će krivično goniti Nikolu Nenadovića, predsednika sindikata u Poslovnoj jedinici Rudnik na Rudniku. Dan pre toga, zatražili smo telefonom direktorku Santrač, ali nam je sekretarica, posle konsultovanja sa nekim, rekla da pitanja pošaljemo mejlom. To smo i učinili, uz prethodno dobijeno obećanje da ćemo do kraja tog dana dobiti i odgovore.

NIN je interesovalo koliko osoba, od kada i do kada i kojim povodom je boravilo na Tari, koliki su bili troškovi njihovog boravka i ko ih je platio, da li su svi gosti imali posebnu dozvolu državnih organa za rad objekta u uslovima vanrednog stanja i koliko je radnika bilo angažovano za pružanje usluga. Odgovora nije bilo.

Sutradan smo ponovo pozvali Centar dečjih letovališta u Beogradu i tada nam je rečeno da direktorka nema nameru „svima da odgovara“, već da možemo da koristimo izjavu koju je tog jutra dala Studiju B i Tanjugu. Nezadovoljni tim odgovorom, ponovo smo zatražili direktan kontakt sa Tanjom Santrač, ali nam je rečeno da je to nemoguće.

Pošto je osetila da joj izmiče tlo pod nogama, direktorka se, kako za NIN svedoče Nikola Nenadović i drugi radnici iz odmarališta, ponovo vratila u Mitrovac, sa namerom da uništi dokaze o boravku svom i svojih gostiju. Počupani su svi video-nadzori, uništeni jelovnici na kojima je bio njen potpis, kao i recepture koje su posebno osmišljene za nju i njene goste, uništene su narudžbine i, uopšte, svi tragovi njihovog boravka. Ubrzo potom je pozvala radnike da prekinu godišnje odmore i dođu na posao „u starom radnom odelu“, kako bi se neki paviljoni spremili za renoviranje, kao da je sada to životno važno pitanje. Za nju ni tada nisu važili apeli i preporuke epidemiologa da je sada najkritičniji period za prenos virusa korona i da treba ostati kod kuće.

Sva odmarališta kojim gazduje Centar dečjih letovališta u Beogradu - Aranđelovac, Divčibare, Vrnjačka Banja, Goč, Rudnik i od skoro Šuplja stena na Avali – zatvorena su. Osim Mitrovca, koji je otvorila osoba koja bi trebalo da uradi suprotno.

Prosto je neverovatno da je Tanja Santrač u jeku epidemije virusa korona odlučila da na Mitrovcu primenjuje, zajedno sa svojim saradnicima i njihovim porodicama, dijetalni režim, po specijalno napisanim recepturama. Na to upućuje jelovnik za držanje dijete. U precizno išpartanim kolonoma, po danima, striktno je navedeno šta će se i koliko jesti i piti za doručak, užinu, ručak i večeru, izraženo u gramima i decilitrima. Očigledno je da se mitrovačka družina veoma zdravo hranila, jer su na meniju bili teleći but, orada, smuđ, cezar salata, riblje paštete spremljene po posebnoj recepturi, vitaminske salate… Oko 15 radnika je zbog njih svakodnevno putovalo da bi ih služilo, počev od kuvara, konobara, rekreatora, spremačica, recepcionara, domara upravnika, portira, noćnih čuvara, pa do ložača. Više od 300 litara nafte je dnevno bilo potrebno samo za zagrevanje objekta, a njihov boravak je dnevno koštao između 50.000 i 100.000 dinara, tvrdi Nenadović za NIN.

Izuzimajući dvoje dece, danima se tu bahatilo oko sedmoro ljudi, jer su povremeno dolazili suprug pomoćnice direktorke Jelene Zekavice i prijatelj direktorke Santrač, Dobrosav Marić, za koga sagovornici NIN-a tvrde da je „alfa i omega“ čitavog sistema rada Centra dečjih letovališta, iako uopšte nije formalno zaposlen u toj ustanovi - jedno vreme bio je predsednik Upravnog odbora, ali više nije. Uprkos tome, prisutan je na kolegijumima, upravnim odborima i svim važnim sastancima vezanim za poslovanje dečijih letovališta. Pre toga Marića je, kao kadar Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme, 2013. tadašnja vlada postavila za člana Upravnog odbora još jednog javnog preduzeća, PTT Srbija, a već nekoliko godina unazad je i direktor beogradske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

Opširnije u štampanom izdanju NIN-a od 16.4.2020.