„Bagra“ sudi muzičarki

Piše: D. Nikoletić, za nedeljnik ''NIN'', 16.4.2020.

Nakon tri žalbe Osnovnom sudu u Kikindi, na slobodu je 13. aprila puštena Jovana Popović, autorka antirežimske himne „Bagra“. U Zabeli je čamila 31 dan, jer joj je 28-dnevna mera samoizolacije istekla u subotu, kada se administracija odmara. Stoga više ne može da ponovi „krivično delo koje joj se stavlja na teret“, za NIN objašnjava Jovanin advokat Nikola Šijan.

Kako se, uopšte, našla u takvoj situaciji jedna umetnica, studentkinja Muzičke akademije u Novom Sadu i predavačica u školi Music harmony? Vrativši se, kako tvrdi, 14. marta iz Crne Gore, gde je nastupala sa duvačkim orkestrom iz Kikinde, znači, pre proglašenja vanrednog stanja i uvođenja odredbe o obaveznom karantinu povratnicima iz inostranstva, na granici joj ništa napismeno nisu uručili. Samo su je opomenuli da se dve nedelje uzdržava od kontakata, „ukoliko je boravila u zemlji u kojoj je aktivna epidemija“. Onda su je, deseti dan od dolaska, uhapsili i sproveli u Zabelu. Ovde je, kako saznajemo, boravila u prilično nehigijenskim uslovima.

Odgovor nadležnih na prvu žalbu bio je produžetak pritvora do 30. aprila, što je potvrdio i Viši sud u Zrenjaninu, ali je skraćeno navedenim žalbama i apelima javnosti. Sada će se od optužbi da je prekršila mere Vlade „braniti u redovnom postupku“.

A šta to vlasti imaju da osude Jovanu? Blanko rešenje i blanko zapisnik sanitaraca, bez ičijeg potpisa, o stavljanju pod zdravstveni nadzor - kad je u pitanju kovid-19. Daleko veću „krivicu“ nosi kada se radi o pomenutoj pesmi. U njoj Jovana priča o bagri koja „ote zemlju celu“, „krade, laže, ruši, seče“, srpsku „pamet bedom seli“, o bandi koja „mržnjom truje“, „znanje ’valja’, narod deli“. Dakle, o istini. Ali, istina je danas najteže delo protiv države, personifikovane u predsedniku Vučiću.