MILAN ĆULIBRK - Alo, predsedniče, pošaljite kurira da informeru odnese telegraf


Milan Ćulibrk, kolumna za nedeljnik ''NIN'', 26.3.2020.

Kažu da ko radi, taj i greši. Ih, koliko onda greše oni što rade za nekog ko sam za sebe tvrdi da radi najviše i u normalnim, a kamoli u vanrednim okolnostima

U ratu sa nevidljivim protivnikom u Srbiji pale su, nažalost, prve ljudske žrtve. Pre toga, kao i u svakom ratu, stradala je istina. A, evo i kako, na primeru naslovnih strana provladinih tabloida. „Korona nije ništa opasnija od gripa“, poručio je 26. februara sa naslovne Informer, citirajući sada već čuvenog pulmologa Branimira Nestorovića: „Veće su šanse da umrete od običnog sezonskog gripa nego od tog virusa“.

Istog dana, iste reči, istog eksperta ponavlja i Srpski telegraf (ST), Kurir citira ministra zdravlja: „Nema mesta panici“, a Alo je to doslovno shvatio, pa o koroni - ni reč. Kažu - ko radi, taj i greši. Ih, koliko onda greše oni što rade za nekog ko sam za sebe tvrdi da radi najviše i u normalnim, a kamoli u vanrednim okolnostima? Dan posle, predsedniku omiljeni mediji nastavili su u istom smeru, samo su dodali gas. Informer: „Dr Branimir Nestorović objasnio: Koronavirus je smešan! Ne treba nositi maske. Ne verujte lažima“. ST i Kurir hrabro citiraju Vučića: „Nema korone u Srbiji, ne kupujte brašno i konzerve, bacate pare“, a ne zaostaje ni Alo: „Strah od zaraze bespotrebno se širi brže od samog virusa“. Informer 28. februara: „Mnogo su veće šanse da stradate u saobraćajki nego da se zarazite“. Za ST je od pandemije važnije da je „Vučić dirnuo u osinje gnezdo“ i da ga „sabotiraju paralelne strukture u SNS“, iako više ljudi veruje u paralelni univerzum nego u paralelne strukture u SNS. Za Alo „stručnjaci“ otkrivaju: „Virus sve slabiji!“ Dan kasnije ST javlja: „Korona nestaje za dva meseca“, a 1. marta skoro nijedne dnevne novine na naslovnoj nisu objavile ništa o koroni. Dan posle samo Informer citira dr Danu Grujičić: „Ne širite paniku, u Srbiji nema korone, niko ništa ne krije“, a Vučić najavljuje da će kupiti „novo moćno oružje od Izraela“. Ne znajući da je kupac vlasnik Pinka Željko Mitrović nesrećni Alo javlja: „Vila na Dedinju plaćena kao 4.500 stanova u Vrbasu“. Ubrzo su ućutali. U sredu 4. marta Kurir prvi zvoni na uzbunu: „Registrovana nova bolest“. Ali, ne misle na koronu, već na „izgaranje na poslu“. Kakvi proroci. Malo kasnije svi rade od kuće. Osim lekara, apotekara, prodavaca i Vučića. Na naslovnicama 6. marta, kada je zvanično registrovan prvi oboleli u Srbiji, Informer piše: „EU plaća udar na Vučića“, a ST: „Novi napad na porodicu – na meti Andrej i Danilo Vučić“. Sutradan svi tabloidi objavili su vest o prvom obolelom u Srbiji, ali je ST ostao dosledan sebi: „Farmakomafija i SZO u dilu: Korona virus prevara veka!

Na njemu će zaraditi milijarde“! Iako je već tada đavo odneo šalu, Kurir 8. marta piše o „Srbinu kome virus nije mogao ništa“, a Alo javlja: „Vučić tvrdi da opozicija želi da zloupotrebi virus: Hoće da me zatvore u karantin“. Deset dana kasnije, na predlog Vučića uveden je policijski čas. I samo se Vučić slobodno šeta. Informer 9. marta: „Zahuktava se prljava kampanja – bolesni plan SzS – puštaju laži o koroni i migrantima da odlože izbore i sruše Vučića“!? Alo otkriva: „Post jača imunitet protiv koronavirusa!“ Osim Aloa: „Srbe geni čuvaju od koronavirusa“ na naslovnim tabloida 11. marta ni reč o epidemiji u Srbiji, a sutradan čitaoci Informera saznaju: „Sunce će ubiti koronu“ i da će „od sredine marta u Srbiji biti sunčano i toplo, sa temperaturom do 25 stepeni“. I bilo je sunčano i toplo. Ali, sunce nije ubilo koronu, a virus je počeo da ubija. Iako je Alo pisao: „Šešelj otkriva radikalnu metodu lečenja – Kineska krv je lek za koronu“ (12. marta), prenosio savete folkera Kebe: „Umesto maske koristim rakiju!“ (13. marta) i patrijarha Irineja: „Tamjan štiti od virusa“ (14. marta), a Informer nas ubeđivao: „Protiv virusa pomažu supe, đumbir i beli luk, izbegavajte slatko i testa“ (14. marta). Od 15. marta svi pišu samo o vanrednom stanju. Ipak, umesto saveta lekara ST 21. marta objavljuje „Vučićevih osam saveta za borbu protiv virusa“, Alo licitira: „Borićemo se sa koronom do 14. juna“, a samo dva dana kasnije, kao da ga uređuje predsednik, grdi čitaoce: „Uprkos apelima, pojedini građani Srbije ponašaju se neodgovorno“. Pa, čekajte, a ko je prvi počeo da se ponaša neodgovorno?