DRAŽA PETROVIĆ: SNS je od početka namestila izbore


Glavni i odgovorni urednik lista Danas Dragoljub Draža Petrović kaže za N1 da je očekivao da izlaznost na današnjim izborima bude iznad 50 odsto. To je, kaže, i više nego što se očekivalo, s obzirom na pozive na bojkot i opasnosti od koronavirusa. "Da li je bojkot uspeo ili ne, reći će analitičari, ali se čini da su izbori od početka do kraja bili namešteni i da ne može da se kaže da su rezultat demokratskog procesa", naglasio je Petrović.

SNS je saopštila da je izlaznost na izborima 50,2 posto upisanih birača. Petrović kaže da je to oko šest posto manje nego na prethodnim parlamentarnim izborima 2016. godine, ali...

"To je i više nego što se očekivalo, jer su neke prognoze gvoorile da će biti 46 do 47 odsto, što zbog korone, što zbog bojkota izbora. Ali, stalno se pojavljuju ti 'bugarski vozovi', presija na birače je stalna. Stvari se dešavaju po scenariju vlasti, koliko je vlast upisala, tolika će biti izlaznost. Čini se da su ovi izbori od početka do kraja bili namešteni i da nisu rezultat demokratije", ocenio je Petrović.

Prijavljene su brojke nepravilnosti na biračkim mestima. Ekipa Južnih vesti napadnuta je na biračkom mestu u Nišu, a CRTA je prijavila policiji takozvane "bugarske vozove" na tri biračka mesta u Zrenjaninu i Požarevcu.

"To se dešava na svim izborima, ti sitni incidenti, da uhvatite neke ljude koji slikaju listiće, prave bugarski voz, to je trenutno najbolji voz u Srbiji... Izbori su često neka vrsta moralne prostitucije birača, koje SNS plati ili ucenjuje ili birači imaju neke koristi. To je jedna papazjanija svega i svačega što ne pokazuje da je ovde demokratija na visokom nivou", kazao je Petrović.

Kaže i da su u nekim mestima ponovo viđeni crni džipovi.

"Vladajuća stranka dakle, i dalje koristi metode na koje je i Evropa upozoravala", dodao je urednik Danasa.

Petrović kaže i da je "pitanje da li je bojkot uspeo".

"Očigledno da je mobilizacija SNS-a bila jača, plus da ne zaboravimo famoznih 100 evra... Ja sam sretao ljude, taksiste koji kažu, pričaju im klijenti - evo, dao nam je Vučić, a to se ne gleda kao da je to naš novac.. Sve je urađeno da ljudi izađu i glasaju za broj 1", rekao je Petrović.

Na pitanje da li će neke stranke, koje nisu učestvovale na izborima, ili koje jesu ali nisu prešle cenzus, prestati da deluju, Petrović kaže: "To je pitanje koncepta koji su oni smislili. Bojkot opozicije je bio nejasan, očekivao sam neke proteste, performanse večeras, ne znamo šta je njihova ideja. Sad neće imati ni finansijsku podršku iz budžeta, nadam se da su smislili nešto pametnije od ovoga što su do sada radili".

Izvor: N1 Beograd