Kovidioti


Dejan Ilić, tekst za Peščanik.net, 12.5.2020.

Jedina stvar, ali apsolutno jedina oko koje su se svi, ali baš svi širom sveta složili glasi: od Kovida 19 oboli se isključivo kontaktom sa zaraženom osobom. Stoga je i jedina mera protiv širenja zaraze u koju niko ne sumnja: zabrana okupljanja. Recimo to jednostavno, virus Korona prenosi se pljuvanjem, kao i Vučić. Više od šest nedelja trpeli su žitelji Srbije teror Vučića i struke: policijski čas, zabrane kretanja, potpuno ukidanje slobode za starije od 65 ili 70 godina. Nijedna od tih mera nije imala ni blage veze sa borbom protiv zaraze. A jedina smislena mera, dakle zabrana okupljanja, prekršena je onog trena kada je to Vučiću odgovaralo u obračunu sa žiteljima Srbije.

Ako je iko sumnjao da su žitelji Srbije bili kolektivna žrtva sadističkog iživljavanja siledžije na mestu predsednika Srbije, juče je dobio i konačnu potvrdu da je bilo upravo tako. Prvo, Vučić ne haje za živote žitelja Srbije, podjednako dakle ne mari ni za živote svojih pristalica kao što ga nije briga ni za živote političkih oponenata. Da je drugačije, ne bi svoje pristalice u krdu izvodio na parking ispred parlamenta. Nemoguće je da mu kao predsedniku, istina nelegitimnom, niko od lekara nije rekao za ovih dva meseca da je okupljanje pod pretnjom Kovida 19 pogubno. Iako je to znao, pozvao je svoje pristalice da se okupe. Ako pak nije znao, onda Srbiju vodi potpuno van kontrole apsolutni i po život opasni ignorant.

Drugo, pošto smo utvrdili ili da za živote ljudi ne haje (a sva je prilika da je tako) ili da nema pojma ni o čemu (što je malo manje verovatno), moramo zaključiti i da su proteklih nedelja sve mere proglašavane i realizovane iz čistog hira, uz pokriće korumpirane struke. Višednevno trajanje kolektivnog kućnog pritvora, svakodnevni policijski čas, sve to samo zato što se Vučiću prohtelo da kinji žitelje Srbije. Ali, pored toga što je sadistički nastrojen, Vučić je i kukavica. Mogao je da izađe i kaže, sve ću vas zatvoriti po kućama jer mi se tako hoće, da je imao hrabrosti. Umesto njega, a po njegovoj volji, to su izgovarali takozvani stručnjaci. Koji su juče začudo ostali nemi.

Poniženi čitalac seća se kako su se zabrane kretanja uvodile zbog tobožnje nediscipline žitelja Srbije. Lekari iz kriznog štaba disciplinovali su nas kao maloumnu decu, a po Vučićevom nalogu. Da su žitelji Srbije ravnopravni, kao što bi po Ustavu morali biti, sada bi po istom principu u zatvor morali da se pošalju svi članovi i simpatizeri novoradikala sa Vučićem na čelu. Može li poniženi čitalac da zamisli da Vučića sada neko pošalje barem u kućni pritvor zbog eksplicitne nediscipline i nehaja prema životu, kao što je Vučić njega držao u kućnom zatvoru zbog tobožnje nediscipline, optuživši ga kao da je retardirana a ne zrela osoba da mu nije stalo do sopstvenog zdravlja i života?

Boško Obradović je u pravu. Sa idiotima na vlasti ne može se razumno razgovarati. Svi razboriti pozivi na dogovor da se izbori odlože za jesen promašuju, naprosto zato što je njihov adresat nerazuman. Stoga je Obradovićev navodni politički idiotizam zapravo krajnje racionalan. Ovaj režim sa Vučićem na čelu poznaje samo jezik sile i pravo jačeg. Dok mu se ne demonstriraju sila i snaga, treba ga provocirati svim raspoloživim nerazumnim sredstvima. Obradović upravo to radi. Šta se time dobija, pita se pomalo rezignirani čitalac. Na to pitanje može se odgovoriti samo novim pitanjem – a šta očekujete da dobijete od Vučića? Dok sebi ne damo iskren odgovor, ostaju samo (Obradovićeve) provokacije.