Lekarima u KC Niš rečeno da se spreme za "nove izazove", javnost neobaveštena


Nakon što je direktor Klinike za anesteziologiju i pomoćnik direktora Kliničkog centra Niš Radmilo Janković najavio lekarima promene u organizaciji rada sa pacijentima obolelim od virusa korona i da sledi "izazov veći od onog u martu", na pitanje Južnih vesti da objasni dramatične poruke Janković nije odgovorio.

On je uputio je na portparola Kliničkog centra, ali iz tog centra već sedam dana javnost ne dobija nikakve informacije, navode Južne vesti.

Šta znači poruka lekarima "usijanje se približava velikom brzinom", nema odgovora ni iz Ministarstva zdravlja. Broj novozaraženih od koronavirusa u Srbiji raste iz dana u dan, a da epidemiološka situacija na jugu nije sjajna, govori i poruka koju je svojim kolegama uputio direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš, a u koju su Južne vesti imale uvid.

Većina pacijenata je već na plućnoj. Usijanje se približava velikom brzinom. Krenućemo sa plućne, gledajući povremeno ka staroj hirugiji koja će opet biti mesto naše završne bitke. Zajedno kao i uvek prebrodićemo izazov koji će biti veći od onog u martu, piše Janković.

Dodaje da je obavestio i kolege iz okolnih centara, kao i da je logistika "podignuta i spremna".

Javnost je, međutim, danima je neobaveštena.

Kakva je situacija u Kliničkom centru, koliko u njemu ima pacijenata, da li se sprema reorganizacija rada i kovid centara - pitanja su koje su novinari Južnih vesti uputili doktoru Jankoviću, Kliničkom centru, Ministarstvu zdravlja, Vladi Srbije, kao i epidemiologu i članu Kriznog štaba Branislavu Tiodoroviću.

Janković je za sva pitanja novinare usmerio na portparola KC Niš, koji je na godišnjem odmoru, te je uputio novinare na fiksni telefon kabineta generalnog direktora. Na taj broj se niko nije javio, niti odgovorio na pitanja poslata mejlom na zvanični mejl Kliničkog.

Odgovora nema ni iz ministarstva i Vlade, a epidemiolog Tiodorović je uputio na Jankovića i načelnicu Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Instituta za javno zdravlje Biljanu Kocić, koji se ne javljaju na pozive novinara.

Da su Klinički centar Niš, kao i bolnica u Vranju, opterećeni pacijentima obolelim od korone, napomenuo je prethodno ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Rekao je da je to razlog za otvaranje kovid centra u surduličkoj bolnici.

O opterećenju i punim klinikama govore i neki lekari zaposleni u Kliničkom centru, ali nezvanično.

Lekari kažu da njihov posao nije statistika i da ne znaju sve brojeve, već samo ono što vide: svakog dana broj pacijenata se menja, ali svakodnevno u niški Klinički centar dolazi otprilike 10 saniteta sa pacijentima iz ostalih delova južne Srbije. Dodaju i da organizacija rada postaje sve teža zbog umora lekara, sestara, ali i zbog zaposlenih koji su u izolaciji.

"Situacija jeste ozbiljna, jer je pacijenata, naročito onih sa težom kliničkom slikom, sve više. Kapaciteti se popunjavaju, a lekari i osoblje su iscrpljeni zbog dinamike rada koja traje već 3 meseca. Dosta zaposlenih je u izolaciji zato što su bili u kontaktu sa obolelima ili su i sami pozitivni na koronu, što dodatno otežava organizaciju. Generalno niko nas ne pita koji bi najbolji način organizacije rada bio, iako smo mi na terenu. Sve dobijamo odozgo. Plašimo se da će se situacija samo pogoršavati", kazao je jedan od lekara, a prenose Južne.

A koliko su opterećeni u KC Niš, nema zvaničnih informacija. Poslednji put objavili su 22. juna da je na lečenju zbog korone 39 pacijenata. Poslednja zvanična informacije, od 17. juna, jeste da su aktivna dva kovid centra - Klinika za infektivne bolesti i zgrada Klinike za rehabilitaciju, a da će ubrzo Klinika za pulmologiju biti adaptirana za prijem obolelih od korone.

Izvor: Južne vesti, N1