Sa Tare na Avalu

Originalni recept direktorke Centra dečjih letovališta za „izolaciju“ tokom vanrednog stanja

Sa Tare na Avalu

Da bi Tanja Santrač zabašurila svoje prisustvo u odmaralištu Šuplja stena za vreme zabrane kretanja, nabavke za njene potrebe išle su preko odmarališta na Goču, koje nije radilo. Nadležni ćute, a zaposleni misle da će tako i ostati jer im je direktorka članica IO SNS

Dok je ogromna većina građana poštovala razne uredbe, naredbe, preporuke i molbe Vlade Srbije i Kriznog štaba da se malo strpe i ostanu kod kuće kako bi sačuvali glavu od kovida-19, direktorka Centra dečjih letovališta Beograda Tanja Santrač je u vreme vanrednog stanja i tokom zabrane kretanja smislila i realizovala originalni recept za „izolaciju“.

On je podrazumevao baškarenje čas u Mitrovcu na Tari, čas u Šupljoj steni na Avali. Tamo je, nakon što je pod pritiskom javnosti morala da se „prinudno iseli“ iz Mitrovca, našla novu oazu za odmor. Naravno, uz sasluženje njoj podređenih službenika, koji su bez pogovora, a neki i pod pretnjom otkaza, morali da putuju na posao ili doputuju iz drugih letovališta, kako bi njenoj familiji i prijateljima činili nenadan, a tako ugodan boravak u „izolaciji“. Uz, podrazumeva se, razne menije za zdrav život i održavanje linije, a sve, po svemu sudeći, na račun firme, jer Tanja Santrač NIN-u nije odgovorila na pitanja da li je sama sebi pokrila troškove koje su tokom vanrednog stanja u odmaralištu koje je trebalo da bude zatvoreno napravili ona i njeni gosti.

NIN je još 16. aprila pisao da se najodgovornije lice Centra dečjih letovališta Beograda sa porodicom i prijateljima tokom marta i početkom aprila baškarila dvadesetak dana u odmaralištu Mitrovac na Tari, koje je, inače, bilo zatvoreno kao i ostala dečja odmarališta u Srbiji.

Kada su o tome progovorili radnici, ona je bez imalo skrupula 10. aprila to demantovala na Studiju B. Od Nikole Nenadovića, predstavnika sindikata u poslovnoj jedinici Rudnik na Rudniku, koji je bio i sagovornik NIN-a, tražila je izjavu o tome kako je smeo da iznese „niz neistina“ i da se obrati medijima bez njenog znanja. Zapretila je i da će ga krivično goniti, a onda se, sa skoro istom ekipom, preselila u odmaralište Šuplja stena na Avali.

I to bez ikakvih posledica za prethodno kršenje odredaba o zabrani okupljanja i kretanja tokom vanrednog stanja. Kao mogući razlog za to zaposleni u Centru dečjih letovališta navode da očito „neko stoji iza nje“, jer je njihova direktorka članica Izvršnog odbora SNS-a, a jedno vreme bila je i savetnica ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, što se i spominje u jednom izveštaju sa sednice skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove od 26. novembra 2014. Iz Ministarstva unutrašnjih prešla je u Ministarstvo inostranih poslova i 2016. postavljena je za konzula u našoj ambasadi u Beču, iako su mediji u to vreme pisali da nije govorila nemački. Dve godine kasnije postaje direktorka Centra dečjih letovališta i oporavilišta Beograda.

Autor: Ljiljana Stojanović
Opširnije u štampanom izdanju ''NIN''-a od 28.5.2020.