DRAŽA PETROVIĆ - Darija tur umesto Adrija turaDraža Petrović, kolumna za portal N1, 26.6.2020.

Najšokantnija stvar u u nedelju 21. juna, ovom kolumnisti desila se sasvim slučajno, odmah po zatvaranju birališta. Čekamo ispred Skupštine grada Beograda uključenje u izbornu noć Televizije N1, čekamo tako, čekamo, kad se odnekud iz izborne noći pojavila Darija Kisić–Tepavčević, u crvenom blejzeru.

Izborne noći su tradicionalno pune izneneđenja, jelte, pa možete očekivati i ukazanje Darije Kisić Tepavčević u crvenom blejzeru, koja je tu došla, ispostavilo se, da gostuje u postizbornom programu jedne druge televizije, čija je kamera bila namontirana u blizini.

Dok je Darija Kisić Tepavčević u crvenom blejzeru čekala uključenje u program one druge televizije, i lagano, blagodareći visokim štiklama tonula u blato na raskvašenom travnjaku kod Skupštine grada Beograda, koleginica sa N1 iskoristila je priliku da je priupita - da li bi se na kratko uključila i u program TV N1, kad je već tu.

Darija K.T. je prvo nešto odmahivala rukom, govorila: "Ne znam, videćemo posle", da bi naposletku koleginici rekla da ona ipak ne bi mogla da se uključi i podeli svoje misli, ideje & akcente sa gledaocima N1, te da je najbolje da za sva buduća uključenja pozovu - njenog pi-ara.

I dok je Srbija šokirana gledala Marka Đurića kako se puno hvata za praznu glavu zbog nadrealnog & nadodatog izbornog rezultata SNS, Vaš kolumnista je šokiran stajao na platou kod Skupštine Beograda, razmišljajući o biblijskom pitanju koje ga je te večeri mučilo. Pitanje je glasilo: "Šta će Dariji Kisić-Tepavčević pi-ar?"

I kada su Vašeg totalno šokiranog kolumnistu posle negde priupitali koji utisak iz izborne noći mu je najjači, jasno, pobedila je spoznaja da Darija Kisić-Tepavčević ima pi-ara, dok građanstvo koje je tog dana masovno isterano na birališta po epidemiološkim savetima Darije Kisić-Tepavčević i ostale Struke pretvorene u Bruku, nikada neće imati pi-ara, mada postoje velike šanse da dobiju res-pi-rator.

A građanstvo je već dobilo 100 evra, koje je najbolje da potroše pre res-pi-ratora, pošto vam tol’ke pare ništa ne vrede na Infektivnoj klinici, u karantinu gde nema ni kantine. Kad si na res-pi-ratoru, pi-ar ti je potrebniji nego ikad, jer ne možeš da govoriš, logično. Pa je jedna od dobrih stvari ovih izbora što će, kako se situacija odvija, mnogi srpski glasač možda uskoro dobiti svog pi-ara, dok slobodno vreme bude provodio na res-pi-ratoru.

Nije stoga ni čudo što srpski Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, sve više liči na najvažnijeg koalicionog partnera Srpske napredne stranke, takozvani Krizni štab za suzbijanje opozicije, koja je totalno iskorenjena odlukama Struke. Tako da u Srbiji posle propalog Adrija tura, koji po mišljenju Struke nije bio nikakva opasnost za fasovanje korone, kao uostalom ni izbori, može da se organizuje Darija tur (eng. Daria tour).

Gde bi Darija Kisić Tepavčević obilazila postizborne srpske gradove, ko Kosovka devojka, takozvana Koronka devojka, i savetovala građanstvo kako da najlakše iskorene koronu, pošto su na izborima već iskorenili opoziciju, negde usput pokupivši i koronu. Al’ takva je situacija – ako hoćeš da iskoreniš opoziciju, ne možeš da iskoreniš koronu, dok ako ti je baš stalo da iskoreniš koronu, ne možeš da iskoreniš opoziciju.

Tako da se srpska vlast uz pomoć Kriznog štaba odlučila na iskorenjivanje opozicije, po sistemu – na listama zaraženih valja smanjiti izlaznost, dok na izborima treba povećati izlaznost.

I to je dovelo do situacije da bi na onim postizbornim bilbordima SNS - gde piše: "Hvala, Srbijo", moglo umesto toga da stoji: "Srbijo, nek ti je večna slava i hvala". U potpisu: "SNS i ostala mnogobrojna rodbina!". Pošto je Srbija retka država gde je glasanje organizovano usred pandemije, sa idejom da pobednik još više pobedi, a opozicija još više izgubi, dok će birači svoje lične rezultate videti tek na takozvanom PCR testu za utvrđivanje kovida 19.

Prethodno su, na dan izbora, svi birači testirani na takozvani PRC test, sličan PCR testu, kojim se utvrđuje koliko ste spremni da vas neka vlast, narodski rečeno – PRCne u zdrav mozak. Pa su rezultati PRC testa pokazali da je bar 50 odsto građana Srbije itekako pozitivno na PRC testu, što će verovatno dovesti do toga da uskoro budu pozitivni i na PCR testu. Čestitamo!

Srbija je, naime, prethodnih mesec dana provela pod geslom: "Korona se odlaže zbog godišnjeg odmora doktora Kona", koji je lukavo napustio brod koji tone, tačnije Krizni štab koji tone skoro ko Darija K.T. one večeri na raskavašenom travnjaku kod Skupštine grada Beograda.

Srpsko biračko telo je jedna varijanta srpskog biračkog teleta – gleda ko tele u šarena vrata prvo u televizor, pa onda u glasački listić, dok mu neko ne objasni koga treba da zaokruži. Gleda ko tele u šarena vrata dok mu neko ne plati neku siću da bi ga glasao. Biračko tele veruje svima kojima ne treba da veruje, pa je za svakog izbornog pobednika potrebno skupiti što više bednika.

Pobednici i bednici su neraskidivo povezani na srpskim izborima, jer, zna se: "Od birača nema glasača". Ali zato - od bednika ima pobednika. Što ne znači i da pobednici nisu bednici.

Ne toliko finansijski, ali moralno svakako.