Infektolog: Proslava izborne pobede primer neodgovornosti


Infektolog-hepatolog Dragan Delić izjavio je da su po ukidanju vanrednog stanja, labavu i ranjivu ravnotežu uspostavljenu strogim restriktivnim merama, narušila masovna okupljanja na fudbalskim i teniskim terenima, klubovima, splavovima, svadbama.

"Eklantantan primer neodgovornosti i urušavanje zdravorazumskog pristupa u borbi protiv pandemije obeležili su predstavnici vlasti tokom proslave izborne pobede. To je bila izrazito negativna poruka, posebno za mlade, kojima je Krizni štab (za borbu protiv korone) uporno ponavljao da sloboda kretanja i okupljanja implicira ličnu odgovornost", rekao je za novi broj Nedeljnika Delić, koji je redovni profesor Medicinskog fakulteta, a bivši je direktor Klinika za infektivne i tropske bolesti.

On je naveo da je "gubitak autoriteta i poverenja u Krizni štab omogućio pojavu neprihvatljivih i destruktivnih stavova, kao, na primer, niko ništa ne zna ili svi sve znamo, niko nikome ništa ne veruje".

"Pa i stav člana Kriznog štaba, da posle šest meseci pandemije ’ništa ne znamo o virusu’, uneo je defetističku notu. Pogrešan je bio i stav da se ’virus vraća’ – on nije ni otišao", rekao je Delić.

On je istakao da su epidemiolozi iz Kriznog štaba "oko 1. maja počeli da pričaju o postignutom 'kompromisu' pri donošenju protivepidemijskih mera, potpuno nepoznatoj kategoriji u ekgzaktnoj nauci".

Kako je naveo, celokupna stategija borbe protiv pandemija, preko noći, svedena je na ličnu odgovornost.

"Praktičnim (samo) ukidanjem Kriznog štaba pre osam nedelja, stvoren je i prostor da pojedinci iz Kriznog štaba neodgovorno iznose nedokazane i netačne stavove 'da je virus oslabio' i da je 'epidemiološka situacija stabilna' ili 'pod kontrolom'".

"Konstantno uključivanje političara kao spasitelja i ambicioznih neznalica, unelo je dodatnu podelu i zbunjenost u ionako podeljen narod", rekao je Delić.

Izvor: Beta, Nedeljnik, N1