Ispovest Pazarca o smrti sina: Rekao mi je “ne mogu dalje”


Piše: Andrej Mlakar
Prenosimo sa portala Nova.rs

Ramiz Pljakić, otac mladića iz Novog Pazara Nedžada Pljakića, koji je umro od posledica koronavirusa, pristao je da za novopazarsku televiziju A1 ispriča kako je za samo četiri dana ostao bez sina. Ramiz je u svojoj tužnoj ispovesti, govorio o odnosu lekara prema njegovom naglo obolelom sinu, koji je preko telefona molio svog oca da dođe po njega u bolnicu i odvede ga kući.

Pljakić smatra da polovinu krivice za smrt snose lekari, a drugu polovinu koronavirus, i dodaje da posle Nedžadove smrti niko nije došao kod njega i članova njegove porodice da ih testira na koronu.

Ramiz Pljakić u svojoj ispovesti kaže da je Nedžad imao malo povišenu temperaturu i da je tokom noći povraćao. Narednog dana ga je u popodnevnim časovima odveo u bolnicu na infektivno odeljenje novopazarske bolnice kada počinje njegova agonija.

“Kad sam ga uveo na infektivno odeljenje on je pao u nesvest. Doduše, tu su bili ljubazni doktori, prihvatili su ga. Izgubio je svest, pao mu je pritisak, tu su ga jedan mlad doktor i jedna doktorica povratili i dali mu infuziju. Dali su mu rezultate i rekli da izađe i sačeka doktora. I mi smo tu čekali skoro do pola četiri posle ponoći. Svi smo bili sa njim, a on bolestan, nikakav.

Ja sam tražio da ga vodimo kući jer ne može više da izdrži, ali su mu rekli – ti ne smeš da ideš, moraš da čekaš. Kad je bilo oko tri sata posle ponoći, došao je doktor specijalista da vidi te rezultate. Sa tim rezultatima sestra je rekla – morate da idete na grudno odeljenje. Ja sam ga poneo, ali kad sam izašao uz one stepenice na hodnik on je pao, nije mogao više da izdrži. Pokušao sam da ga dignem, ali stigla je sestra, prihvatila ga je, odvukla onim hodnikom i zaključala vrata”, priča Ramiz koji se suzdržava da ne zaplače.

Ramiz kaže da je sve vreme imao kontakt sa svojim sinom telefonom, koji mu je govorio “da ne može dalje”.

Nedžadov otac dodaje da je dva dana proveo ispred bolnice čekajući neko obaveštenje i da su mu samo govorili da sačeka.

“Jednog dana izađe žena i ode pored mene. Rekoh – doktorice, rekli ste da imate da me obavestite, a ona kaže – za koga, ko beše ti?”.

Kada je objasnio za koga se raspituje, doktorka mu je rekla da je sin super i da je bila kod njega pet minuta pre toga.

“On je mlad, rekla je, nema problema, to je za njega ništa. Ode ulicom, a ja krenem da zovem telefonom – Nedžade, jel ta doktorica bila kod tebe, a on mi reče – Ja tu doktoricu nisam video da je dolazila ovde. Mi ujutru dobijamo infuziju, a kad treba druga infuzija, nema niti doktora, niti bilo koga”.

Ramiz kaže da ga je sin svakog dana zvao i tražio da ga izvuče iz bolnice, a kada je četvrtog dana otišao i pitao doktore šta je sa njegovim sinom, oni su mu rekli da bi trebalo da ga transportuju u Kragujevac.

Očajni otac kaže da su im lekari dozvolili, iako je bio zaražen, da slobodno priđu Nedžadu i izgrle ga.

Na početku snimka se vidi trenutak kada je Nedžad ulazio u ambulantno vozilo i kako ga rođaci bez ikakve zaštite grle, i smeštaju u vozilo, a jedan od mladića čak dodiruje lice rukama sa kojima je prethodno držao zaraženu osobu.

Ramiz je, takođe, detaljno ispričao poslednje trenutke života njegovog sina, koji je zapravo umro pre nego što je i krenuo za Kragujevac.

“Sestrići su krenuli za njim, ali je on umro tu, na licu mesta ,” kaže Ramiz u svojoj  ispovesti.