Korona se vraća kući



Saša Ilić, tekst za Peščanik.net, 30.6.2020.

Ko je okačio masku o klin nakon prestanka vanrednog stanja, noćas je morao ponovo da je potraži jer su u Beogradu uvedene nove mere zbog starih gluposti vlasti, o čemu su neki mediji uporno pisali upozoravajući na opasnost od potencijalne eskalacije virusa usled predizbornih nenormalnih radnji koje je sprovela Srpska napredna stranka. Sve je počelo sa bakljadama na krovovima zgrada, da bi ubrzo došlo do masovnih okupljanja simpatizera vlasti, preko zastrašujućeg prizora masovnog prokuživanja na večitom derbiju, što je naposletku dovršeno izborima i opštenarodnim naprednjačkim veseljem. Posledice ovakvog ponašanja dovele su do toga da Krizni štab vrati neke mere od kojih je najvažnije nošenje maske u zatvorenom prostoru, držanje distance, kao i kazne za nepoštovanje ovakvih mera. Kao glavni krivci za ovakav rast epidemiološke krivulje označeni su noćni klubovi kao i mlađa populacija. Noćni klubovi su, inače, bili poslednja mesta koja su otvorena nakon prestanka vanrednog stanja, dok su među prvima bile kladionice; sasvim u skladu sa prihodom koji država ubira od igara na sreću i klađenja, koje ni pred izbore nije bilo zanemarljivo, iako je rezultat bio manje-više dobro poznat. No ono što ni RIK ne može da prebroji tiče se upravo istinskih rezultata rada SNS-a i njenog predsednika Aleksandra Vučića, a odnosi se na katastrofalan tretman epidemije, medicinskih mera i medija koji učestvuju u manipulisanju građana.

Pravi rezultati izbora počeli su da pristižu tek kada su u javnost dospele informacije o tome da su visoki funkcioneri SNS-a pozitivni na korona virus, a među njima Maja Gojković, kandidatkinja za ministarku kulture, Aleksandar Vulin, kandidat za ministra bilo čega, Marko Đurić, verovatno kandidat za nastavak vođenja Kancelarije za KiM, te Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, kao i mnogi drugi čija imena nećemo skorije saznati. (S pojačanom pažnjom se iščekuje rezultat testa Rasima Ljajića, mada je ovih dana nastala prava jagma oko PCR testa.) Zapravo, tamo gde su se inficirali pomenuti funkcioneri mora da je bilo mnogo dinamičnijeg postizbornog prokuživanja nego što se to u javnosti predočava. A kada je reč o neodgovornosti predstavnika vlasti, odlazeća premijerka Brnabić voli da kaže kako je „posao političara skopčan sa rizikom zaraze“, te je stoga normalno da nekoliko visokih funkcionera bude inficirano Covidom-19. Isto onoliko kolika je i mogućnost da sve njih koji su zaraženi pregazi autobus iz premijerkine parabole. Međutim, Vulinu recimo to ne smeta jer on, kako javljaju mediji, obavlja svoj posao u punom kapacitetu kao da se ništa nije dogodilo. Teorijski gledano, postoji mogućnost da je čitava odlazeća vlada (naravno, izuzev Vučića) dobrano zagazila u koronu, ali da svoj posao obavlja u online modu, preko megafona, medija, dovikivanjem kroz prozor ili naposletku upotrebom motke, kako je to nedavno objasnio gradonačelnik Kragujevca Nikolić Junior.

Svojevremeno je odlazeća premijerka Brnabić rekla da „jedva čeka izbore kako bi Srbija nastavila napred“. Dogodilo se, međutim, nešto suprotno, jer je Srbija nakon izbora krenula maksimalnom brzinom unazad, bar kada su u pitanju epidemiološke mere, a opštepoznata je činjenica da su te mere kod nas tesno isprepletene sa politikom. Naime, nakon jednokratne upotrebe biračkog tela za nečasne izborne radnje, Vučić i njegova stranka su počeli da voze u rikverc i to će se uskoro pokazati na svim razinama. Prvi crveni karton je stigao u vidu odluke Brisela da Srbija ne otvori nijedno pregovaračko poglavlje iako se očekivalo da to bude poglavlje 2 koje se odnosi na slobodu kretanja radnika. Vučić i Brnabić se čude takvoj odluci i najavljuju da će raditi brže i bolje na daljoj reformi sistema, ne zbog EU već zbog nas samih. Baš lepo. Ako je za otvaranje 18 poglavlja bilo neophodno 7 godina u neverovatno sporom tempu, koliko će godina biti neophodno za svih 35 sa dodatnim kretanjem čitavog sistema unazad? Ovaj matematički problem bi do sledećeg izbornog ciklusa mogao da rešava Republički zavod za statistiku, koji svakako misli da sve to nije nimalo loše kada se pogleda iz božanske perspektive.

Korona se neumitno vraća posle izbora, sada i zvanično, iako je bila tu sve vreme, samo se nije prijavljivala dok se ne obave izborne radnje. Sada nam prof. dr Goran Stevanović poručuje da je maska jedino rešenje i da će se prema koroni zauzeti regionalni stav, odnosno da će se požar gasiti tamo gde izbije, kao što je to sada slučaj u Novom Pazaru, Kragujevcu ili Užicu. Naime, regionalno se uvodi vanredna situacija i obračunava se sa medijima koji pokušavaju da po ko zna koji put skrenu pažnju na manipulacije vlasti. Sa sličnim ciljem, odlazeća premijerka namerava da poseti Novi Pazar i demantuje sve alarmantne napise o toj opštini. Gašenje požara nakon izbora koji su prokužili biračko telo neće se vršiti totalnim zaključavanjem, poručuju iz Kriznog štaba, jer bi to pretilo kolapsom ekonomije. Policijski čas i duge cevi biće zamenjene disciplinskim komisijama sa motkama i kaznama od 20.000 dinara, koje će neposlušni građani morati da plaćaju. To je ujedno i najvažniji rezultat proteklih izbora: eskalacija bolesti i uvođenje kazni, jer sve ono što su epidemiolozi govorili, kako se ispostavilo, menjalo se u skladu sa političkim potrebama, te je tako opadanje korone pred izbore sada dovelo do njenog porasta i neophodnosti donošenja restriktivnih mera. Epska pobeda SNS-a skupo će koštati čitavu državu: najpre će danak početi da plaćaju noćni klubovi, a onda će doći na red i svi ostali koji rade sa klijentima markiranim kao potencijalno opasni prenosioci virusa. U ovoj rundi su batina pošteđeni penzioneri, koji su u javnom diskursu okarakterisani kao dobri i poslušni, dok su mladi označeni kao veliki problem. Nije ni čudo jer je u mlađoj populaciji virus bojkota bio najprisutniji dok su stariji listom glasali za te iste mlade, odnosno za SNS, baš kako im je predizborni slogan i poručivao. Ova naprednjačka dijalektika presudno je uticala na epidemiološku krivulju nakon 21. juna, kao i na javno markiranje vinovnika novog talasa, ali ne korone, već otpora Vučiću i njegovoj kamarili.