Lekarima stiže i podrška građana SrbijeOsim prosvetnih radnika, umetnika i advokata i građani su odlučili da svojim potpisima daju podršku lekarima okupljenim u neformalnoj grupi "Ujedinjeni protiv kovida", koja se oštro ogradila od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 i zatražila njegovu smenu.

“Ako je 2000 lekara malo, napravili smo sajt da nas bude više u zahtevima: Ujedinjeni građani Srbije za UJEDINJENI PROTIV KOVIDA. Mi dole potpisani građani podržavamo lekare potpisnike “Ujedinjeni protiv kovida” u njihovim zahtevima”, piše na sajtu na kome je do sada objavljeno 900 potpisa.

Pridruživanje ovoj inicijativi je moguće slannjem fotografisanog potpisa na e-mail: potpisgradjana@gmail.com, ili na stranici POTPIŠI direktno na sajtu.

Podesećamo, zahtevi lekara potpisnika ove peticije, kojih sad ima više od 2000, su sledeći:

– da se javnosti objasni nadležnost nad bazom iza COVID portala,
– da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od kovida-19, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima.
– nezavisnu istragu; ukoliko se utvrdi da su podaci bili namerno zataškavani, za odgovorne koji su u tome svesno i namerno učestvovali treba tražiti profesionalnu, a i svaku drugu odgovornost.
– da odgovornost za nastalu štetu preuzme Krizni štab u celini.
– da se formira novi Krizni štab koji bi činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima. Javnosti i novim članovima bi pod hitno trebalo razjasniti uzroke neuspeha trenutnog Kriznog štaba.
– da se stane na put zastrašivanju i politizaciji koji i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika.

Nastavnici su juče podržali lekare. Prvo ih je bilo manje od 200, ali danas ih je podršku prosvete ujedinjenima protiv kovida potpisalo 500 nastavnika. Pridružili su se i advokati, na njihovoj listi ih je prvo bilo oko 80, a sada ih je blizu 130.

Podrška je stigla i iz redova nevladinog, civilnog sektora. Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) saopštili su da daju punu podršku inicijativi “Ujedinjeni protiv kovida” i pravu zdravstvenih radnika da slobodno iznose svoje mišljenje. Njima se pridružio i Odbor za ljudska prava Vranje.

I Žene u crnom su stale uz lekare, one su od režima u Srbiji traži da prestane sa progonom, zastrašivanjem i unižavanjem lekara/ki koji su potpisali zahtev Ujedinjeni protiv Kovida, a da novinarkama i novinarima koji prate svakodnevne konferencije Kriznog štaba daje jasne odgovore na njihova pitanja koja se tiču života i zdravlja svih građanki i građana Srbije.

Član Krzinog štaba, epidemilog dr Predrag Kon rekao je večeras za N1 da se ne oseća prijatno zbog zahteva lekara za smenu članova Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa, ali da potpisnici tog apela nisu neprijatelji, već da je zajednički neprijatelj virus.

Izvor: Nova.rs