Sve veća podrška lekarima: Umetnici, nastavnici, advokati…



Umetnici, nastavnici, advokati, nevladin sektor - sve je šira podrška koju dobija inicijativa lekara kojom se pod sloganom "Ujedinjeni protiv kovida" traži smenjivanje Kriznog štaba i promena načina borbe protiv korone. Na spiskovima, koji se uvećavaju iz sata u sat, ima ljudi najrazličitijih profila - od grafičkih dizajnera, glumaca, reditelja, do informatičara i fizičara.

Inicijativa lekara “Ujedinjeni protiv kovida” počela je pre tri dana sa 350 potpisa, a sada je dostigla više 2000. Lekare su prvo podržali umetnici kojih je na spisku više od 300.

Reditelj Srđan Dragojević, prvi potpisnik pisma, pozvao je preko društvenih mreža umetnike da se priključe i potpisima podrže lekare.

“Hajdemo, Kolege drage! Nemamo čega da se plašimo. Pridružimo se Doktorima. Svi vele da smo mi, u umetničkim profesijama, najveće kukavice. Šićardzije, ćutolozi. I – u pravu su! Uvek 5-6 ljudi. Od nas 20.000! Sramotno! Gde smo? Dokle ćemo da povijamo glave? Stvaralaštvo u diktaturi?! To ne postoji. Stvara samo Slobodan čovek”, poručio je Dragojević na Fejsbuku.

Blizu stotinu reditelja, pisaca, kompozitora, muzičara, likovnih umetnika i zaposlenih u različitim oblastima kulture potpisalo je podršku već prvog dana, a u međuvremenu im se pridružilo još 150 kolega.

Među potpisnicima su pisci Jelena Lengold, Dušan Nedeljković, Goran Skrobonja, Marko Vidojković, Aleksandar Baljak, reditelji Janko Baljak, Goran Marković, Mladen Đorđević, Božidar Đurović, Miroslav Terzić, Tatjana Mandić Rigonat, Kokan Mladenović, glumci Bane Jevtić, Jovana Stipić, Mirjana Karanović, Milorad Kapor i brojni drugi umetnici iz drugih oblasti.

Nastavnici su juče podržali lekare. Prvo ih je bilo manje od 200, ali danas ih je “Podršku prosvete ujedinjenima protiv kovida” potpisalo 500 nastavnika.

Tu su prosvetni radnici različitih profila, od učitelja, preko nastavnika srpskog, istorije, geografije, matematike, informatike.

Pridružili su se i advokati, na njihovoj listi ih je prvo bilo oko 80, a sada ih je blizu 130.

Podrška je stigla i iz redova nevladinog, civilnog sektora. Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) saopštili su da daju punu podršku inicijativi “Ujedinjeni protiv kovida” i pravu zdravstvenih radnika da slobodno iznose svoje mišljenje.

“Zahtevamo od organa vlasti i direktora zdravstvenih ustanova da se uzdrže od bilo kakvih mera i postupaka koje ugrožavaju slobodu govora, pravo na rad i dostojanstvo lekara i zdravstvenih radnika. Lekari, potpisnici inicijative ‘Ujedinjeni protiv kovida’, postupili su kao branitelji i braniteljke ljudskih prava i zbog iznetog mišljenja ne smeju da trpe nikakve posledice”, navodi se u saopštenju.

I Žene u crnom su stale uz lekare, one su od režima u Srbiji traži da prestane sa progonom, zastrašivanjem i unižavanjem lekara/ki koji su potpisali zahtev Ujedinjeni protiv Kovida, a da novinarkama i novinarima koji prate svakodnevne konferencije Kriznog štaba daje jasne odgovore na njihova pitanja koja se tiču života i zdravlja svih građanki i građana Srbije.

Izvor: Nova.rs