Dr Plavšić kritikuje Krizni štab i nudi pomoć građanimaPrimarijus dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti u penziji i jedna od potpisnica otvorenog pisma "Ujedinjeni protiv kovida", na Tviteru je ponudila pomoć svim građanima koji imaju medicinske probleme, a ne znaju kome da se obrate.

Naime, doktorka Plavšić je u petak veče objavila tvit u kom nudi pomoć svim građanima Srbije. Ubrzo je usledila podrška drugih lekara, koji su takođe ponudili svoju pomoć.

Neposredan povod za njenu objavu je trenutna epidemiološka situacija u zemlji. “Otkada su pregledi otkazani i otkada se primaju samo hitni slučajevi, mnogi su u problemu. Građani se javljaju sa problemima, uglavnom iz oblasti pulmologije”, objašnjava doktorka za Nova.rs i dodaje da građani neretko bojažljivo i vrlo oprezno šalju poruku.

Ono što vidi kao glavne probleme je nedostatak tačnih informacija koje Krizni štab daje javnosti, kao i lošu organizaciju poslova. Kako kaže, “potrebno je da je zdravstveno osoblje u Covid ambulantama kao i pacijenti imaju jasna i precizna uputstva, da bi se izbegle gužve i duga čekanja, što može dovesti do pogoršanja stanja pacijenta”.

Doktorka smatra da Krizni štab od samog početka deluje poprilično konfuzno, neusklađeno. “Bilo je toliko problematičnih izjava, počev od čuvene izjave profesora Nestorovića da je ovo najsmešniji virus na svetu. Kriznom štabu niko ne zamera kada kažu ‘ne zna se dovoljno’, ali bi trebalo da usaglase svoja mišljenja i da izlaze sa jedinstvenim stavom”, objašnjava primarijus Plavšić.

Osim toga, doktorka se osvrnula i na nedavnu izjavu zamenice direktora Instituta “Batut” dr Darije Kisić Tepavčević.

Dr Kisić Tepavčević u izjavi potpisnike peticije ocenjuje kao “nekompetentne”, što doktorka Plavšić ocenjuje kao vređanje inteligencije i zdravog razuma.

“Nakon toga je izjavila da potpisnici nisu bili dovoljno upućeni i da nisu znali šta tačno potpisuju. Kako čovek koji je završio fakultet i specijalizaciju ne zna šta potpisuje? To su zaista lične uvrede”, izjavila je doktorka Plavšić.

Komentarišući trenutnu situaciju sa koronavirusom, doktorka smatra da kovid neće tako lako i brzo proći, već da je neophodno da naučimo da živimo i funkcionišemo u kovid uslovima.

Izvor: Nova.rs, piše Ivana Vulović