Misija uspela: Prikupljen je novac za Sofijin prvi korak"Dragi ljudi, želimo da vas obavestimo da su prikupljena novčana sredstva za lečenje naše Sofije i da smo USPELI! Osećanja su pomešana, još nismo svesni da smo na cilju. HVALA BOGU I HVALA SVIM DOBRIM LJUDIMA KOJI SU PODRŽALI NAŠU BORBU I DALI SOFIJI ŠANSU DA SE BORI!", saopštili su roditelji Sofije Markuljević, devojčice za koju je Srbija uspela da sakupi više od 2,1 milion dolara.

U izjavi za naš portal, Sofijina mama Marija nije se ni trudila da sakrije uzbuđenje. Još uvek ne može da veruje da će nakon administrativne procedure i viza koje bi trebalo da dobiju po hitnom postupku, Sofija konačno krenuti na put i primiti terapiju u bolnici USLA u Los Anđelesu.

“Iskreno, samo idem po kući i govorim, suprugu: ćuti, ćuti. Dok ne odemo, ja ne verujem. Ne mogu da vam opišem koliko su pomešana osećanja. Nešto što je delovalo toliko nerealno na početku”, kaže Marija.

Mala Sofija boluje od spinalne mišićne atrofije – retke, teške i u velikom broju slučajeva smrtonosne bolesti, zbog koje ne može čak ni da samostalno drži glavicu, ni da se kreće.

Njena jedina nada je primi dozu leka  Zolgensma – a glavna prepreka na njenom putu do šanse za život je da je to najskuplji lek na svetu – košta čak 2,1 milion dolara.

Ni tu nije bio kraj mukama sa kojima su se suočili malecka Sofija i njena porodica – sat je neumitno otkucavao, jer ta vrtoglavo skupa terapija deluje samo ako se primi do drugog rođendana, a malecka junakinja je godinu dana napunila 25. maja ove godine.

Sudbina male Sofije dirnula je desetine hiljada ljudi, od građana koji su slali SMS i uplaćivali novac za račun porodice preko čuvenog fudbalera Kristijana Ronalda do ljubitelja motora koji su svoje ljubimce oglašavali na prodaju da bi platili lek za Sofiju do prodavaca lubenica koji su svaku slatku voćku naplaćivali – SMS-om za Sofiju.

Rezultat je – pobeda!

“Hvala za svaki SMS, za svaku donaciju, za svaki lajk, share, hvala na svemu što je omogućilo da se za malo više od 4 meseca borbe prikupe sredstva za lečenje.

Sofija je ujedinila Srbiju i ova naša borba je dokaz da dobri ljudi još postoje! Ogromnu zahvalnost dugujemo našem timu koji je prethodna 4 meseca vredno radio, danonoćno smišljao nove ideje, koji nam je davao snagu da idemo dalje i kad je bilo teško…”, dirljiva je poruka Marije i Stefana Markuljevića, roditelja male Sofije.

“Ne mogu da veruje da ne moram više da razmišljam o tome šta večeras da okačim na društvene mreže, kako da motivišemo ljude. Ne mogu da verujem, nisam još došla sebi”, kaže nam srećna i zadovoljna mama Marija, koja je zajedno sa suprugom Stefanom vodila četvoromesečnu borbu za prikupljanje sredstava.

Mala Sofija i njeni roditelji sada mogu da se spremaju za put u Ameriku, gde bi Sofija trebalo da primi najskuplji lek na svetu. Pored, činilo se na početku, nedostižnih 2,1 milion dolara za lek, Sofiji je bilo potrebno i 300.000 dolara za bolničko lečenje.

“Ako Bog da, plan je da u što kraćem roku izvršimo uplatu bolnici, uđemo u proces dobijanja viza i krenemo put Amerike. Posle je sve u Božijim rukama. Prikupljena sredstva bi trebalo da budu dovoljna za tri meseca boravka u USA. Nadamo se da neće doći do nekih nepredviđenih okolnosti”, srećni su i zadovoljni Markuljevići.

Izvor: Nova.rs