Panić vlastima: Ne provocirajte nas, možemo i u štrajk"Poručujemo vlastima i svim odgovornima da nas više ne provociraju, jer ako se rešimo na obustavu rada neće nikome biti dobro. Onda će shvatiti šta smo i ko smo", kaže za Nova.rs predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić, jedan od potpisnika inicijative pod sloganom "Ujedinjeni protiv kovida". To je Panićev odgovor na sve češće pritiske sa kojima se suočavaju potpisnici peticije, a neki se, jer više ne mogu da izdrže, odlučuju i na to da daju otkaz.

“Ne pozivamo na obustavu rada, nego upozoravamo ih da nas ne provociraju, da im ne pokazujemo stvarno kakav nam je stav”, kaže Panić i na taj način se suprotstavalja pritiscima kojima su izloženi potpisnici inicijative kojom se traži smenjivanje Kriznog štaba i drugačiji način borbe protiv korone. Otvoreno pismo je potpisalo više od 2.700 zdravstvenih radnika.

Jedan od najupečatljivijih primera pritisaka je slučaj doktorke Saše Ljuštine sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS, koja je potpisala peticiju, a nakon toga na poslu doživela svojevrsno kažnjavanje. Zbog svega je rešila da da otkaz i poručila: “Ako Srbiji ne trebam, Danskoj trebam”.

“U 10 sati mi je naređeno da promenim odeljenje, da ne ulazim u operacionu salu i da do 14 sati napustim svoju lekarsku sobu, odnosno da iznesem svoje stvari”, ispričala je doktorka Ljuština, dodajući da joj se posle toga niko više nije obratio ni da joj objasni zašto joj je naređeno da napusti lekarsku sobu, niti da povuče tu izjavu.

Time je doktorka Ljuština demantovala izjavu ministra zdravlja koji je pre nekoliko dana poručio da potpisnike peticije niko ne sme da dira.

“Ja vam kažem, kako… ko će njih da dira? To nije tema, ne da ih niko neće dirati nego ne sme niko da pomisli na to. Molim vas, pa mi živimo u krajnje… pa nismo mi neko plemensko društvo, nemojte nas vređati, stvarno nema smisla”, rekao je ministar Lončar na konferenciji za novinare Kriznog štaba. .

Naš sagovornik, Rade Panić, podseća da lekari koji se suočavaju sa pritiscima ili mobingom moraju sami, lično, da se obrate nadležnim službama, jer je takva zakonska procedura. Svi oni koji se na to odvaže imaće svaku vrstu podrške Sindikata lekara i farmaceuta.

“Zaštita i ostvarivanje prava u pojedinačnim slučajevima je dugotrajan proces, nekad teško ostvariv. Sa druge strane, kada nas je više i kada smo ujedinjeni, lakše je. Pozivamo kolege koje se suočavaju sa pritiscima, nakon što su potpisali otvoreno pismo, da imaju poverenja u nas. Spremni smo da pružimo podršku, kao i pravnu i medijsku pomoć i sve ostalo. Spremni smo da pomognemo bilo kome ko je zaposlen u zdravstvenom sistemu, bez obzira na to da li je naš član ili nije”, poručuje Panić.

On, ipak, ističe da je svestan toga da svi takvi postupci dugo traju, jer institucije ne rade svoj posao.

“Problem je i to što su najčešće ti progoni vrlo perfidni. Doktorki Saši su onemogućili ulazak u salu, čime su je onemogućili da radi ono za šta je najpozvanija”, konstatuje Panić i podseća na slučaj doktorke Ljuština.

I advokati nude pomoć

Podršku lekarima pružili su i advokati, na spisku ih je oko 300. Jedan od njih je Jovan Rajić koji je ponudio pravnu pomoć svim potpisnicima peticije koji se suočavaju sa bilo kojom vrstom pritiska.

U izjavi za naš portal Rajić kaže da su se pojedini lekari javljali za pravni savet.

“Uglavnom se svodi na neke brzinske pravne savete. Dobra stvar je u tome što je više mojih kolega prepoznalo potrebu ovih ljudi i rešilo da se solidariše sa njima. Inicijativi za besplatnu pravnu pomoć pridružilo se još advokata”, kaže Rajić i dodaje da su oni na raspolaganju lekarima koji, kako kažu, “rade svoj posao i ne zanima ih politika”.

Izvor: Nova.rs